Draagdoek of draagzak – BabyUitzet

Waarom dragen? De voordelen van het dragen van je baby

We nemen je even terug naar je biologielessen op de middelbare school. Je leerde dat de jongen van zoogdieren worden ingedeeld in drie groepen: De verstoppers, de vluchters en de dragers. De jongen van verstoppers vaak kaal en met gesloten ogen geboren en een worp bestaat vaak uit meerdere dieren die in een nest of hol verblijven. De vluchters zijn een kopie van de volwassenen, denk aan olifanten en paarden. Veulens zijn sterk en mobiel genoeg om te vluchten als dat nodig is zelfs in de kraamweek.
Tot slot de laatste groep. Dragers. Dragers zijn ook niet “klaar” als ze worden geboren, zoals de nesters, maar waar een nester in een worp meerdere jongen heeft, bestaat de worp van een drager meestal uit een jong. Voor de veiligheid en verzorging zijn dragers afhankelijk van hun moeder, ze moeten haar kunnen vastgrijpen, wil de moeder mobiel blijven.

Wij mensen zijn ook zoogdieren, wij behoren tot de dragers. Onze kinderen worden geboren met grijpreflexen en hun handpalmen en voetzolen staan na elkaar gericht om nog sneller vast te klampen. Biologisch gezien past de kinderwagen dus niet helemaal bij ons soort.

Inmiddels weten we uit vele onderzoeken dat dragen op verschillende manieren een bijdrage kan leveren aan een gezonde ontwikkeling van je baby:

 • Huid-huidcontact
  Als je je baby draagt is er meer huid-huidcontact dan als het in de wieg of in kinderwagen ligt.
  Met meer huid-huidcontact tussen ouder en kind, maken zij beiden meer oxytocine aan. Oxytocine is het gelukshormoon. Baby’s brengen in een draagdoek vrijwel direct de handen op de borst van de ouder en draaien hun wangen op de huid van de ouder. Door de bewegingen tijdens het dragen voelt het als masseren. Meer dragen, betekent meer huid-huidcontact en dat betekent in het hele lijf van zowel de dragende ouder als het kind meer gelukshormonen.
 • Sociale ontwikkeling
  Een baby die gedragen wordt, ziet de wereld vanuit een ander ooghoogte dan een baby die in de kinderwagen wordt vervoerd. Een kind in een draagdoek, ziet bijvoorbeeld een vrachtwagen aan de andere kant van de straat passeren en hoort een grommend geluid. Hij leert sneller geluiden aan gebeurtenissen te verbinden. Gedragen kinderen worden ook vaker door andere volwassenen aangesproken omdat ze eerder zichtbaar zijn dan in de kinderwagen. Van deze interactiemomenten leert een baby weer meer over verbale en non-verbale communicatie. Wil je zelf eens het verschil ervaren? Kijk dan dit filmpje
 • Belang van bewegen
  Overal ter wereld gaan moeders lopen met hun baby als die huilerig of onrustig is. En het helpt! De baby wordt rustiger, zijn hartslag daalt, de bewegingen nemen af. Maar ondertussen zit jij wel met je handen vol. Waarom niet lopen met je handen vrij? Dit is niet alleen voor jou fijn, maar van al dat gezamenlijk bewegen leert je kindje ook weer op gevoelsniveau. Wanneer jij welke beweging inzet op straat in het verkeer. Over balans houden als jij bukt. En zelfs “vaak kleine beetjes dragen” lijdt tot een betere groei van de zenuwen en sterkere spieren in de nek, romp en bovenbenen. Dragen draagt zo bij aan een snellere motorische ontwikkeling
 • Dragen en hechting
  Er word wel eens gezegd dat de eerste duizend dagen van een mensenleven, de basis leggen voor de rest van zijn of haar leven. Die eerste duizend dagen kunnen we zien als de fundering van een huis. Hoe sterker de fundering, hoe beter het huis een storm, aardbeving of aanrijding kan doorstaan.
  Breng je veel tijd door met je ouders, weten je ouders goed af te stemmen op jouw behoeften, krijg je goede voeding, krijg je voldoende slaap en heb je als kind niet-nauwelijks stress, dan wordt het een ijzersterke fundering. Lukt het je ouders -om wat voor reden- niet om je dit te bieden? Dan vallen er gaten in de fundering en dat maakt het huisje dat erop komt te staan (lees het leven dat volgt) wat gevoeliger, wiebeliger bij tegenslagen.
  Ouders die meer dragen, hebben meer oog voor hun kindje en stemmen doorgaans daarom beter af op het kind, want de kans op een goed gehecht kind vergroot.
 • Dragen omdat het praktisch of medisch wenselijk is
  Er is ook een grote groep ouders, die gaat dragen om medische redenen.
  Bijvoorbeeld kinderen met heupdysplasie, een grote groep van de kinderen met heupdysplasie kan in de draagdoek zitten in een houding waarvoor hij of zij anders een spreidbroek hadden moeten dragen. Er zijn ook ouders die uit voorzorg hun kindje meer gaan dragen om zo de kans op een spreidbroek te verkleinen. Er zijn ouders van te vroeg geboren kinderen, die hun kinderen toch nog graag een verlengde draagtijd willen geven.
  Er zijn ouders met grote honden, die liever de doek omslaan, dan de kinderwagen in elkaar zetten. Ouders die op drie hoog in een grote stad wonen en met de doek zo de deur uitstappen en voorkomen dat ze eerst een keer met kinderwagen en dan nog een keer met hun kind alle trappen afmoeten. Er zijn oma’s die in een rolstoel zitten en graag op hun kleinkind willen passen. Met een draagdoek in de stoel komen ze wel buiten, omdat met een rolstoel achter een kinderwagen aan gewoonweg minder aantrekkelijk is.

 


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
Soorten draagdoek draagzak Welke soorten draagdoek/draagzak zijn er

Wat is het verschil tussen draagdoek, draagzak of sling?

meer lezen ...
Zo draag je veilig en ergonomisch verantwoord Draagdoek; veilig en ergonomisch verantwoord

Zo draag je veilig en ergonomisch verantwoord.

meer lezen ...
Juiste manier gebruik draagdoek Draagdoek goed gebruiken – BabyUitzet

Wat is de juiste houding voor je baby in draagdoek of draagzak?

meer lezen ...
Aankooptips draagdoek of draagzak Aankooptips draagdoek/draagzak

Lees onze tips waar je op moet letten als je een draagdoek of -zak gaat kopen

meer lezen ...
Goed gebruik van draagdoek of draagzak – BabyUitzet Gids Goed gebruik van draagdoek of draagzak – BabyUitzet Gids

Deze video legt uit hoe je je baby op juiste manier draagt

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

babyuitzet; inkopen voor je baby en jezelf Inkopen voor je baby en jezelf

LEUK, op pad voor de babyuitzet! Maar voor je de winkel ingaat zijn er een aantal dingen die je zou moeten weten. In ons Dossier babyuitzet lees je precies waar je op moet letten. Want MOOI is niet de enige eis! Ons dossier Baby uitzet geeft je volledig onafhankelijke informatie over alles wat je nodig […]

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...