Spelen op buik – BabyUitzet

Soms heeft een baby de voorkeur om met zijn hoofdje meer op één bepaalde kant te liggen. We spreken dan van een voorkeurshouding. Als baby’s te lang in hun voorkeurshouding liggen, ontstaan scheve of afgeplatte hoofdjes, omdat het schedeltje van een baby nog week is. Afgeplatte hoofdjes komen steeds vaker voor sinds ouders geadviseerd worden hun baby’s alleen nog maar op de rug te slapen te leggen om het risico op wiegendood te verkleinen. Op dit moment heeft ongeveer één op de tien baby’s een scheef hoofdje ten gevolge van een voorkeurshouding.

Je baby loopt in de eerste drie levensmaanden het grootste risico op een afgeplat hoofdje. Daarom is het van belang dat je meteen vanaf de geboorte veel variatie in houding aanbrengt en alert bent op het ontstaan van een voorkeurshouding. Voorkomen is nog altijd makkelijker dan genezen

Zorg voor licht- en geluidsprikkels van verschillende kanten wanneer je baby in de box ligt te spelen. Op die manier zal je kindje het hoofdje afwisselend naar alle kanten draaien.

Het is erg belangrijk om je baby in de box, onder toezicht, ook regelmatig op haar buikje te laten spelen. Het advies is om dit minstens 3 keer per dag een paar minuten te doen. Buikligging is een actievere houding dan rugligging en is daarom goed voor de motorische ontwikkeling van de baby. Leg de armpjes naar voren, zodat ze op haar ellenbogen kan steunen. Op deze manier kan je baby het hoofd gemakkelijker optillen en naar beide kanten kijken.
Je mag je baby ook overdag op zijn zij leggen om te spelen. Let er op dat je baby wisselend op zijn linker en rechter zij ligt.

Voor zowel de buikligging als de zijligging geldt dat je baby goed wakker moet zijn en je er bij moet blijven!

Laat je kind NOOIT alleen als ze op haar buik ligt en draai je baby op haar rug op het moment dat ze moe wordt en wil gaan slapen.