Veilig slapen – BabyUitzet

Veilig slapen voor je baby, er zijn een aantal zaken van belang. Hieronder noemen we ze allemaal:

  • De temperatuur van de babykamer moet tussen de 16 en 18 graden zijn voor het slapen
  • Je baby ligt altijd op haar rug te slapen
  • Je kind slaapt in een slaapzak of onder een deken en laken
  • Zet de baby, na de eerste paar dagen, geen mutsje meer op in bed. Je baby regelt haar temperatuur met het hoofdje, laat dit daarom onbedekt.
  • Het bedje is kort en strak opgemaakt
  • Het bedje staat niet vlakbij de verwarming of een raam wat open kan
  • Het bedje heeft geen hoofdbeschermer of bedverkleiner
  • Eventuele spijltjes hebben een afstand tussen de 4,5 en 6,5 cm
  • Bedje staat niet vlakbij snoeren, de klamboe is strak gespannen en het hemeltje kan niet in het bedje komen.
  • Heeft je baby koorts? Dek haar niet extra toe, ze is al zo warm en moet haar warmte kwijt kunnen.

Bovenstaande adviezen gelden ter vermindering van het risico op wiegendood. Veel adviezen worden nader uitgelegd in bed opmaken, beddengoed en de info over kopen ledikant.

Naast veilig slapen is rustig slapen natuurlijk ook belangrijk. Heb je een onrustige baby, lees  of inbakeren kan helpen.

Het slapen op de rug willen we graag nog wat nader toelichten, omdat hier veel vragen over zijn, ook in verband met voorkeurshoudingen en het voorkomen van een afgeplat hoofdje.

Slapen op de rug is de veiligste houding zolang je baby nog niet heel makkelijk zelf om kan draaien. Je baby ligt met het hoofdje wisselend naar links of rechts gedraaid, dit voorkomt het afplatten van het hoofdje. Maar sommige kinderen hebben een voorkeurshouding en draaien zelf hun hoofdje steeds naar bijvoorbeeld links. Soms komt dit omdat daar bijvoorbeeld het licht vandaan komt, dan kan het helpen om het bedje regelmatig om te draaien zodat je baby dan met zijn hoofdje naar rechts moet draaien om het licht te zien.

Maar mocht je baby toch naar één kant blijven draaien met het hoofdje, dan voorkom je afplatting door bij het voeden je baby juist op die andere kant te leggen. Als je borstvoeding geeft kun je dit doen door je baby aan de ene borst in de rugbyhouding te voeden en aan de andere borst weer met haar lijfje voor jouw buik, zo kijkt je baby steeds dezelfde kant op en wordt het hoofdje aan de andere kant, dan de voorkeurskant die je baby in bed heeft, belast.
Bij flesvoeding voedt je de baby op de arm waarbij er druk komt op de andere kant dan waar ze op slaapt.

Verder helpt het om je baby als ze wakker is regelmatig op haar buikje te laten spelen. Niet alleen helpt dit tegen een afgeplat hoofdje, het is ook goed voor de ontwikkeling van de nekspieren.
Laat je baby nooit alleen als ze op haar buikje ligt!

Als je baby makkelijk zelf kan omdraaien (en dus ook makkelijk weer kan terugdraaien) hoeft ze niet meer perse op de rug te slapen. Je baby mag nu zelf bepalen op welke kant ze slaapt. Gemiddeld kan een baby rond de 5 maanden goed zelfstandig  draaien.

Veilig slapen als je op stap bent: als je op visite gaat kan je je baby laten slapen in de bak van de kinderwagen. Zorg er dan wel voor dat de kap naar beneden is zodat er voldoende ventilatie is. Zet de bak liever niet op een vloer die verwarmt wordt door vloerverwarming.

Ook kan je baby slapen in een slaapzak  op een speelkleed, maar ook hier niet op een vloer die warm is door de vloerverwarming. Natuurlijk mag de vloer ook niet te koud optrekken of erg tochtig zijn.

 

Slapen in een autostoeltje is voor een heel enkele keer niet erg, maar doe dit niet regelmatig. In het autostoeltje ligt je kind gebogen en heeft geen mogelijkheid om te rekken en strekken. Het advies is om je kind niet langer dan 2uur in het autostoeltje te laten liggen. Als je hier een enkele keer van afwijkt is dat geen ramp, maar maak er geen gewoonte van.

Veel ouders laten hun baby als ze op visite zijn slapen in het grote bed. Dit mag alleen als er geen naden tussen de matrassen zitten EN als er geen kussens en dekbed in de buurt van je baby zijn. Leg je baby in het midden van het grote bed (geen naad tussen de matras) in een baby slaapzak. Nooit onder het dekbed, ook niet voor even.


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Bed opmaken baby Bed opmaken – BabyUitzet

Om je baby veilig te laten slapen moet je het bed goed opmaken. Veilig het bed opmaken van je baby is uitermate belangrijk. Bekijk ook onze video Gebruik eventueel een matrasbeschermer tussen lattenbodem en matras om je matras te beschermen. Maak het bedje altijd kort op, dat wil zeggen dat je het onderste deel van […]

meer lezen ...
Matras en beddengoed baby kopen Matras en beddengoed – BabyUitzet

Beddengoed en matras zijn een heel belangrijk onderdeel van je babyuitzet. Verkeerd beddengoed verhoogt het risico op wiegendood. Matras Een goed  matras is stevig, minimaal 8 cm dik, en past goed in het ledikant. De ruimte tussen matras en de wanden van het ledikant mag niet meer dan 2 cm zijn. Het matras kan van […]

meer lezen ...
Ledikant kopen baby Ledikant – BabyUitzet

Natuurlijk vertellen we je in onze babyuitzet gids ook waar je op moet letten bij het kopen van een ledikant. Een ledikant is minstens 120 centimeter lang en 60 cm breed zijn. De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn en de spijlen moeten doorlopen tot aan de bodem. Is […]

meer lezen ...
Inbakeren Inbakeren – BabyUitzet

Inbakeren kan helpen bij een onrustige baby of huilbaby. Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het inbakeren van je baby. Inbakeren is al een eeuwenoud gebruik en is de laatste jaren ook in Nederland opnieuw populair geworden, vooral voor zuigelingen die onrustig slapen of veel huilen. Je baby inbakeren betekent hem van de schouders […]

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Veiligheid Veiligheid

Zo weet jij zeker dat de omgeving van jouw baby veilig is.

meer lezen ...