Onverwachte gevaren – BabyUitzet

Begin 2013 bracht de WHO (world health organisation) een rapport uit wat wijst op de gevaren van allerlei chemische stoffen waar wij dagelijks mee in aanraking komen. Deze chemische stoffen zouden  een hormoonverstorende – en kankerverwekkende werking kunnen hebben. Dat wil zeggen dat het mogelijk zorgt voor verminderde vruchtbaarheid, daarnaast zijn veel chemische stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen kankerverwekkend.

Gebruik van allerlei stoffen wordt door de overheid gereguleerd. Voor iedere chemische stof is middels testen aangegeven tot welke grens ze veilig zijn voor mensen. Maar dit wordt PER stof onderzocht en de norm wordt gesteld op volwassenen. In de praktijk kom je dagelijks in aanraking met tientallen chemische stoffen en krijg je dus een mix van deze stoffen in je lichaam. In test voor de bepaling van de veiligheid is niet onderzocht wat juist die combinatie van verschillende stoffen met de mens doet.

Daarnaast zijn grenzen voor veiligheid gesteld voor volwassenen, bij een klein kind zou de norm wel eens veel lager moeten liggen. Doordat je kind wellicht te hoge concentraties binnenkrijgt zou dit verstorend kunnen werken op de ontwikkeling van allerlei organen, het immuunsysteem, hersenen en het voortplantingssysteem. Bij dierproeven zijn deze effecten aangetoond, bij mensen nog niet.

Onze overheid vindt dat de gevaren nog niet voldoende bewezen zijn om strengere wetten te maken of om het publiek hiervoor te waarschuwen. Honderden wetenschappers zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat dier onderzoek zoveel verontrustende resultaten laten zien dat het publiek geïnformeerd moet worden.

Hoewel het dus nog niet bewezen is dat deze stoffen bij de mens net zo schadelijk zijn als bij dieren vinden wij dat we het toch met jullie moeten delen zodat jij weet wat je eventueel kunt doen tegen deze onverwachte gevaren.

Je kind komt de hele dag in aanraking met speelgoed, stopt het in de mond en ga zo maar door. Door een aantal simpele voorzorgsmaatregelen kun je aanraking met mogelijk schadelijke stoffen sterk verminderen.

Was kleertjes, luiers, dekentjes, beddengoed en knuffels voor je ze aan je baby geeft. Ze blijven gewoon mooi als je ze wast op 30 graden en geen wasverzachter gebruikt. Was met biologisch wasmiddel en gebruik geen wasverzachter.

Plastic speelgoed bevat weekmakers (om het PVC te kunnen verwerken) die een hormoonverstorende werking zouden kunnen hebben. Knuffels ademen chemische stoffen uit die mogelijk gevaar geven als je kind er teveel mee in aanraking komt.

Ook meubelen zijn met chemische stoffen bewerkt. Reinig alle nieuwe meubeltjes voor je baby met water en een biologische allesreiniger. Zet het matrasje een aantal dagen buiten om goed te luchten.

Koop plastic speelgoed, maar ook bijtringen ed, wat vrij is van weekmakers.

Veel meer informatie over dit onderwerp, en heel veel tips om aanraking met schadelijke stoffen te verminderen,  vind je hier


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Billendoekjes – BabyUitzet

Babyuitzet: billendoekjes wel of niet gebruiken? Of je nu wegwerp- of katoenen luiers gaat gebruiken, je hoeft echt niet bij ieder plasje de luier te verschonen. Tests van wegwerpluiers geven aan dat de luier zonder problemen 3 plasjes aankan. Hiermee bespaar je niet alleen geld maar ook het milieu. Maar waar we jullie op willen […]

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Veiligheid Veiligheid

Zo weet jij zeker dat de omgeving van jouw baby veilig is.

meer lezen ...