Zwangerschapsbeha of voedingsbeha – BabyUitzet

Veel vrouwen vragen zich af of een speciale zwangerschapsbeha wel nodig is.

Wij zouden het je zeker aanraden, bij je babyuitzet horen ook een aantal goede zwangerschapsbeha’s.

Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten, ze worden steeds groter en meer gevoelig voor aanraking. Deze metamorfose is het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en, later in de zwangerschap, borstklieren die zich voorbereiden om melk voor je baby te maken.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je gewone beha’s te blijven dragen, zeker ook uit kostenoogpunt, is het toch fijn om te investeren in een paar goede zwangerschapbeha’s.

Sterker nog: een goede zwangerschapsbeha zou één van de eerste aankopen moeten zijn van je babyuitzet lijst.

Je groeiende borsten zijn zwaarder – het ontwikkelde klierweefsels kan uitkomen op tenminste een paar honderd gram per borst- en verdienen comfortabele ondersteuning. Knellende beha’s kunnen in het ergste geval zelfs verstopte melkkanaaltjes veroorzaken.

Koop een goede zwangerschapsbeha, je borsten verdienen het!

Als je oude beha’s straks gaan zitten, je borsten passen niet lekker meer, je beha wordt oncomfortabel en je begint striemen te zien als je je beha uit doet, dan wordt het echt de hoogste tijd voor een nieuwe beha.
Maar wij zouden je willen aanraden om voor dit stadium al op pad te gaan voor een goede zwangerschapsbeha.
Gewoon omdat een zwangerschapsbeha prettiger draagt en je gevoelige borsten minder irriteert, ons advies is dan ook om een goede zwangerschapsbeha te kopen op het moment dat je borsten pijnlijk worden of gaan groeien.

Het is per vrouw verschillend of je borsten tijdens je hele zwangerschap gestaag blijven groeien, of alleen tijdens de eerste maanden en op het laatst, zodat niet goed te voorspellen is hoeveel keren je voor een nieuwe beha zult moeten gaan kijken.

Het verschil tussen gewone-, zwangerschaps- of voedingsbeha’s

Een zwangerschapsbeha is een opgevoerde versie van een gewone beha, speciaal ontworpen om je groeiende borsten comfortabel te ondersteunen tijdens de zwangerschap.
Bredere bandjes, een zachte katoenen voering en extra haken en ogen op de band zijn enkele van de extra functies die je meestal in een zwangerschapsbeha vindt.

Zwangerschapsbeha’s zijn er met en zonder beugels.

Vroeger was het advies om geen beha met beugels te dragen tijdens de zwangerschap, maar dat advies is achterhaald.
Als je een goede zwangerschapsbeha koopt, die vooral ook goed past is een beugel geen probleem.

Koop een zwangerschapsbeha  het liefst in een speciaalzaak. Veel vrouwen dragen altijd een verkeerde maat, buiten de zwangerschap is dat al niet zo goed voor de ondersteuning van je borsten, maar in de zwangerschap wil je echt een goed passende beha en daar kun je best wel wat deskundig advies bij gebruiken.

Voedingsbeha’s zijn wel echt verschillend, en wel op een eenvoudige manier: voedingsbeha’s hebben naast goed ondersteunende cups vooral  handige openingen die een gemakkelijke toegang tot de tepels mogelijk maken zodat je eenvoudig borstvoeding kunt geven. Bovendien hebben de cups een zachte voering die snel droogt en comfortabel afgewerkte naden.

Als je al tijdens je zwangerschap al voedingsbeha’s gaat kopen, misschien om ook tijdens de laatste maanden van je zwangerschap te dragen, zorg er dan wel voor dat je borsten nog ruimte hebben om te groeien. Je borsten zullen nog een of twee cupmaten groeien nadat je baby is geboren en je melk op gang komt. Daarentegen zal je omvang na de bevalling weer kleiner worden omdat je ribbenkast weer kleiner wordt, koop dus een voedingsbeha waarvan de haakjes op zijn verste stand goed zitten.  Koop daarom niet meer dan één voedingsbeha aan het eind van je zwangerschap, de rest koop je na de kraamdagen.

Hoeveel beha’s heb je tijdens je zwangerschap nodig?

Je zult, puur vanwege het cup verschil, gedurende je zwangerschap al snel op 3 nieuwe sets beha’s uitkomen. De eerste zwangerschapsbeha’s zou je al vroeg in de zwangerschap moeten kopen, je eerste aankoop van je babyuitzet lijst.
Je borsten groeien vaak al vroeg in de zwangerschap en daarnaast zijn je borsten super gevoelig. Een goede beha vermindert de gevoeligheid van je borsten. Koop op zijn minst 2 setjes zodat je je beha’s regelmatig kunt afwisselen en wassen. Je ribbenkast zet tot 36 weken uit, zodat ook je omvang-maat groeit. Hiervoor kun je bij een speciaalzaak ook tussenstukjes kopen waarmee je op een betaalbare manier langer met je zwangerschapsbeha’s kunt doen, en de nieuw gekochte beha’s langer bruikbaar zijn.

Wanneer je zwangerschapsbeha’s gaat kopen, kies dan een beha die nu lekker zit op de strakste sluiting zodat je deze nog een paar keer kunt verstellen.

Zwangerschapsbeha kiezen

Koop je nieuwe beha als je er aan toe bent; als je probeert beha’s op-de-groei te kopen zul je merken dat deze straks niet lekker zit omdat de omtrek en cupmaat van je borsten lastig te voorspellen zal zijn en ook de vorm zal veranderen.

Kies beha’s met stevige naden en bandjes. Dunne bandjes en tere stof zullen je borsten letterlijk niet kunnen ondersteunen. Als je borsten zijn groter dan DD  koop dan een beha met schouderbandjes die op zijn minst een centimeter breed zijn aan de schouders.

Beugel bh’s zijn prima , zolang ze goed passen en je borsten niet beknellen. Veel aanstaande moeders vinden ze ongemakkelijk en kiezen liever voor zachte cups.

Je tepels worden langzaam gevoeliger, om pijnlijk schuren te voorkomen koop je het liefst  zacht materiaal zoals een katoen of een mengsel van katoen en synthetisch zonder naden over je tepel.

Om een goede pasvorm te kiezen kun je naar een speciale lingeriewinkel , zwangerschapswinkel, of de afdeling lingerie van de betere warenhuizen gaan. Zij helpen je graag aan de juiste beha.

Als je zelf op pad gaat is het de truc  om tijdens het passen van een beha te gaan opstaan ​​en zitten, je armen boven je hoofd te houden en naar voren te reiken. De beha mag dan niet over je borsten omhoog schuiven of knellen, de cups moeten je borsten prettig blijven ondersteunen en de bandjes moeten niet verschuiven of van je schouder glijden. Je moet makkelijk een vinger onder de omvangsband kunnen bewegen, maar de band moet niet omhoog komen als je je schouders ophaalt, dan heb je een te kleine cup gekozen.

De borstband moet rondom horizontaal recht zitten en niet op je rug omhoog kruipen.

Een basisregel : Als de beha al enig ongemak of gedoe in de kleedkamer veroorzaakt, zal dat alleen maar erger worden tijdens het dragen.

Een voedingsbeha kiezen:

Naast alle genoemde aspecten zoals pasvorm en comfort, moet je er bij voedingsbeha’s ook aan denken dat er ook een borstkompres inpast. Verder moet de sluiting waarmee je de beha opent om te voeden met één hand en makkelijk te openen zijn, je hebt je baby immers in je andere arm

Zoals gezegd zal je ribbenkast na de bevalling weer krimpen zodat je onderwijdte kleiner wordt, als je nog tijdens de zwangerschap, of net na je bevalling een voedingsbeha koopt, kies dan een voedingsbeha waarvan de haakjes op dat moment op de verste stand goed zitten.

De maten:

Met een eenvoudig meetlint kun je je beha-maat thuis bepalen:

De omtrek van je borsten, gemeten over de tepel, is de bovenwijdte

De omtrek van je borstkas direct onder je borsten is de onderwijdte, de cupmaat is het verschil hiertussen, dus bovenwijdte minus onderwijdte en wordt in letters uitgedrukt:

10-12 cm: cup AA

12-14 cm: cup A

14-16 cm: cup B

16-18 cm: cup C

18-20 cm: cup D

20-22 cm: cup DD

22-24 cm: cup E

24-26 cm: cup F

26-28 cm: cup G

28-30 cm: cup H

30-32 cm: cup I

32-34 cm: cup J

34-36 cm: cup K

36-38 cm: cup L

Het kan tijdens je zwangerschap weer wat zoeken zijn naar de juiste verhouding tussen je omvang en je cup, hou bij het passen van je nieuwe beha’s de volgende tips aan:

  • Als je borsten boven uit de cup puilen betekent dit meestal dat je cup te klein is. Als je gewend bent een beha met een ¾ cup te dragen  is het tijdens je zwangerschap soms verstandig om te kiezen voor een full cup beha.
  • Als de beha op de rug omhoog trekt en de schouderbandjes zijn niet te kort, is meestal de omvang te groot. De beha moet altijd onder de borsten goed strak aansluiten om je borsten goed te ondersteunen. Zit de beha verder wel goed, pas dan een beha met 1 omvangsmaat kleiner en 1 cupmaat groter.
  • Als de beha middenvoor van de romp afwijkt is meestal de cup te klein. Je borsten vallen dan niet mooi in de cups en duwen daardoor de beha van je lijf af.
  • Als je onder je armen huidrollen huid ziet is de cup waarschijnlijk te klein, maar het kan ook zijn dat de zijpanden te smal zijn voor je nieuwe figuur. Je hebt dan zowel boven als onder het zijpand huidrollen. Kies dan een ander model beha.
  • Als de cup van de beha aan de bovenkant plooit zal de cup iets te groot zijn of valt de bovencup te hoog op de borsten. Denk er aan dat je borsten in de loop van de zwangerschap en of bij de eerste stuwingen na de bevalling nog iets zullen groeien zodat dit vanzelf wordt opgevuld. Je kunt ook een beha met een ¾ cup kiezen.

Zo zie je maar, in onze babyuitzet gids leer je niet alleen alles over wat je nodig hebt voor je baby, maar zeker ook alles over wat je nodig hebt voor jezelf. Tip zwangere vriendinnen over onze uitgebreide babyuitzet gids of stuur dit artikel door.


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
Positiekleding kopen – BabyUitzet

De tijd dat je als zwangere in een soort hobbezak rondliep ligt gelukkig al lang achter ons. Positiekleding gaat tegenwoordig net zo met de mode mee als je gewone kleding. Je kunt dus helemaal los gaan met de aanschaf van je nieuwe garderobe, maar het kan ook heel bescheiden. Met een paar basisstukken kom je […]

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Borstvoeding & Zwangerschap Borstvoeding & Zwangerschap

Al tijdens de zwangerschap bereiden je borsten zich voor op de borstvoeding.

meer lezen ...
Bekkenpijn, wat kun je zelf doen? Bekkenpijn; wat kun je zelf doen

Je kunt zelf veel doen om erger te voorkomen.

meer lezen ...
Bekkenpijn Bekkenpijn

Zo’n 10% van de zwangere heeft last van haar bekken. Wanneer moet je hulp zoeken?

meer lezen ...
Kinderziekten en zwangerschap Kinderziekten in de zwangerschap

Welke kinderziekten zijn eigenlijk schadelijk in de zwangerschap?

meer lezen ...
Kraamzorg

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige, krijg je meestal een inschrijfformulier mee voor kraamverzorgster. In principe moet je de kraamverzorgster voor de 16e week van je zwangerschap aanvragen. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar kent wel een eigen bijdrage. In 2015 is deze eigen bijdrage € 4,15 per uur. Afhankelijk van hoe je verzekerd […]

meer lezen ...
Kind erkennen Kind erkennen

Ben je niet getrouwd dan kan het zijn dat je je kind moet erkennen om als ouder geregistreerd te worden.

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Huidproblemen Jeuk, puistjes, vlekken. Alles over huidproblemen

Jeuk, striae, vlekken, allerlei huidproblemen doen zich voor in de zwangerschap. Kun je er iets tegen doen?

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
Klachten eerste trimester zwangerschap Klachten eerste trimester zwangerschap

De eerste drie maanden zijn voor veel zwangeren zwaar. Misselijk of hele dagen overgeven. Hondsmoe. En waarom heb je zo’n pijn in je onderbuik? Sommige klachten eerste trimester zwangerschap kun je zelf veel aan doen om ze te voorkomen of verminderen. Lees hoe het komt en wat jij kunt doen.

meer lezen ...