Matras en beddengoed – BabyUitzet

Beddengoed en matras zijn een heel belangrijk onderdeel van je babyuitzet. Verkeerd beddengoed verhoogt het risico op wiegendood.

Matras

Een goed  matras is stevig, minimaal 8 cm dik, en past goed in het ledikant. De ruimte tussen matras en de wanden van het ledikant mag niet meer dan 2 cm zijn.

Het matras kan van verschillende materialen zijn gemaakt, voor de veiligheid maakt dat niet uit, zolang het matras maar vlak en stevig (niet makkelijk indrukbaar) is.
De meeste babymatrassen zijn gemaakt van schuimsoorten.
Gebruik voor een baby geen traagschuimmatras, dit vormt zich naar je lichaam maar voor een baby kan het gevaarlijk zijn omdat ze te diep wegzakt in het matras en met het gezicht in het matras kan gaan ademen.

Beddengoed

Oververhitting  of warmtestuwing en adembelemmering door verkeerde houding of verkeerd opmaken van het bedje zijn risicofactoren voor wiegendood. Naar wiegendood is veel onderzoek gedaan, hieruit zijn diverse adviezen onder andere met betrekking tot beddengoed naar voren gekomen.

Door deze adviezen is het aantal kinderen wat jaarlijks sterft door wiegendood steeds verder afgenomen, van 103 per 100.000 levend geboren kinderen in 1986 (toen werd rugligging ingevoerd) naar minder dan 10 nu.

Kiezen van het juiste beddengoed levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van warmtestuwing en adembelemmering.

Dekens:

Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat het niet uitmaakt van welk materiaal dekentjes zijn gemaakt, synthetisch, katoen of wol, allemaal goed.
Of een dekentje warm genoeg is hangt niet af van hoe zwaar een deken is, een synthetische deken is heel licht, maar zijn niet minder warm. De dikte van de deken bepaalt hoe warm hij is. Hoe dikker, hoe warmer. Dekens zijn bedoeld om je baby warm te houden, maar te warm kan gevaarlijk zijn. Meestal is één dekentje dan ook voldoende. Vouw een dekentje nooit dubbel.

Slaapzak: 

Een babyslaapzak voorkomt dat je baby onder de dekens kan kruipen en maakt het moeilijker voor je baby om te draaien. Daarnaast kan je kind moeilijker uit bed klimmen of zich blootwoelen.

Kooptips voor de slaapzak:

  • Koop een goed passende slaapzak. Armsgaten en halsopening mogen niet zo groot zijn dat je kind de armen en het hoofdje erdoor kan doen en zo in de slaapzak kan kruipen.
  • Een goede slaapzak sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit onderaan, bij de onderbeentjes. Hierdoor kan  de opening van de hals niet variëren mocht de rits niet goed dicht zitten.

Als je een gewatteerde slaapzak met mouwtjes koopt is een deken vaak overbodig. Bij een dunne slaapzak kun je nog een lakentje en dun dekentje gebruiken.

Gebruik geen slaapzakriem om je kind vast te leggen

Matrasbescherming:

Gebruik geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare plastic laag. Wil je toch een zeiltje gebruiken, let dit nooit onder het hoofdje van je baby. Materiaal wat niet ventileert, zoals ondoordringbaar plastic verhoogt het risico op oververhitting.
Je wilt je matras natuurlijk wel beschermen tegen ongelukjes met de luier, bovendien verliest je baby veel vocht in bed (net als volwassenen trouwens). Er zijn goede ventilerende matrasbeschermers te koop die voorkomen dat vocht in je matras trekt. Dit kan zowel een molton zijn met een ondoordringbare laag (niet plastic) als een matrasbeschermer met honingraatstructuur.
Vouw de matrasbeschermer altijd goed strak om het matras en stop het stevig in, voorkom dat er plooien ontstaan.

Dedbed:

Gebruik geen dekbed tot de leeftijd van 2 jaar. Dekbedden ademen niet goed, als je baby met het hoofdje onder het dekbed komt kan er adembelemmering en warmtestuwing ontstaan. Bovendien kun je een dekbed met hoes niet zo strak opmaken als een deken met lakentje.

Hoofdbeschermer:

Gebruik geen kussenachtige bekleding aan de spijlen van het ledikant. Je baby kan met gezicht tegen de bekleding komen of zelfs bekneld raken tussen de hoofdbeschermer en spijlen van het ledikant.

Bedverkleiners of fixatiekussens:

Met een bedverkleiner kun je het ledikant kort opmaken (zie bed opmaken)  terwijl je kind toch boven in bed ligt. Maar net als fixatiekussens worden ze gemaakt van kussenachtig materiaal. Wanneer je kindje er met zijn gezicht tegenaan komt te liggen kan de ademhaling worden belemmert. Het advies is om ze niet te gebruiken.

Check onze babyuitzetlijst voor alle adviezen voor je complete babyuitzet


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
veilig slapen Veilig slapen – BabyUitzet

Veilig slapen voor je baby, er zijn een aantal zaken van belang. Hieronder noemen we ze allemaal: De temperatuur van de babykamer moet tussen de 16 en 18 graden zijn voor het slapen Je baby ligt altijd op haar rug te slapen Je kind slaapt in een slaapzak of onder een deken en laken Zet […]

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Inbakeren Inbakeren – BabyUitzet

Inbakeren kan helpen bij een onrustige baby of huilbaby. Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het inbakeren van je baby. Inbakeren is al een eeuwenoud gebruik en is de laatste jaren ook in Nederland opnieuw populair geworden, vooral voor zuigelingen die onrustig slapen of veel huilen. Je baby inbakeren betekent hem van de schouders […]

meer lezen ...
Badderen – BabyUitzet

Babyuitzet; wat heb je nodig om je baby in bad te doen? Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad […]

meer lezen ...
Kinderwagen kopen – BabyUitzet

Waar let je op als je een kinderwagen gaat kopen? Mooi is zeker niet de enige eis.

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...