Inbakeren – BabyUitzet

Inbakeren kan helpen bij een onrustige baby of huilbaby. Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het inbakeren van je baby.

Inbakeren is al een eeuwenoud gebruik en is de laatste jaren ook in Nederland opnieuw populair geworden, vooral voor zuigelingen die onrustig slapen of veel huilen. Je baby inbakeren betekent hem van de schouders tot en met de voetjes in een luchtige katoenen doek wikkelen. Wanneer je baby ergonomisch correct is ingebakerd, kan hij zijn armpjes niet meer maar zijn beentjes wel nog bewegen. Er zijn diverse voorgevormde bakerdoeken verkrijgbaar.

Baby’s tot 4 maanden kunnen, mits ze in goede gezondheid zijn, prima worden ingebakerd, en dit kan heel prettig voor jou en je kindje zijn als je nog bezig bent met de zoektocht naar een geruststellend, regelmatig verzorgingspatroon. Leg een ingebakerde baby altijd op de rug en zorg dat de beentjes altijd voldoende bewegingsruimte hebben, gebruik nooit te zware doeken en laat je door het Ouder- en Kind Centrum (Consultatiebureau) een juiste manier van inbakeren aanleren, of koop een goede voorgevormde doek.

Hou ook altijd in gedachten dat het inbakeren niet de oplossing is, maar een tussenstap en hulpje op weg naar rust en een goed slaappatroon.

Baby’s in de kraamtijd worden nog niet ingebakerd, die periode gebruik je als ouder om je kindje te leren kennen en jullie eigen ritme te ontdekken. Als je een rustige baby hebt is inbakeren nergens goed voor. Het is dan ook niet zinvol om een inbakerdoek te kopen voor je babyuitzet. Je weet immers nog niet of je hem ook echt nodig hebt.

In sommige gevallen mag je niet inbakeren. De eerste 24 uur na een vaccinatie, als je baby koorts heeft, last heeft van nat eczeem, een ernstige luchtweginfectie of benauwdheid, aanleg voor heupdysplasie heeft of scoliose. Wanneer je baby op zijn buik begint te rollen, moet je stoppen met het gebruik van een inbakerdoek. Een baby van een drugsverslaafde moeder, en een pre- of een dysmatuur geboren baby mag nooit worden ingebakerd.Vraag voor de zekerheid eerst advies bij het consultatiebureau.

Vanaf 4 maanden ga je het inbakeren afbouwen en na 6 maanden is inbakeren absoluut niet meer raadzaam, je kindje leert zich nu omdraaien en heeft zijn armen nodig om terug te draaien vanuit de riskante buikligging en zijn hoofdje anders te leggen. Voor het einde van de afbouwperiode zul je een vast patroon opgebouwd moeten hebben met een voorspelbare regelmaat  en zo min mogelijk prikkels om je kindje rustig te laten slapen.

Wat kun je bereiken met inbakeren?

Rust. Voor je baby en voor jezelf.

 Door je baby in te bakeren zal hij vaak beter gaan slapen en minder huilen.

Als je baby beter slaapt zie je het verschil tussen slaapsignalen en hongersignalen beter.

Goed uitgeruste baby’s drinken kalmer en effectiever.

Ondertussen kun je een structuur in het dagritme opbouwen, zodat inbakeren na een tijdje niet meer nodig is en je baby en jullie vanzelf rust vinden in jullie patroon.

Kanttekeningen bij inbakeren

In het verleden werden ook de beentjes strak ingebakerd, er werd zelfs lang gedacht dat op die manier inbakeren hielp tegen kromme beentjes, tot men er in de jaren 70 van de vorige eeuw achter kwam dat dit heupproblemen kon veroorzaken en te lang inbakeren negatieve gevolgen had voor een goede hechting tussen moeder en kind, en de consultatiebureaus het inbakeren begonnen af te raden.

Sinds de jaren 90 is het inbakeren weer populair geworden, waarbij de beentjes nu losjes worden ingepakt zodat er geen heupproblemen ontstaan. Het is belangrijk dat je je hierin goed laat voorlichten door het Ouder- en Kind Centrum.

Wanneer een baby huilt en onrustig is kunnen dit symptomen zijn van een heel scala aan klachten, die meestal met inbakeren niet op te lossen zijn, sluit dus lichamelijke oorzaken van de onrust uit voordat je besluit te gaan inbakeren.

Er is een aantal gevallen waarin inbakeren onveilig kan zijn voor je baby, zoals luchtweginfecties, aanleg voor heupdysplasie en bij koorts, onder andere. Begin daarom nooit zelf aan inbakeren, overleg altijd eerst met je Ouder en Kind Centrum en leer daar ook de juiste inbakermanier.

Wat zegt de wetenschap?

Volgens een onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht dat in 2007 is gepubliceerd is het effect van ‘rust en regelmaat plus inbakeren’ niet beter dan het aanbrengen van alleen ‘rust en regelmaat’, waardoor het aanbrengen van rust en regelmatig volgens de onderzoekers de voorkeur geniet om de eenvoudige reden dat inbakeren sowieso maar tijdelijk kan worden gedaan. Bovendien heeft een vroege aanpak van structuur in het dagritme waarschijnlijk positieve gevolgen voor gewoontevorming in de opvoeding, wat een pluspunt kan zijn in de verdere opvoeding.

Inbakeren kan alleen een zinvolle aanvulling op rust en regelmaat zijn als de ouders de draagkracht niet hebben om de huilperiode aan te gaan.

De kanttekening bij zowel het rust en regelmaat advies als soms het advies om in te bakeren is, dat dit alleen wordt toegepast bij onrustige kinderen. Als je kindje makkelijk slaapt en niet erg veel huilt, vinden jullie vanzelf samen een prettig ritme en slaapt je baby lekker in een slaapzak in het ledikantje.


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
Inbakeren: zinvol of onzin? Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet

Inbakeren is al een eeuwenoud gebruik en is de laatste jaren ook in Nederland opnieuw populair geworden, vooral voor zuigelingen die onrustig slapen of veel huilen. Je baby inbakeren betekent hem van de schouders tot en met de voetjes in een luchtige katoenen doek wikkelen. Wanneer je baby ergonomisch correct is ingebakerd, kan hij zijn […]

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
babyuitzet; wat koop je wanneer Wat koop je wanneer – BabyUitzet

Zo veel te kopen, maar wat koop je wanneer?

meer lezen ...
veilig slapen Veilig slapen – BabyUitzet

Veilig slapen voor je baby, er zijn een aantal zaken van belang. Hieronder noemen we ze allemaal: De temperatuur van de babykamer moet tussen de 16 en 18 graden zijn voor het slapen Je baby ligt altijd op haar rug te slapen Je kind slaapt in een slaapzak of onder een deken en laken Zet […]

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...