Veiligheid in huis – BabyUitzet

Een babyproof huis zou ook onderdeel moeten zijn van je babyuitzet.

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je baby. Bij de aankopen voor je babyuitzet let je volop op de veiligheid, maar hoe veilig is jouw huis voor een baby?
Je hebt goed nagedacht over de voeding, je kiest met zorg een babyfoon die bij jullie situatie past  en hebt een autostoeltje op het oog dat aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet.
Je hebt op een aantal kinderdagverblijven gesprekken gehad om de sfeer te proeven en te zien hoe het met de veiligheid is gesteld.

Toch blijkt dat de veiligheid in de belangrijkste omgeving van jonge baby’s, gewoon thuis, vaak nog te wensen overlaat.  Vandaar dat we je nog een en ander willen vertellen over de veiligheid in  huis.

Als je kindje net is geboren lijken maatregelen nog niet direct nodig, je baby kruipt en loopt nog niet en kan nog geen kastjes openmaken.

Toch kan ook een pasgeborene al in levensgevaarlijke situaties terechtkomen en kun je natuurlijk beter tijdig de stopcontactbeveiliging hebben aangebracht en de hekjes bij de trap maar beter al lang geïnstalleerd hebben voor het moment dat je baby – soms onverwacht vroeg – gaat kruipen, dan dat je plots voor nare verrassingen komt te staan.

Het credo ‘beter te vroeg dan te laat’ is hier zeker van toepassing. Zelfs de kamer van een pasgeboren baby kan onveilige elementen bevatten, zoals een hemeltje boven de wieg wat je kindje kan vastgrijpen.
Zitten hier decoraties op die ze kan lostrekken en in kan slikken? Zit het hemeltje zelf goed vast, kan je baby niet in de stof verstrikt raken?
Is de babymobiel van veilig materiaal en hangt deze hoog genoeg? Zorg bovendien dat je baby vanuit de wieg of het aankleedkussen niet bij de hete verwarming kan.

De veiligheid in huis kan beter

“Ouders met een eerste kind zijn onvoldoende voorbereid op mogelijke gevaren in huis”, uit onderzoek van Erasmus MC en Veiligheid NL blijkt onder andere dat driekwart van de nieuwe ouders geen traphekje heeft geïnstalleerd en hun schoonmaakmiddelen onveilig opbergt. De onderzoekers pleiten ervoor dat ouders op tijd veiligheidsmaatregelen nemen. Ze publiceerden hun bevindingen online in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONE.

Ongevallen kleine kinderen vaak te voorkomen

In Nederland worden jaarlijks 3.700 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op de eerste hulp, alleen al als gevolg van een val van de trap. Ongeveer 1.400 jonge kinderen worden behandeld voor een vergiftiging.

De meeste ongevallen gebeuren bij 1- en 2-jarigen. “Ieder kind dat een ongeluk krijgt wat eenvoudig voorkomen kan worden, is er één te veel”, zegt Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg bij Erasmus MC. Hij pleit ervoor dat ouders met jonge kinderen op tijd maatregelen nemen. Om je hierbij te helpen bespreken we in ons dossier babyuitzet in het algemeen en vervolgens per ruimte welke maatregelen je kunt nemen om je huis een veilige omgeving voor je baby, en later peuter, te laten zijn


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Checklist veilig huis

De meeste ongelukken met kleine kinderen gebeuren in en rondom het eigen huis. Is jouw huis babyproof?

meer lezen ...
Veilige babykamer Veilige babykamer

Een veilige kamer voor de allerkleinste Een houten ledikantje moet splintervrij zijn, en stevig in elkaar zijn gezet. Schroeven zijn glad weggewerkt en het ledikantje heeft geen scherpe randjes. Zorg dat je kind vanuit zijn bedje niet bij gevaarlijke dingen kan zoals een onbeveiligd stopcontact, het open raam, de verwarming of scherpe of hete voorwerpen […]

meer lezen ...
Keuken en eetkamer

Ruim scherpe voorwerpen en schoonmaakmiddelen steeds goed op. Je bergt deze hoog, buiten bereik van je kind op of in een laag kastjes met kinderveilige sluitingen. Voorwerpen op het aanrecht plaats je zo ver mogelijk naar achter op het aanrecht. Hou het aanrecht helemaal vrij van breekbare of gevaarlijke spullen, berg deze op in een […]

meer lezen ...
Kindveilige deur en trap

Deuren Voor deuren zijn er verschillende veiligheidsproducten te krijgen, zoals een deurbuffer die zorgt dat een binnendeur niet snel dicht kan slaan, een deurklem of –stop om een deur tijdelijk open te houden. Voor deuren die een peuter nooit zelf mag openen, de buitendeur of kelderdeur bijvoorbeeld, zijn er speciale deurklinken of kun je de […]

meer lezen ...
Kindveilige badkamer

Zet medicijnen, schaartjes en scheermesjes en schoonmaakmiddelen in de badkamer niet alleen hoog, maar achter slot en grendel. Denk ook aan deodorant, make up, parfum enzovoort.  Zorg dat je kind niet bij de kraan kan of hem in ieder geval niet heet kan aanzetten. Een temperatuurbegrenzer  is voor volwassenen eenvoudig in te stellen, maar kindjes […]

meer lezen ...
Balkon en tuin

Als de spijlen van het balkon verder dan 10 cm van elkaar staan kun je deze het beste afschermen, met bijvoorbeeld plexiglas of balkondoek. Zorg op het balkon dat je kindje niet op plantenbakken of stoelen kan klimmen. Controleer of je geen giftige planten hebt staan. Als je een vijver hebt, zorg dan dat het […]

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Is het veilig? Mag ik? Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

meer lezen ...
veiligheid voor je baby Veiligheid 9-12 mnd

De meeste ongelukken gebeuren in huis. Is jouw huis babyproof?

meer lezen ...
Veiligheid Veiligheid

Zo weet jij zeker dat de omgeving van jouw baby veilig is.

meer lezen ...