Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet

Inbakeren is al een eeuwenoud gebruik en is de laatste jaren ook in Nederland opnieuw populair geworden, vooral voor zuigelingen die onrustig slapen of veel huilen.

Je baby inbakeren betekent hem van de schouders tot en met de voetjes in een luchtige katoenen doek wikkelen. Wanneer je baby ergonomisch correct is ingebakerd, kan hij zijn armpjes niet meer maar zijn beentjes wel nog bewegen.  Er zijn diverse voorgevormde bakerdoeken verkrijgbaar. Kijk er eens naar als je op pad bent voor je babyuitzet, maar koop pas een inbakerdoek als je hem echt nodig hebt. Dat weet je pas als je baby geboren is.

Baby’s tot 4 maanden kunnen, mits ze in goede gezondheid zijn, prima worden ingebakerd, en dit kan heel prettig voor jou en je kindje zijn als je nog bezig bent met de zoektocht naar een geruststellend, regelmatig verzorgingspatroon.
Leg een ingebakerde baby altijd op de rug en zorg dat de beentjes altijd voldoende bewegingsruimte hebben, gebruik nooit te zware doeken en laat je door het Ouder- en Kind Centrum (Consultatiebureau) een juiste manier van inbakeren aanleren, of koop een goede voorgevormde doek.

Hou ook altijd in gedachten dat het inbakeren niet de oplossing is, maar een tussenstap en hulpje op weg naar rust en een goed slaappatroon.

Baby’s in de kraamtijd worden nog niet ingebakerd, die periode gebruik je als ouder om je kindje te leren kennen en jullie eigen ritme te ontdekken. Als je een rustige baby hebt is inbakeren nergens voor nodig.

In sommige gevallen mag je niet inbakeren:
De eerste 24 uur na een vaccinatie, als je baby koorts heeft, last heeft van nat eczeem, een ernstige luchtweginfectie of benauwdheid, aanleg voor heupdysplasie heeft of scoliose.
Wanneer je baby op zijn buik begint te rollen, moet je stoppen met het gebruik van een inbakerdoek.
Een baby van een drugsverslaafde moeder, en een pre- of een dysmatuur geboren baby mag nooit worden ingebakerd.

Vraag voor de zekerheid eerst advies bij het consultatiebureau. Vanaf 4 maanden ga je het inbakeren afbouwen en na 6 maanden is inbakeren absoluut niet meer raadzaam, je kindje leert zich nu omdraaien en heeft zijn armen nodig om terug te draaien vanuit de riskante buikligging en zijn hoofdje anders te leggen. Voor het einde van de afbouwperiode zul je een vast patroon opgebouwd moeten hebben met een voorspelbare regelmaat  en zo min mogelijk prikkels om je kindje rustig te laten slapen.

Wat kun je bereiken met inbakeren?                                                        

  • Rust. Voor je baby en voor jezelf.
  • Door je baby in te bakeren zal hij vaak beter gaan slapen en minder huilen.
  • Als je baby beter slaapt zie je het verschil tussen slaapsignalen en hongersignalen beter.
  • Goed uitgeruste baby’s drinken kalmer en effectiever.

Inbakeren is altijd tijdelijk. In de periode dat je inbakert kun je een structuur in het dagritme opbouwen, zodat inbakeren na een tijdje niet meer nodig is en je baby en jullie vanzelf rust vinden in jullie patroon.

Kanttekeningen bij inbakeren

In het verleden werden ook de beentjes strak ingebakerd, er werd zelfs lang gedacht dat op die manier inbakeren hielp tegen kromme beentjes, tot men er in de jaren 70 van de vorige eeuw achter kwam dat dit heupproblemen kon veroorzaken en te lang inbakeren negatieve gevolgen had voor een goede hechting tussen moeder en kind, en de consultatiebureaus het inbakeren begonnen af te raden.

Sinds de jaren 90 is het inbakeren weer populair geworden, waarbij de beentjes nu losjes worden ingepakt zodat er geen heupproblemen ontstaan.
Het is belangrijk dat je je hierin goed laat voorlichten door het Ouder- en Kind Centrum. Wanneer een baby huilt en onrustig is kunnen dit symptomen zijn van een heel scala aan klachten, die meestal met inbakeren niet op te lossen zijn, sluit dus lichamelijke oorzaken van de onrust uit voordat je besluit te gaan inbakeren.

Er is een aantal gevallen waarin inbakeren onveilig kan zijn voor je baby, zoals luchtweginfecties, aanleg voor heupdysplasie en bij koorts, onder andere. Begin daarom nooit zelf aan inbakeren, overleg altijd eerst met je Ouder en Kind Centrum en leer daar ook de juiste inbakermanier. Daarom wordt ook echt afgeraden om een inbakerdoek te kopen als je je babyuitzet koopt. Wacht tot na de geboorte en kijk eerst of je überhaupt wel een inbakerdoek nodig heb.

Wat zegt de wetenschap?

Volgens een onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht dat in 2007 is gepubliceerd is het effect van ‘rust en regelmaat plus inbakeren’ niet beter dan het aanbrengen van alleen ‘rust en regelmaat’, waardoor het aanbrengen van rust en regelmatig volgens de onderzoekers de voorkeur geniet om de eenvoudige reden dat inbakeren sowieso maar tijdelijk kan worden gedaan. Bovendien heeft een vroege aanpak van structuur in het dagritme waarschijnlijk positieve gevolgen voor gewoontevorming in de opvoeding, wat een pluspunt kan zijn in de verdere opvoeding. Inbakeren kan alleen een zinvolle aanvulling op rust en regelmaat zijn als de ouders de draagkracht niet hebben om de huilperiode aan te gaan.

De kanttekening bij zowel het rust en regelmaat advies als soms het advies om in te bakeren is, dat dit alleen wordt toegepast bij onrustige kinderen.

Als je kindje makkelijk slaapt en niet erg veel huilt, vinden jullie vanzelf samen een prettig ritme en slaapt je baby lekker in een slaapzak in het ledikantje.


Gerelateerde artikelen

kraamverlof partner recht en plicht; kraamverlof partner

Wat zijn de regels voor kraamverlof (geboorteverlof/vaderschapsverlof)? Is je echtgenote of partner pas bevallen en ben je werknemer? Dan heb je recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof, ook wel kraamverlof genoemd. Oftewel, je hebt recht op 5 dagen vrij. De uren die je niet werkt tijdens de bevalling vallen NIET onder […]

meer lezen ...
Kinderziekten en zwangerschap Kinderziekten in de zwangerschap

Welke kinderziekten zijn eigenlijk schadelijk in de zwangerschap?

meer lezen ...
Huidproblemen Jeuk, puistjes, vlekken. Alles over huidproblemen

Jeuk, striae, vlekken, allerlei huidproblemen doen zich voor in de zwangerschap. Kun je er iets tegen doen?

meer lezen ...
Duizeligheid Duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid

Duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid komen regelmatig voor in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om het onder controle te krijgen.

meer lezen ...