Kindveilige deur en trap

Deuren
Voor deuren zijn er verschillende veiligheidsproducten te krijgen, zoals een deurbuffer die zorgt dat een binnendeur niet snel dicht kan slaan, een deurklem of –stop om een deur tijdelijk open te houden.

Voor deuren die een peuter nooit zelf mag openen, de buitendeur of kelderdeur bijvoorbeeld, zijn er speciale deurklinken of kun je de klink verticaal monteren. Maar een hoog gemonteerd haakje is even effectief, lekker goedkoop en eenvoudig zelf aan te brengen.

Glazen deuren of puien:
Soms is er met de bouw van een huis niet goed nagedacht over  glazen deuren of afscheidingen, wat voor ernstige  ongelukken kan zorgen. Spelende kinderen zien in hun enthousiasme soms een glazen pui over het hoofd als deze tot de vloer doorloopt, of glibberen op hun sokken rechtdoor terwijl ze de hoek om wilden rennen. Of je struikelt zelf over een speelgoedje terwijl je met je kindje op je arm de trap af komt.

Bekijk de situaties in je huis kritisch en kijk waar – misschien tijdelijke – aanpassingen nodig zijn.

Glas vervangen:
Je kunt een ruit vervangen door gehard glas, dat weliswaar onder grote druk nog wel kan breken, maar dan in kleine stukjes uiteen valt en geen diepe wonden veroorzaakt. Omdat er wel een gat kan ontstaan, is gehard glas alleen veilig voor de benedenverdieping.

Je kunt voor balustrades en gebogen vlakken kunststof zoals policarbonaat overwegen, wat vrijwel onbreekbaar is.

Je kunt, door een gespecialiseerd bedrijf, veiligheidsfolie over het bestaande glas laten aanbrengen, waarmee glas nog wel kan breken, maar bij elkaar wordt gehouden.

Tijdelijke oplossingen:
Scherm de onderkanten van gevaarlijke glazen deuren of ruiten af met plaatmateriaal wat je leuk kunt beschilderen of beplakken, of met latjes.

Zorg dat grote glasoppervlakken goed opvallen door er met plakplastic figuurtjes op te plakken.

Trap
Jonge kindjes kunnen ernstig vallen als de trap niet is afgeschermd, plaats daarom altijd zowel boven als onderaan de trap een traphekje.

Breng antislip-strips aan, of zorg voor stroeve trapbekleding. Wanneer je een geverfde trap hebt, meng voor het loopoppervlak zand door de verf.

Hang een lampje boven de trap zodat er altijd genoeg licht is.

 

Leer je kindje om nooit met sokken of gladde schoentjes op de trap te lopen.