Speelgoed, waar let je op bij aankoop – BabyUitzet

Speelgoed moet in Nederland aan de strenge eisen van de Warenwet voldoen, maar het verplichte CE-merk geeft echter geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. Zelf goed opletten bij de aankopen voor je babyuitzet blijft dus heel belangrijk. Hieronder staan een aantal zaken waar je echt op moet letten:

 • Hard plastic wordt zacht gemaakt met weekmakers (ftalaten). Dit zijn chemische stoffen die mogelijk een hormoonverstorende werking hebben, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn.
  De weekmakers kunnen loslaten en bv in de mond van je baby komen als hij op het speelgoed (denk ook aan bijtringen ed) sabbelt.
  Bepaalde weekmakers mogen niet meer gebruikt worden in speelgoed wat op de Nederlandse markt verkocht wordt. Wetenschappers vinden dat de norm nog niet streng genoeg is. Zij adviseren om geen speelgoed te kopen waar welke weekmaker dan ook in verwerkt zit.
 • Kleine onderdelen, balletje en zuignappen kunnen bij kinderen verstikkingsgevaar opleveren. Speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar mag geen kleine onderdelen bevatten of kleine onderdelen die ervan af getrokken kunnen worden (oogjes bij knuffels bv)
  Losse onderdelen moeten rondom minstens 3,17 cm zijn en langwerpige langer dan 5,71 cm.
  Om te voorkomen dat balletjes en zuignappen de luchtpijn van de baby kunnen blokkeren moeten die groter zijn dan 4,45 cm.
 • Koop geen speelgoed wat koorden ed bevatten. Een mobile bevat ook koorden, maar die is om naar te kijken en niet om mee te spelen. Hang hem daarom hoog genoeg.
 • Houten speelgoed moet van goed hout (bv beuken) gemaakt zijn. Vuren splintert makkelijk. Het veiligst is gelijmd houten speelgoed, schroeven mag ook als de schroeven verzonken zijn. Spijkers mag niet. Koop het liefst ongeverfd speelgoed, of in ieder geval houten speelgoed geverfd met kindvriendelijke verf.
 • Gebruik geen oude bijtringen, rammelaars of ander plastic bevattend speelgoed. Het lijkt zo leuk een erfstuk uit de familie, maar de wetgeving voor weekmakers is sinds 2007 pas wat strenger.
 • Koop geen speelgoed met harde geluiden voor jonge kinderen, het kan gehoorschade geven.
 • Was speelgoed regelmatig af. Je baby zit er met haar mondje aan, het valt op de grond, andere kinderen (soms met vieze handjes) spelen ermee. Kortom bacteriën tieren welig op speelgoed.

 


Gerelateerde artikelen

Veiligheid Veiligheid

Zo weet jij zeker dat de omgeving van jouw baby veilig is.

meer lezen ...