Flesvoeding – BabyUitzet

Ongelooflijk veel keuze in flessen en spenen voor flesvoeding

Kijk in een willekeurig babyzaak of drogist en je zult versteld staan van de hoeveelheid, soorten en maten, er zijn in flessen en spenen nodig voor de flesvoeding. Iedere fabrikant beweert natuurlijk dat zijn flesje of speen het beste is, maar hoe zit het echt?

in onze babyuitzet gids gaan wij je wegwijs maken in het doolhof wat flessen en spenen heet.

Babyuitzet flesvoeding: de eerste keuze is een glazen of plastic fles:

Plastic is natuurlijk veel lichter dan glas, maar het wordt wel lelijk van het steriliseren en afwassen. Zolang je baby de fles nog niet zelf vast kan houden kun je voor glas kiezen, maar zodra je baby de fles zelf wil vasthouden is een glazen fles wel wat zwaar.

Een fles waar de onderkant af kan is makkelijker schoon te maken.

Giftig: Bisphenol A

Bij je keuze voor een glazen of plastic fles is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de discussie rond Bisphenol A. Bisphenol A wordt gebruikt in de productie van policarbonaat. Policarbonaat is een kunststof die gebruikt wordt voor het maken van zuigflessen, verpakkingsmaterialen en vele andere producten waar je kind mee in aanraking komt.

Bisphenol A zich weekt zich los van een zuigfles en lost op  in de melk. Zo krijgt je baby deze stof binnen. Op latere leeftijd krijgen kinderen die veel Bisphenol A opgenomen hebben gedragsmoeilijkheden, leerstoornissen en leiden ze aan hyperactiviteit. Daarnaast hebben wetenschappers ook kunnen vaststellen dat Bisphenol A schadelijke gevolgen heeft voor de mannelijke en vrouwelijke hormonenhuishouding.

In sommige landen is het gebruik van Bisphenol A in producten voor kinderen dan ook verboden, in Nederland is dat nog niet zo. Het is dus aan jou hoeveel waarde je hieraan hecht.
Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kies je voor plastic flesjes waar geen Bisphenol A in gebruikt is of voor glazen flessen.
Ook in veel spenen zit Bisphenol A, let hierop bij je aankoop.

Welke vorm fles kies je?

Rond flesje; deze worden het meest gebruikt. Je hebt ze in klein formaat (125 ml) die prima geschikt zijn voor de eerste periode na de geboorte. Als je deze maat flesjes in huis haalt is het bijna altijd goed.

S-vorm; de fabrikant beweert dat deze flesjes helpen tegen reflux omdat de baby minder lucht binnenkrijgt tijdens het drinken.  Veel ouders vinden deze vorm prettig in de hand liggen.
Bewijzen dat de flesjes helpen tegen reflux zijn nooit in onafhankelijk onderzoek aangetoond.

Driehoekige flesjes; houden makkelijk vast, maar zijn minder goed schoon te maken door de hoeken.

Brede opening fles; makkelijk te vullen met poeder en makkelijk schoon te maken.

Ergonomisch gevormd; de baby zou deze fles beter zelf kunnen vasthouden.

Spenen:  

Net als bij flessen zijn ze er in alle soorten en maten.

Op de spenen staan maten en  voor welke leeftijd de speen geschikt is. De maten zijn small, medium of large of 1-2-3. Koop altijd een small voor je pasgeborene. Er zijn ook spenen die je kunt draaien en daardoor verschillende hoeveelheden melk doorlaten. Als je kindje net begint met drinken en dus gulzig is, zet je hem op stand 1. Als je baby wat moe begint te worden zet je hem op een hogere stand zodat de melk makkelijker stroomt.

Ervaring leert dat baby’s veel zuigbehoefte hebben, een speen met een te groot gat zorgt ervoor dat je baby de fles te snel leeg heeft. Het maagje is dan wel gevuld, maar de zuigbehoefte niet voldaan. Je baby zal dan onrustig blijven en meer huilen omdat hij nog wil zuigen (en niet drinken)

Het beste zorg je dat je 3 spenen in huis hebt met een klein gaatje.  Koop er niet meer, want ieder kind is toch weer anders, misschien vind jouw baby het wel moeilijk om te drinken uit zo’n klein gaat je en moet je toch een speen met een iets groter gat, of een speen die je kunt draaien. Het is dan zonde als je er veel meer dan 3 in huis hebt gehaald.

Je baby moet er zo’n 20 minuten over doen om de fles leeg te drinken. Is jouw baby heel gulzig en helpt zelfs een speen met het kleinste gaatje niet om je baby 20 minuten over de fles te laten doen? Er zijn spenen te koop zonder gaatje, daar prik je zelf met een, met alcohol schoongemaakte, dunne naald en heel klein gaatje in.

Naast de juiste maat zijn er verschillende modellen:

Kersmodel: de meest gebruikte model, geschikt voor bijna alle baby’s die met flesvoeding starten. Je hebt het kersmodel met korte en lange speen, kies voor een pasgeborene een korte speen.

Kers met brede basis: Ook zijn er kersmodellen met een bredere basis, dit zou meer op de borstvorm lijken en daardoor meer geschikt zijn voor baby’s die borstvoeding afwisselen met de fles. De speen zelf is vrij kort, net als de tepel. Door de brede basis is er veel contact tussen lippen en speen op het contact met lippen en borst zou lijken.

 

 

Dental model: zou een betere ontwikkeling van de kaken bevorderen. Dit is niet bewezen door onafhankelijk onderzoek. Sommige baby’s vinden deze speen fijn, anderen hebben moeite met drinken uit deze speen.

 

 

Non drip spenen: uit deze spenen komt geen melk zolang de baby niet zuigt. Dit bootst het drinken aan de borst na, daar moet je baby ook krachtig zuigen om de melkstroom op gang te krijgen. Vooral baby’s die de overstap moeten maken van borst- naar flesvoeding vinden dit vaak prettig. Zij zijn immers niet gewend om zomaar ineens een slok melk in hun mondje te krijgen zonder dat ze er iets voor moeten doen. Maar ook voor andere baby’s is het goed om te moeten zuigen om melk te krijgen, het zorgt voor een betere bevrediging van hun zuigbehoefte.

Verder zijn er allerlei systemen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je baby minder lucht binnenkrijgt tijdens het drinken, wat het risico op darmkrampen zou verminderen.

Het allerbelangrijkste is dat je een speen koopt die Bisphenol A (BPA) vrij is (lees de info die bij flessen staat)

Spenen worden gemaakt van latex of siliconen.

Controleer je speen regelmatig, als hij slijtage plekken vertoont of scheurtjes wordt het tijd voor een nieuwe.

Niet iedere speen past op iedere fles! Sommige spenen passen alleen op hetzelfde merk flessen.

Reinigen fles en speen:

Koop voor het reinigen van je flessen een speciale flessenborstel en gebruik deze borstel ook alleen voor dit doel.

Reinig je fles en speen na ieder gebruik huishoudelijk, dat wil zeggen; spoel eerst de melkrestjes eruit en was ze vervolgens met warm water en afwasmiddel, spoel ze daarna goed af.

Laat ze op hun kop drogen op een gewassen en gestreken theedoek of luier.

Tot 6 maanden moet je zowel je flessen als spenen dagelijks steriliseren.

Dit kun je doen door ze gedurende 5 tot 10 minuten in kokend water te leggen of je gebruikt een speciale sterilisator.
In kokend water: Leg alles in een grote pan met water. Laat de flessen minimaal 5 minuten koken. Spenen en dekseltjes mogen niet langer dan 3 minuten.
Doe het deksel niet op de pan, anders heb je kans dat de boel gaat smelten.
Laat daarna alles uitlekken en opdrogen op een schone, gestreken, theedoek of luier.

Houd je flessen en spenen apart van andere vaat, anders bestaat de kans dat je de steriele flessen weer besmet met bacteriën op je andere, niet gesteriliseerde, vaat.

Sterilisatoren zijn elektrisch te koop of als set wat je in de magnetron kan zetten. Het is aan jou wat je handig vindt.

Na 6 maanden reinig  je je fles en speen na ieder gebruik huishoudelijk en steriliseer je ze één keer per week.

Babyuitzet, wat heb je nodig: flessen en spenen:

  • Koop 3 flesjes en spenen. Want hoe zorgvuldig je ook gekozen hebt, je weet niet van te voren welke fles of speen jouw baby prettig vindt. Als je meer flessen/spenen koopt loop je het risico dat je ze weg kunt gooien omdat jouw baby behoefte heeft aan een ander vorm.
  • Flessenreiniger; gebruik deze alleen voor het reinigen van flessen en spenen en vervang hem regelmatig. Stop de flessenreiniger zelf één keer per week in de vaatwasser zodat hij weer goed schoon is. Laat de flessenreiniger niet in de gootsteen liggen als je hem niet gebruikt.
  • Pak flesvoeding
  • Eventueel flessenwarmer
  • Eventueel sterilisator
  • Slabbetjes

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Flesvoeding Flesvoeding

Hoe bereid je flesvoeding veilig en kies je een goede fles/speen

meer lezen ...
Algemene informatie over flesvoeding Algemene informatie over flesvoeding

Welke soorten zijn er en wat geef ik mijn kind?

meer lezen ...
Bereiding van flesvoeding Bereiding van flesvoeding

Moet je flessen steriliseren? Hoe lang kun je flesvoeding bewaren?

meer lezen ...
Mijn kind spuugt na de voeding, is dat normaal?

Iets teruggeven na de voeding is voor de meeste baby’s normaal. Soms loopt er een mondje vol voeding terug of komt er met een boertje wat voeding mee. Dit gebeurt bij baby’s gemakkelijk, omdat de afsluiting tussen maag en slokdarm vaak nog niet goed werkt. Zodra het maagje erg vol zit, er een boertje dwars […]

meer lezen ...
Regeldagen Regeldagen

Waarom huilt je baby ineens zoveel? Misschien is er sprake van de regeldagen. Je baby geeft aan dat hij meer wil.

meer lezen ...
Vitamine K en D voor je baby Vitamine K en D voor je baby

Welke extra vitaminen heeft je baby nodig en hoe lang?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Spugen baby Spugen

Bijna alle baby’s spugen, maar wat is normaal?

meer lezen ...
Voorkeurshouding

Soms heeft een baby de voorkeur om met zijn hoofdje meer op één bepaalde kant te liggen. We spreken dan van een voorkeurshouding. Als baby’s te lang in hun voorkeurshouding liggen, ontstaan scheve of afgeplatte hoofdjes, omdat het schedeltje van een baby nog week is. Afgeplatte hoofdjes komen steeds vaker voor sinds ouders geadviseerd worden […]

meer lezen ...