Welke soorten draagdoek/draagzak zijn er

Draagdoek draagzak of sling?

Draagdoek ook wel wrap genoemd                                                                                 
                     

Zoals het woord al zegt, het gaat hier om een doek die je zelf om je lichaam knoopt.

Een draagdoek of wrap is een groot stuk stof wat je om je bovenlichaam en beide schouders wikkelt. Ze zijn erg populair omdat ze makkelijk aan te passen zijn aan jouw wensen en de grootte van je baby. Bovendien is er veel keuze in kleuren en patronen. Er is altijd een wrap te vinden die bij jouw smaak past.

De doek is gemaakt van stretch stof (lekker voor pasgeborenen omdat het zacht is) of geweven stof.

Het juist ombinden van de wrap is wel even wennen, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt is het makkelijk te doen. Lees altijd goed de beschrijving en aanwijzingen van de fabrikant!

Borstvoeden gaat makkelijk en discreet met je baby in de draagdoek.

Een draagdoek is geschikt vanaf de geboorte tot in de peutertijd. In het begin draag je je baby met het gezicht naar jou toe. Als je baby zelf kan haar hoofdje rechtop kan houden en zelf kan zitten (meestal zo rond de 5-6 maanden) kun je je baby met haar gezicht van je af dragen. Maar let wel op hoe je baby reageert. Veel baby’s worden onrustig van alle indrukken die ze dan opdoen.

Nog weer later kun je je baby op je rug dragen. Of je een draagzak prettig vindt om je dreumes mee te dragen is erg persoonlijk. Met een zwaarder wordend kind vinden sommige ouders de draagzak comfortabeler.

Een draagdoek kun je ook zo knopen dat hij over één schouder gaat en over je heup (als een sling), deze houding wordt afgeraden omdat je kindje hier te rond in ligt en de kin op de borst komt wat de ademhaling kan belemmeren.

Draagzak:                                                                                                                 

 

Een draagzak bestaat uit 2 schouderbanden met vullingen  en een voorgevormd “stoeltje” waar je baby in zit.

Zowel de schouderbanden als het ‘stoeltje’ zijn hebben zachte vulling. Verder zitten er sluitbanden ter hoogte van je schouderbladen en je onderrug/heupen.

Een draagzak voor een pasgeborene moet ondersteuning bieden aan nek en hoofdje, vaak zit er een soort flap die je omhoog vast kunt zetten zolang je baby het hoofdje nog niet zelfstandig op kan houden.
Jonge baby’s draag je altijd met hun gezicht naar jou toe. Pas als je baby zelfstandig kan zitten (zo rond 5-6 maanden) kun je, als je dat wilt de baby omdraaien en van je af laten kijken.

Denk eraan dat dit wel verstorend op je baby kan werken. Doe dit in het begin dan ook niet als je in een drukke omgeving bent met je baby.

Een draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar.

In het begin draag je de baby op je buik, later kan dezelfde draagzak als rugdrager gebruikt worden.

Bij sommige draagzakken is het nodig om voor een pasgeborene een verkleinstuk te kopen voor in het stoeltje.

Borstvoeden gaat niet makkelijk met je baby in een draagzak, daarvoor is het materiaal te stug, je krijgt de baby in de draagzak niet in de juiste positie om te voeden.

 

Buidel of sling                                                                                                                        

Hierin draag je je kindje liggend in een soort buidel. Deze houding is niet goed voor de ontwikkeling van de heupjes en rug, je baby ligt veel te krom. Bovendien kan je kindje problemen krijgen met ademhalen. Doordat je baby zo gebogen ligt, ligt het met de kin op de borst, hierdoor kan de luchtpijn vernauwd raken en een jonge baby heeft niet de kracht om dit te corrigeren.

Een buidel of sling is dan ook niet veilig voor je pasgeborene! Bovendien kan een de stof van een sling makkelijk over het hoofdje van de baby komen wat risico op verstikking veroorzaakt. Als je een sling wilt gebruiken, doe dit pas als je baby wat groter is en blijf continue opletten of je baby vrij kan ademen.

 


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Zo draag je veilig en ergonomisch verantwoord Draagdoek; veilig en ergonomisch verantwoord

Zo draag je veilig en ergonomisch verantwoord.

meer lezen ...
Aankooptips draagdoek of draagzak Aankooptips draagdoek/draagzak

Lees onze tips waar je op moet letten als je een draagdoek of -zak gaat kopen

meer lezen ...
Juiste manier gebruik draagdoek Draagdoek goed gebruiken – BabyUitzet

Wat is de juiste houding voor je baby in draagdoek of draagzak?

meer lezen ...
Goed gebruik van draagdoek of draagzak – BabyUitzet Gids Goed gebruik van draagdoek of draagzak – BabyUitzet Gids

Deze video legt uit hoe je je baby op juiste manier draagt

meer lezen ...