Veilig vervoer baby – BabyUitzet

Veilig vervoer baby, daar is nogal wat winst in te halen.

Er worden veel fouten gemaakt in zowel het veilig vervoer baby in de auto, in de draagdoek  en op de fiets. In onze babyuitzet gids vertellen we je hoe jij het goed kunt doen!

Vervoer van je baby in de auto:

Ouders stappen te snel over naar een groter autostoeltje of maken het stoeltje niet goed vast. Recent onderzoek toonde aan dat maar liefst 73% van de kinderen niet goed in het autostoeltje bevestigd zit of dat het stoeltje niet goed bevestigd is.

Wat voor fouten worden er gemaakt?
Bij stoeltjes die met de gordel worden vastgezet worden de fouten gemaakt (ISO-fix stoeltjes kunnen niet verkeerd bevestigd worden). In het begin let je meestal wel heel goed op, je leest de beschrijving hoe je het stoeltje goed moet bevestigen en volgt dit nauwgezet op. Maar na verloop van tijd slaat gemakzucht toe. Je hebt het stoeltje inmiddels zo vaak bevestigd dat het op de automatische piloot gebeurt en dat maakt het nu juist gevaarlijk.

Doordat je jezelf niet meer controleert gaan dingen makkelijker mis.

Wen jezelf aan om ieder keer dat je het stoeltje bevestigd alles goed te controleren:

  • Zitten de gordels precies zo als in de beschrijving (en op het stoeltje) weergegeven
  • Zit er nergens een slag in het gordels
  • Is de gordel strak aangetrokken, het stoeltje mag bijna niet verschoven kunnen worden.
  • Zit de gordel of het harnasje waar je kindje mee vastzit goed vast. De gordel/het harnasje moet vrij strak zitten, je vingers mogen er net tussen kunnen.
  • Als er en dwarsverbinding ter hoogte van de borst aan de gordel zit, dan moet deze verbinding echt goed op de borst van je baby zitten, net onder de oksels. Ook hiervoor geldt dat hij strak moet zitten.

Verder blijken ouders hun kindje te snel over te zetten in een groter stoeltje. De groep 0/0+ en groep 1 stoeltjes overlappen elkaar in gewicht. Groep 0/0+ gaat tot 13 kilo, je baby is dan ongeveer 1 jaar oud. De groep 1 is vanaf 9 kilo, ongeveer 9 maanden.

Veel ouders blijken hun kindje al vanaf een maand of 9 over te zetten in een groep 1 zitje en vooruit kijkend. Dit is heel onverstandig. Diverse testen hebben aangetoond dat het geweld wat op het nekje en hoofdje van je baby komt bij een aanrijding in vooruitkijkende richting vele malen hoger is dan in achteruit kijkende richting. Waardoor het letsel bij een aanrijding vooruit kijkend veel groter is dan bij achteruit kijkend. De nekspieren van je kind zijn nog niet heel sterk en kunnen de klap bij vooruitkijkend niet goed opvangen.

Daarom is het nieuwste advies om je kind minimaal tot 15 maanden achteruit kijkend in de auto te vervoeren. Er zijn groep 1 stoeltjes die zowel achteruit – als vooruit kijkend geplaatst kunnen worden.  Verder zijn  er de nieuwe I-size stoeltjes (nog niet heel veel keuze in) die tot minimaal 15 maanden je baby in achteruit kijkende stand vervoeren.

In onze babyuitzet gids, bij de informatie over het kopen van een autostoeltje lees je veel meer over het veilig vervoeren van je baby in de auto.

Op zoek naar een goede autostoel, uitgebreid assortiment én goed advies? Kijk eens bij Babylux

Veilig vervoer baby lopend

Tijdens het wandelen moet je kind natuurlijk ook veilig vervoerd worden.
In de kinderwagen gaat het over het algemeen goed. Het enige waar nogal eens wat vergissingen in gemaakt worden is hoe warm moet mijn baby aangekleed worden. Veel ouders hebben de neiging hun kind te dik in te pakken. Naast een dikke jas in de winter worden er wanten, een mutsje en meerdere dekens gebruikt. Als een baby te warm wordt en gaat zweten is het vatbaarder voor koudjes. Pak je baby dan ook niet al te dik in. Een mutsje is bij heel koud weer zeker verstandig, net als een warme jas. Je baby ligt immers stil. Maar beperk het toedekken tot 1 deken. Als er een koude wind staat bescherm je kind dan tegen de wind door het afdekzeil van de kinderwagen.

Bij het gebruik van de draagdoek/draagzak worden meer fouten gemaakt. Lees onze babyuitzet gids over gebruik draagdoek/draagzak voor je je baby gaat dragen.

Veilig vervoer baby op fiets

Hoewel er geen officieel advies is vanaf wanneer je met je baby kunt gaan fietsen wordt algemeen aangehouden het niet te doen zolang je baby het hoofdje nog niet zelfstandig rechtop kan houden.

Zolang je kind nog niet zelfstandig kan zitten, kan je met de baby gaan fietsen door een autostoeltje te gebruiken. Het autostoeltje kan met een speciale dragen bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt.

Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets. Ook hier tegen de rijrichting in. Je baby wordt beschermd door het autostoeltje en door de kooiconstructie van de bak of kar.

In alle gevallen zet je je baby goed in het autostoeltje vast met de gordel.

Fietskarren kunnen nogal schokken, dit is niet prettig en ook niet goed voor je baby. Door de kar te verzwaren, bijvoorbeeld met een zak zand erin, wordt het schokken minder. Kies een route met zo min mogelijk oneffen wegen, hobbels en drempels.

Probeer het fietsen met je kindje eerst uit op kleine stukjes, huilt je baby continu, ga er dan vanuit dat je kind het niet prettig vindt. Als het goed gaat kun je steeds een stukje verder gaan.

Als je baby goed zelfstandig kan zitten mag je baby in een fietsstoeltje voorop je fiets vervoerd worden.

Begin ook hier met kleine stukjes, een fietstocht is heel vermoeiend voor je baby. Het fietsstoeltje biedt weinig steun als je baby in slaap valt, ze hangen er vaak wat schuin in als ze in slaap vallen. Niet prettig voor je kind. Ga dus fietsen als je baby net wakker is en fiets niet te lang.

Voor de veiligheid zou je kind een fietshelm moeten dragen. Maar voor kleine kinderen is een fietshelm best zwaar. De nekspieren hebben al moeite genoeg om het hoofdje te dragen, laat staan dat het gewicht (toch zo’n 150 gram) van een helm er nog bij komt. Dit is wat veilig verkeer Nederland erover zegt: “Bij zeer jonge kinderen kan een fietshelm nekproblemen veroorzaken, als het extra gewicht van een fietshelm niet eenvoudig kan worden opgevangen door de nekspieren. Bij schokken en zeer lichte aanrijdingen neemt door het extra gewicht van de helm de kans op nekproblemen bij jonge kinderen toe.”

Vanaf welke leeftijd je kind de fietshelm goed kan dragen wordt niet vermeld…

Gebruik een fiets waarbij je goed met je voeten bij de grond kunt, een baby aan het stuur is best zwaar en zeker in het begin nogal wiebelig. Als je je voeten makkelijk bij de grond kunt zetten kun je instabiliteit makkelijker opvangen. Uiteraard gebruik je een deugdelijke fiets met goede remmen en fiets je in een rustig tempo.

Hieronder tref je artikelen aan uit onze babyuitzet gids die ook interessant zijn om te lezen


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Draagdoek of draagzak Draagdoek of draagzak – BabyUitzet

Het dragen van je baby biedt vele voordelen voor jou en je kind.

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Alles over je baby Alles over je baby

Antwoord op jouw vragen over je baby en kleine problemen.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Bloedarmoede symptomen Anemie; verschijnselen

Welke klachten wijzen op bloedarmoede?

meer lezen ...
Keizersnede bij eerdere bevalling Keizersnede bij eerdere bevalling

Wat is het beleid als je bij een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad? Als een eerdere bevalling is geëindigd in een keizersnede (sectio caesarea), dan zal je voor ieder volgend kind in het ziekenhuis moeten bevallen onder leiding van de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt). Dit wil niet zeggen […]

meer lezen ...
Kind erkennen Kind erkennen

Ben je niet getrouwd dan kan het zijn dat je je kind moet erkennen om als ouder geregistreerd te worden.

meer lezen ...