Keuken en eetkamer

Ruim scherpe voorwerpen en schoonmaakmiddelen steeds goed op. Je bergt deze hoog, buiten bereik van je kind op of in een laag kastjes met kinderveilige sluitingen.

Voorwerpen op het aanrecht plaats je zo ver mogelijk naar achter op het aanrecht. Hou het aanrecht helemaal vrij van breekbare of gevaarlijke spullen, berg deze op in een kast met kinderveilige sluiting.

Plaats bij voorkeur een rekje voor het fornuis, zeker als je de oven gebruikt. Er bestaan ovenruitbeschermers, deze worden wel warm, maar niet gevaarlijk heet.

Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten. Plaats pannen met een steel altijd zo dat de steel niet naar voren wijst, ook als je kindje nog lang niet staat of klimt: je zou zelf ook de pannen kunnen omstoten als je bijvoorbeeld je kindje ziet vallen of iets in zijn mond ziet steken.

Hou je kindje zo mogelijk weg uit de keuken als je kookt, en als dit geen optie is, hou hem zo ver mogelijk weg van het aanrecht en fornuis.

Hou stoelen of andere klautermogelijkheden bij het fornuis en aanrecht weg.

Doe een grendel op de ovendeur, peuters kunnen een open ovendeur als opstapje gebruiken om bij het fornuis of het aanrecht te komen. Zo ook met lades, gebruik hier een sluithaakje.

Zet elektrische apparaten buiten grijpbereik van je kind. Denk er hierbij ook aan om de snoeren buiten bereik te houden.

Hou je kindje zo ver mogelijk van de vaatwasser vandaan als deze aanstaat of net gedraaid heeft. De stoom die er tijdens en net na een wasbeurt vrij kan komen, kan ernstig brandwonden veroorzaken. De vaat die net uit de vaatwasser komt kan ook heel heet zijn, leer je kindje dat de vaatwasser een gevaarlijk apparaat is. 

Laat het tosti-ijzer of de frituurpan op een veilige plek afkoelen.

Vanaf 2 jaar kun je je kindje gaan leren met de kraan om te gaan: eerst de koude kraan opendraaien en daarna pas de hete kraan en bij het dichtdraaien precies andersom. Jongere kinderen kunnen dit niet onthouden.

Gebruik liever geen tafelkleed of loper op je eettafel, je kindje kan zich daaraan proberen op te trekken of het vastgrijpen als ze bijna valt.

Let erop dat alles op tafel buiten het bereik van je kind staat. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen zoals vorken en messen, aan glazen maar ook aan etenswaren als pepers of jouw hete soep.

 Als je kindje zelf wil gaan eten, geef hem dan speciaal kinderbestek, dat is niet scherp.