Kinderwagen kopen – BabyUitzet

De kinderwagen is één van de duurste uitgaven in je babyuitzet.

Daarom is het heel belangrijk om vóór je na de winkel gaat goed na te denken hoe jullie de kinderwagen het meest gaan gebruiken, in wat voor auto moet hij passen? Moet hij omhoog getild worden, moet hij mee in het openbaar vervoer? Dit zijn zomaar een paar punten waar wij in ons dossier babyuitzet: tips voor het kopen kinderwagen nadere informatie over geven.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je de wagen het meest voor gaat gebruiken. Als je veel gaat winkelen met je baby heb je andere eisen dan wanneer je bijvoorbeeld regelmatig naar het strand gaat of op andere onverharde ondergrond wilt rijden.

Door je goed voor te bereiden voorkom je teleurstelling en heb je jarenlang plezier van je kinderwagen. In ons dossier babyuitzet helpen we je natuurlijk ook graag om de juiste keuze te maken voor jullie kinderwagen. Onafhankelijk en betrouwbaar!

Vraag altijd na of de wagen de goedkeuring draagt van de Europese norm; NEN-EN 1888

Daar waar je in een fysieke winkel vaak keuze hebt uit een paar merken waar zij mee samenwerken heb je online een heel uitgebreid aanbod. Bij Babylux vind je altijd een kinderwagen die bij je past voor een scherpe prijs en snelle levering.

Babyuitzet: kinderwagen kopen tips, waar moet je op letten bij kopen kinderwagen:

Hoe makkelijk stel je allerlei zaken in? Bijvoorbeeld de rugleuning van het zitje. Die gebruik je pas als je baby zo’n 6-8 maanden oud is, maar het is bij aankoop al belangrijk dat je oplet of je de rugleuning makkelijk kunt verzetten. Het ene moment wil je kind immers lekker rondkijken en het volgende moment slapen. De rugleuning moet makkelijk instelbaar zijn met je baby erin.

De duwstang, is die makkelijk aanpasbaar aan verschillende hoogtes, dit is vooral van belang als jij en je partner veel in lengte verschillen.

Hoe wendbaar is de kinderwagen, slalom je makkelijk om obstakels heen? Dit is vooral belangrijk als je wilt winkelen met je kinderwagen en dus veel in kleine ruimtes moet manoeuvreren.

Rijd hij lekker op de ondergronden waar jij hem het meest voor wilt gebruiken? Probeer dit ook echt uit. Wil je graag naar het strand of bos dan moet je andere eisen stellen aan je kinderwagen dan wanneer je alleen op verharde ondergrond rijdt.

Krijg je hem makkelijk een stoepje op en af, of een kleine verhoging?

Hoe makkelijk zet je de reiswieg of het autostoeltje erop of af.

Hoe makkelijk klapt de kinderwagen in en uit? Bedenk je hierbij dat je even moet wennen aan het systeem, maar er zitten zeker grote verschillen in hoe makkelijk dit gaat.

Is de kap soepel te verstellen?

Is de boodschappenmand makkelijk bereikbaar? En is hij groot genoeg voor hetgeen jij wilt meenemen?

Probeer de kinderwagen die je mooi vindt echt goed uit. Niet alleen even een rondje in de winkel maar ook echt op de ondergrond waarvoor jij hem wilt gebruiken én kijk ook hoe makkelijk hij stoepje op en af gaat en dergelijke. Bij de meeste winkels is er wel een parcours wat je kunt uitproberen.
Let ook goed op of de kinderwagen van je keuze wel past in jullie auto.

Kinderwagen kopen tip: koop een kinderwagen altijd samen met je partner! Probeer hem ook altijd allebei uit.

Is de lengte van de duwstang zo instelbaar dat jullie er beiden gemakkelijk achter lopen. Een goede hoogte voor de duwstang is je middel.

Bij de ene kinderwagen verstel je de hoogte door de duwstang uit te schuiven, bij de andere verstel je de hoogte door de duwstang in een andere positie te plaatsen.
In dat laatste geval kan het voorkomen dat je hem wel op de juiste hoogte in kunt stellen, maar dat je daardoor te ver van de wagen af loopt. De kinderwagen is dan minder goed te controleren en het contact met je baby is minder.

Als jullie beiden lang zijn is het ook belangrijk om te letten op de hoogte van de reiswieg. Voor lange mensen is het fijn als de reiswieg wat hoger is zodat je niet zo krom hoeft te staan als je je baby wilt pakken, mondje af wilt vegen enzovoort.

Kinderwagen comfort:

Naast jullie comfort is het comfort van je baby natuurlijk ook heel belangrijk. Als je veel gaat wandelen is een goed stevig matras in de reiswieg belangrijk. Let hierbij op dat het matras goed aansluit in de wandelwagen, er mag geen ruimte tussen matras en wanden van de wandelwagen zitten.
Je baby moet helemaal plat liggen in de reiswieg. Zitjes zijn hierdoor minder geschikt voor baby’s omdat ze niet helemaal plat kunnen. Een baby mag pas in een zitje als hij zelfstandig kan zitten, meestal tussen 6 en 8 maanden.

Ook de banden leveren het nodig comfort aan je kinderwagen. Luchtbanden zijn comfortabeler dan massieve banden omdat ze meer dempen. Nadeel is dat je ze af en toe moet oppompen en ze kunnen lek raken. Pompjes worden niet altijd standaard meegeleverd.
Steeds meer kinderwagens hebben schuim gevulde banden, deze dempen net zo goed als luchtbanden en hebben als voordeel dat ze niet lek kunnen raken en niet opgepompt hoeven te worden.

Driewielers zijn geschikter voor onverharde wegen, maar schokken dan wel erg. Doe dit liever niet tot je baby 6 maanden oud is, het nekje is tot die tijd nog niet sterk genoeg om de schokken op hobbelige wegen goed op te vangen.

Veiligheid kinderwagen:

Let erop dat de kinderwagen een goede rem heeft, liefst op 2 wielen. De kinderwagen mag niet weggeduwd kunnen worden als hij op de rem staat. De rem moet ook makkelijk bereikbaar zijn en goed te bedienen.

Let ook op de stabiliteit van de kinderwagen.

Gewicht kinderwagen:

Woon je op een bovenhuis of moet je de kinderwagen regelmatig een trapje op tillen, dan is het belangrijk om op het gewicht te letten.
Ook als je de kinderwagen regelmatig mee moet nemen in het openbaar vervoer is het gewicht belangrijk. Er zijn combiwagens van maar 8 kilo, maar er zijn er ook die meer dan 15 kilo wegen

Hoeveel ruimte neemt de kinderwagen in:

Woon je klein dan is het belangrijk dat de kinderwagen niet teveel ruimte inneemt wanneer je hem niet gebruikt.
Daarbij is niet alleen de afmeting belangrijk, maar ook of hij opgeklapt kan blijven staan. Als je maar weinig ruimte hebt is het immers wel fijn als het onderstel zo min mogelijk in de weg staat.
Sommige kinderwagens vouwen klein in en kunnen ook opgeklapt blijven staan of opgehangen worden.

De afmeting van de opgeklapte kinderwagen is natuurlijk ook belangrijk voor vervoer in je auto. Ga een kinderwagen altijd kopen met de kleinste auto waar hij in moet passen, dan kun je goed meten of het past en hoeveel ruimte er nog overblijft.

Hoe ga je de kinderwagen het meest gebruiken:

Ga je veel met je baby de stad in, dan moet je wagen heel wendbaar zijn en makkelijk in kleine ruimtes kunnen bewegen. Hiervoor heb je kleine wielen nodig die wendbaar zijn.
Probeer ook de draaicirkel van de kinderwagen uit. Als je veel in winkels bent met je kinderwagen wil je graag een kinderwagen met een kleine draaicirkel.

Ga je regelmatig off road of op het strand wandelen, dan wil je een kinderwagen met grote wielen, die zijn minder wendbaar maar wel goed te gebruiken op zachte ondergrond.

Winkel je regelmatig met je baby én  ga je regelmatig naar het strand, dan heb je een kinderwagen nodig met grote en kleine wielen die je wisselend voor of achter kunt gebruiken. Door de reiswieg of het zitje om te draaien en de duwstang om te klappen kun je bij deze kinderwagens de ene keer de grote wielen voor hebben en de andere keer de kleine.

Ook de ruimte voor boodschappen verschilt veel bij de ene of andere kinderwagen, heb je geen auto en moet je veel boodschappen lopend doen, dan is het belangrijk dat je oplet dat er voldoende ruimte is voor je boodschappen onderin de wagen.

Hang boodschappentassen nooit aan de duwstang! Hierdoor wordt de wagen instabiel en kan omvallen.

Kijkrichting van je kind:

Bij de meeste kinderwagens kun je de kijkrichting aanpassen.
Een kleine baby kijkt altijd naar jou, maar een groter kind wil wel graag de wijde wereld in kijken.

Laat je kind niet te snel vooruit kijken, onderzoek laat zien dat baby’s erg onrustig kunnen worden als ze teveel indrukken opdoen. Door je baby naar jou te laten kijken, ook als hij allang in het zitje zit, fixeert je kind zich het meest op jou en doet minder indrukken op waardoor hij minder onrustig wordt.

Wanneer jouw kind rijp is om vooruit te gaan kijken is heel verschillend. Ons advies is om het eerste jaar je baby achteruit, dus naar jou, te laten kijken en daarna uit te proberen of je kind het leuk vindt om vooruit te kijken en er niet onrustig van wordt. Sommige kinderen vinden het heel lang fijner om naar jou te kijken in plaats van naar voren. Het zien van het vertrouwde gezicht maakt dat ze zich zekerder voelen en niet zo verstoord raken door al die indrukken rondom.
Controleer dus altijd of het zitje, wat je gaat gebruiken als je baby zelfstandig kan zitten, ook in 2 kijkrichtingen gezet kan worden.
Voor de reiswieg kan het ook heel handig zijn als hij in 2 richtingen gezet kan worden, als de zon schijnt kan het handig zijn om zoveel mogelijk zon uit de wagen te houden door de bak om te keren.

Schoonmaken:
Een belangrijk aspect is ook of de wagen makkelijk schoon te maken is. Vraag hier naar bij aankoop.

Een kinderwagen gaat immers jaren mee en dat kinderen knoeien is één ding waar je zeker van kunt zijn. Om jaren plezier van je kinderwagen te hebben is het dus heel belangrijk dat hij goed schoon te maken is. Bij niet alle kinderwagens mag de bekleding in de wasmachine en moet het met de hand schoongemaakt worden.

Testen:
Test de kinderwagen van je keuze goed en maak een proefrit. Let hierbij op de volgende zaken:

  • Klapt hij makkelijk in en uit
  • Is de rugleuning van het zitje (wat je gaat gebruiken als je kind zelfstandig kan zitten) makkelijk te verstellen, ook met je kind erin
  • Blijft hij ingeklapt als je hem moet dragen
  • Hoe makkelijk haal je de reiswieg of het autostoeltje eraf
  • Gaat hij makkelijk stoep op-af
  • Is hij wendbaar
  • Is de rem makkelijk bereikbaar
  • Is hij comfortabel voor jezelf en je baby (is het matras van de reiswieg stevig en niet teveel schokken op oneffen ondergrond bv)

Met al deze tips in ons dossier babyuitzet lukt het je vast om een kinderwagen te vinden die bij jullie past  😉


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
Welke soorten kinderwagens zijn er – BabyUitzet Gids

Welke soorten kinderwagens zijn er: Er zijn veel soorten kinderwagens te koop. Voor pasgeborenen is eigenlijk alleen de zogenaamde combiwagen geschikt. Dit is een kinderwagen en wandelwagen in één. Een combiwagen is te gebruiken vanaf de geboorte tot circa 4 jaar. De eerste maanden gebruik je de combiwagen met een reiswieg of autostoeltje (let op, […]

meer lezen ...
Kinderwagen tweedehands kopen?

Babyuitzet: Kun je een kinderwagen tweedehands kopen? Is het veilig om een kinderwagen tweedehands te kopen? Een kinderwagen gaat jaren mee. Als je hem maar voor één kind wilt gaan gebruiken is het een flinke investering en kun je overwegen hem tweedehands te kopen. Denk je dat je meerdere kinderen wilt, dan is een tweedehands […]

meer lezen ...
Kinderwagen accessoires

Babyuitzet: Kinderwagen accessoires Er zijn heel veel   kinderwagen accessoires te koop, bedenk van te voren welke je nodig hebt voor je babyuitzet zodat je je in de winkel niet laat verleiden tot aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Adapter voor een autostoeltje wordt niet bij alle merken standaard bijgeleverd, soms moet je ze […]

meer lezen ...
Kinderwagens; prijzen

Er zijn heel grote prijsverschillen tussen kinderwagens, niet alleen tussen merken maar ook tussen verschillende winkels. Let hierbij wel op of de goedkope aanbieding die je ziet wel vergelijkbaar is met de andere winkel waar jouw keuze duurder is. Soms zie je aanbiedingen die op het eerste gezicht heel goedkoop lijken, maar dan zitten er […]

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Op pad met je baby Op pad met je baby

Wanneer mag je baby voor het eerst naar buiten?

meer lezen ...
Dit had je als jonge vader willen weten voor de geboorte Wat partner had willen weten vóór de geboorte

Er verandert veel als je vader wordt, deze dingen wil je vast nu al graag weten.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Autogordel tijdens zwangerschap goed dragen Autogordel goed dragen

Ook als zwangere moet je de autogordel dragen. Belangrijk is wel dat je de gordel op de juiste manier draagt nu je buik dikker wordt.

meer lezen ...
Bloedarmoede symptomen Anemie; verschijnselen

Welke klachten wijzen op bloedarmoede?

meer lezen ...
Koorts in de zwangerschap Koorts in de zwangerschap

Kan koorts in de zwangerschap kwaad?

meer lezen ...
Keizersnede bij eerdere bevalling Keizersnede bij eerdere bevalling

Wat is het beleid als je bij een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad? Als een eerdere bevalling is geëindigd in een keizersnede (sectio caesarea), dan zal je voor ieder volgend kind in het ziekenhuis moeten bevallen onder leiding van de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt). Dit wil niet zeggen […]

meer lezen ...
kraamverlof partner recht en plicht; kraamverlof partner

Wat zijn de regels voor kraamverlof (geboorteverlof/vaderschapsverlof)? Is je echtgenote of partner pas bevallen en ben je werknemer? Dan heb je recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof, ook wel kraamverlof genoemd. Oftewel, je hebt recht op 5 dagen vrij. De uren die je niet werkt tijdens de bevalling vallen NIET onder […]

meer lezen ...
Gewichtstoename Gewichtstoename

Hoeveel jij mag aankomen bereken je met onze BMI calculator.

meer lezen ...
Huidproblemen Jeuk, puistjes, vlekken. Alles over huidproblemen

Jeuk, striae, vlekken, allerlei huidproblemen doen zich voor in de zwangerschap. Kun je er iets tegen doen?

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...