Ontwikkeling stimuleren – BabyUitzet

Door met je baby te spelen kun je de ontwikkeling stimuleren

Door het spelen oefent een baby zijn motoriek, zijn denken en zijn geheugen. Een baby leert begrijpen wat er gebeurt wanneer hij bepaalde dingen doet (als je tegen een bal duwt rolt die weg). Een baby leert zo ook problemen op te lossen (een bepaald blokje kan alleen maar door een bepaald gaatje).

0-2 maanden
Een pasgeborene heeft geen speelgoed nodig. Het “spelen” bestaat uit kroelen, knuffelen, zachtjes strelen. Praten, zingen, wiegen op schoot of in een draagdoek zijn ook prima spelletjes. Praten is bovendien belangrijk voor de ontwikkeling van de spraak/taal. Dat betekent dat de verzorger veel tegen de baby moet praten. Bijvoorbeeld benoemen wat je doet, hardop zeggen welke boodschappen je nodig hebt, een verhaal(tje) hardop lezen.
Als de baby niet reageert of wegkijkt, is het even genoeg geweest, de baby wil dan met rust gelaten worden.
Een mobile boven het bedje kan wel leuk zijn. Je baby kan nog niet zo ver kijken dat hij de mobile ook echt ziet, maar veel mobiles hebben een liedje wat je kunt spelen als onderdeel van het slaapritueel.

Vanaf 6 weken zal de baby gaan lachen. “Kriebelspelletjes” worden dan steeds leuker. Bedenk dat zo’n kleine baby nog niet zo ver kan kijken, maar vanaf zo’n 30 centimeter kan goed contact gemaakt worden.

2-5 maanden
Vanaf zo’n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken. Een babygym en een mobile komen dan goed van pas. Plaats het boven de buik van de baby, dan kan hij er goed naar kijken. Een mobile is ook echt om naar te kijken, hang hem op zo’n hoogte dat je baby er niet bij kan.

Bij voorkeur kijken baby’s naar “primaire” kleuren: rood, geel, groen, blauw. Overigens kijken baby’s ook erg graag naar hun eigen handjes.

Als de baby gaat grijpen, is een (lichte) rammelaar goed. Ook de babygym boven zijn hoofdje kan hij pakken als je hem niet hoog genoeg hebt hangen. Een mobile of babygym heeft vaak kleine onderdelen en koorden die gevaarlijk zijn voor je baby.

Geef niet te veel speelgoed, dat leidt hem maar af. Af en toe kan het speelgoed eens omgewisseld worden, dan heeft het kind weer iets nieuws. Geef geen speelgoed met kleine onderdelen dat is niet veilig voor een baby. Het zal namelijk. alles in zijn mondje gaan stoppen. Knuffels moeten dus wel wasbaar zijn.

Rond de vijf maanden gaat de baby wat brabbelen en schateren. Dit is allemaal “praten”, dus daar moet de verzorger wel op reageren. Dat stimuleert de spraak-taalontwikkeling. Spelletjes met een herhaling ( ik zal je pakken, met de bijbehorende gebaartjes) stimuleren het begrip en het geheugen van het kindje, hij zal hierop reageren met lachen.
Het is het beste om een kind van alles wat aan speelgoed aan te bieden: iets zachts, iets hards, iets wat geluid maakt, iets wat wegrolt, etc.

De baby hoeft niet de hele dag beziggehouden te worden. Een baby kan zichzelf ook goed een poosje in de box vermaken. Dus zowel spelen met de baby, als hem de kans geven zelf te spelen. Leg je baby, als ze goed wakker is, op de buik te spelen zo voorkom je afplatting van het hoofdje.

6-9 maanden
Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Maar ook de communicatie blijft belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc. De baby ontdekt nu ook zijn voeten: een rammelsokje is nu ook wel grappig.
Het kiekeboe spelen is belangrijk. Een baby wordt rond deze tijd “eenkennig” en gaat scheidingsangst vertonen. Door middel van het kiekeboe spelen begrijpt hij sneller dat de verzorger, er echt wel is hoewel hij hem niet ziet. Wanneer de baby gaat tijgeren en kruipen moet hij wat meer ruimte krijgen. Een speelkleed op de grond is dan nuttig. Ook speelgoed waar hij achteraan kan gaan is leuk, bijvoorbeeld een zachte bal.
Blijf er wel bij, zorg dat het huis veilig is (want iedere baby “ontsnapt” een keer aan de aandacht), en vergeet niet dat de box een veilige plaats is, waar de baby bovendien beter leert zich te concentreren en enige tijd met een speeltje te spelen.

9-12 maanden
Vanaf negen maanden begint het stapelen, en niet te vergeten het omgooien, interessant te worden. Hiermee oefent het kindje ook de fijne motoriek. Dingen in tasjes of doosjes stoppen wordt ook leuk. Het kind kan dan ook beter kleine dingetjes vasthouden, maar vergeet niet dat baby’s echt alles in hun mondje stoppen !
Baby’s van deze leeftijd vinden het ook erg interessant om al het speelgoed uit de box te gooien; dat is een goed spel voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht.

Vanaf een maand of 10 gaan baby’s dingen nadoen, en hier komen de “spelletjes als “klap eens in de handjes” goed van pas. Een baby kan nu ook gezichten herkennen van foto’s. En verstoppertje spelen (een speelgoedje onder iets anders stoppen) is een goede oefening voor het geheugen.

12-14 maanden
De baby gaat nu kleine opdrachtjes begrijpen. Open en dicht doen van doosjes en tasjes wordt erg interessant. Geven en nemen (zeg daarbij ook “alsjeblieft”, “dank je wel”) kan geoefend worden.

Hoe leuk en leerzaam het ook is om met de baby te spelen, hij moet ook de kans krijgen om zich zelf te vermaken en zelf speelgoed te ontdekken. Speelgoed hoeft niet duur te zijn. Een plastic kom of vergiet en een houten lepel zijn ook mooi speelgoed. Een tasje of mandje met een paar dingen er in is ook goed. Let wel op: plastic producten bevatten weekmakers die schadelijk zijn voor je kind. Aan kinderspeelgoed worden strengere eisen gesteld voor wat betreft schadelijke stoffen. Een vergiet of plastic kom kan daarom weekmakers bevatten waarvan je niet wilt dat je kind ermee in aanraking komt.
Kijk goed of het speelgoed veilig is  (niet te zwaar, geen kleine onderdelen) en zorg dat het past bij de ontwikkelingsfase van de baby. Kranten knisperen wel leuk, maar drukinkt is ongezond voor kinderen. Koop liever een knisperboekje.


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Veiligheid in huis Veiligheid in huis – BabyUitzet

Een babyproof huis zou ook onderdeel moeten zijn van je babyuitzet. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je baby. Bij de aankopen voor je babyuitzet let je volop op de veiligheid, maar hoe veilig is jouw huis voor een baby? Je hebt goed nagedacht over de voeding, je kiest met zorg een babyfoon die bij […]

meer lezen ...
Welke soorten autostoeltjes zijn er Autostoeltjes, veiligheid komt eerst – BabyUitzet

Voor de veiligheid van je baby is de juiste keuze van het autostoeltje van groot belang! Autostoeltjes worden vaak ingedeeld naar gewichtsklasse van het kind. Sinds juli 2013 is er nieuwe regelgeving mbt autostoeltjes, de zogenaamde i-size standaard. Deze standaard gaat alleen gelden voor zitjes met Isofix bevestiging. Stoeltjes met gordelbevestiging blijven voor ingedeeld volgens […]

meer lezen ...
Hier let je op bij aankoop kinderwagen – BabyUitzet Gids Hier let je op bij aankoop kinderwagen – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: het kopen van een kinderwagen vraagt goede voorbereiding. Hoe ga je de kinderwagen gebruiken, woon je klein of op een bovenhuis? Moet de kinderwagen mee in openbaar vervoer? Allemaal zaken waar je bij stil moet staan bij de aankoop van je kinderwagen Babyuitzet: video aankoop kinderwagen

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Checklist veilig huis

De meeste ongelukken met kleine kinderen gebeuren in en rondom het eigen huis. Is jouw huis babyproof?

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Chemische stoffen in dagelijks leven Chemische stoffen in dagelijks leven

Nu je zwanger bent is het belangrijk toch wat beter op te letten met welke chemische stoffen je dagelijks in contact komt. In de zwangerschap ben je immers niet alleen meer verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je ongeboren kind. Er lijken nogal wat zaken te zijn waar je rekening mee zou moeten houden nu […]

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...
Feiten en fabels zwangerschap Feiten en Fabels

Er doen veel fabeltjes de ronde over wat wel en niet mag, wij zetten de feiten op een rij

meer lezen ...