Kruiken – BabyUitzet

Welke soort kruiken zijn handig en belangrijker nog, zijn alle soorten kruiken even veilig? Ook dit lees je in onze babyuitzet gids.

Het wordt a.s. ouders niet makkelijk gemaakt bij de aankoop van alle spullen voor de babyuitzet, ook voor kruiken zijn er weer keuzes te over .

Of je baby nu in de zomer of winter geboren wordt, je hebt altijd 2 kruiken nodig en 2 kruikenzakken.

Voor ieder kruik geldt dat je altijd een kruikenzak gebruikt of je wikkelt de kruik in een hydrofiel luier. Als je de hydrofiel luier dubbelvouwt in driehoek formaat en je wikkelt de kruik vanaf de smalle punt naar het langste  deel dan houd je 2 punten over waarmee je een dubbele knoop kunt maken zodat de kruik goed ingepakt zit. Door de knoop komt de kruik minder dicht bij je baby te liggen.

Om het bed voor te verwarmen leg je de kruik onder laken/deken. Zodra je baby in bed gaat haal je de kruik eruit. Als het nodig is, omdat je baby zichzelf nog niet goed op temperatuur kan houden, leg je de kruik bovenop het dekentje op een handbreedte afstand van je baby, of (als je een hydrofiele luier gebruikt hebt om de luier mee in te wikkelen) leg de knoop tegen de baby, zo kan de kruik nooit naar je baby toe rollen.

Heetwater kruik:


Ze zijn er in kunststof en metaal.
Deze kruik blijft het langste warm, zeer geschikt als je baby ’s nachts nog een kruik nodig heeft. Als je baby zich nog niet op temperatuur kan houden is het soms nodig om halverwege de nacht het water een keer te verversen zodat de kruik weer echt warm is.

Controleer de kruik voor ieder gebruik, let hierbij vooral op het rubbertje wat in de dop zit. Dit moet soepel aanvoelen en mag geen scheurtjes vertonen. De kruik is alleen waterdicht als het rubbertje nog goed is.

Vullen van de kruik:
Laat eerst de kraan even lopen zodat je heet water hebt. Doe de kraan dicht en zet de kruik in de gootsteen onder de kraan. Haal je handen weg, doe de kraan niet te hard open en vul de kruik tot aan de rand. Hoe minder lucht er in de kruik zit, hoe langer hij warm blijft.

Pak een doek om de kruik mee uit de gootsteen te pakken en draai de dop er goed recht en stevig op. Controleer op lekken door de kruik eerst af te drogen en vervolgens over een droog aanrecht te rollen. Houd hem daarna nog even schuin op zijn kop om zeker te zijn dat hij niet lekt.

Doe de kruikenzak of hydrofiel luier eromheen.

Gebruik alleen kokend water als je verloskundige dit adviseert, anders is gewoon heet water uit de kraan prima.

Een kunststof heet water kruik bewaar je leeg.
Een metalen heet water kruik gooi je na gebruik leeg en vul je vervolgens helemaal met kokend water, dop erop en zo wegzetten. Doordat de kruik is gevuld met water krijgt roest geen kans.
Een metalen kruik met roestvorming mag je niet meer gebruiken.

Elektrische oplaadbare kruik:

Je stopt de stekker in het stopcontact en met ongeveer 10 minuten is je kruik warm.  De kruik is aan de buitenkant niet zo heet dat je hem niet vast kunt pakken, je doet hem dan ook makkelijk in de kruikenzak. Hij wordt minder heet dat een warm water kruik en koelt ook wat sneller af.

Als je baby ’s nachts nog een kruik nodig heeft om zichzelf op temperatuur te houden moet je in ieder geval 1 x de kruik opnieuw op de lader zetten.

Een veilige kruik met weinig kans op ongelukken; je kunt je niet branden met het vullen, hij kan niet lekken en je kunt hem gewoon vastpakken als hij heet is. Nadeel is wel dat het zo’n 10 minuten duurt voor hij warm is. Moet je de kruik ’s nachts opwarmen doe dit dan zodra je je baby uit bed haalt en gaat voeden, dan is hij warm tegen de tijd dat je klaar bent met voeden.

Gelkruik:

Je verwarmt deze ‘kruik’ in de magnetron. Eigenlijk is deze kruik niet geschikt voor het warm houden van je baby, hij koelt veel te snel weer af.

Daarnaast verwarmt een magnetron niet gelijkmatig waardoor je heel hete en veel te koude plekken krijgt. Door de gel in het zakje te kneden verdeel je de hitte gelijkmatiger, maar hierbij moet je wel opletten dat je jezelf niet verbrand.

Je kunt hem wel gebruiken om het bedje mee voor te verwarmen zodat je baby in een warm nestje komt.

Een gelkruik is wel heel fijn voor jezelf als je bijvoorbeeld last hebt van bandenpijn of lage rugpijn. Ook tijdens de weeën is hij fijn om de scherpe randjes van de pijn weg te nemen.
Natuurlijk verpak je de gelzak altijd in een doek voordat je hem op je huid legt.

Pittenkruik:

Een zak gevuld met pitten of zaden. Je warmt hem op in de magnetron. Omdat een magnetron niet gelijkmatig verwarmt krijg je hete en te koude pitten/zaden. Schud de zak  halverwege en aan het einde van de opwarmtijd goed door elkaar om hete en minder hete zaden/pitten te mengen, pas op met verbranden aan delen die al wel heet zijn.

Een pittenkruik is NIET geschikt om je baby mee warm te houden, hij blijft niet lang genoeg warm. Maar belangrijker nog: het is voorgekomen dat kersenpitten spontaan ontvlammen! Dit is alleen voorgekomen bij kersenpitten, niet bij andere pittenkruiken.
Je kunt hem wel gebruiken om het bedje mee op te warmen, maar als je baby in bed gaat moet je hem niet naast je baby laten liggen.
Een pittenkruik is wel fijn om bij jezelf pijntjes, als lage rugpijn en bandenpijn, te verminderen.

Rubberen kruik:

 

Hier kunnen we heel kort over zijn, ze zijn niet geschikt om je baby mee warm te houden. Het gevaar op lekken is te groot.

Je kunt hem wel gebruiken om het bedje mee op te warmen en voor jezelf bij lage rugpijn, bandenpijn en om de pijn van de weeën te verminderen.


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
babyuitzet; wat koop je wanneer Wat koop je wanneer – BabyUitzet

Zo veel te kopen, maar wat koop je wanneer?

meer lezen ...
Kinderwagen kopen – BabyUitzet

Waar let je op als je een kinderwagen gaat kopen? Mooi is zeker niet de enige eis.

meer lezen ...
Inbakeren: zinvol of onzin? Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet

Inbakeren is al een eeuwenoud gebruik en is de laatste jaren ook in Nederland opnieuw populair geworden, vooral voor zuigelingen die onrustig slapen of veel huilen. Je baby inbakeren betekent hem van de schouders tot en met de voetjes in een luchtige katoenen doek wikkelen. Wanneer je baby ergonomisch correct is ingebakerd, kan hij zijn […]

meer lezen ...
Billendoekjes – BabyUitzet

Babyuitzet: billendoekjes wel of niet gebruiken? Of je nu wegwerp- of katoenen luiers gaat gebruiken, je hoeft echt niet bij ieder plasje de luier te verschonen. Tests van wegwerpluiers geven aan dat de luier zonder problemen 3 plasjes aankan. Hiermee bespaar je niet alleen geld maar ook het milieu. Maar waar we jullie op willen […]

meer lezen ...
Katoenen vs. wegwerpluiers Luiers – BabyUitzet

Luiers: Katoenen vs. wegwerpluiers Nadat je een wiegje of bedje hebt gekozen, je hebt georiënteerd op wandelwagens en een autostoeltje, komen de basisaankopen voor je babyuitzet aan de beurt. De gewone dagelijkse zaken die je nodig hebt om je baby te verzorgen. En als we het over dagelijks hebben, dan hebben we het al snel […]

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...