Billendoekjes – BabyUitzet

Babyuitzet: billendoekjes wel of niet gebruiken?

Of je nu wegwerp- of katoenen luiers gaat gebruiken, je hoeft echt niet bij ieder plasje de luier te verschonen. Tests van wegwerpluiers geven aan dat de luier zonder problemen 3 plasjes aankan. Hiermee bespaar je niet alleen geld maar ook het milieu. Maar waar we jullie op willen wijzen is het gebruik van billendoekjes.

Bijna iedere ouder gebruikt billendoekejs bij iedere verschoning, maar is dat wel zo verstandig? Wij denken van niet.

De Franse consumentenorganisatie Que Choisir onderzocht in 2013 billendoekjes voor baby’s.

In 32 van de 34 onderzochte producten vond de organisatie substanties die ongewenste effecten zouden kunnen hebben op de baby’s.
Ze zouden het hormonaal systeem kunnen aantasten, giftig kunnen zijn voor de lever, contacteczeem kunnen veroorzaken  en allergieën in de kunnen hand werken.

Billendoekjes worden veel gebruikt, bijna iedere ouder gebruikt ze. Bovendien gebruik je ze vaak, de billetjes worden wel zo’n 6 keer per dag schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat de tere babyhuid heel vaak in contact komt met de chemische stoffen die in de doekjes zitten. De Franse versie van onze consumentenbond raad dan ook aan om de billendoekjes niet, of heel zelden, te gebruiken.

Als je thuis bent, was de billen van je baby dan gewoon met warm water als je baby alleen geplast heeft en als de billen vol poep zitten, gebruik dan water en (natuurlijke) baby zeep.
Ben je onderweg, gebruik dan wel billendoekjes voor het gemak. Zo voorkom je dat de tere babyhuid heel vaak in aanraking komt met potentieel schadelijke stoffen.

Zet een waskom warm water naast de plek waar je de baby verschoont en gebruik bv stevige tissues of watten. Dep de tissue of watje in het water en knijp goed uit. Wrijf altijd van voor naar achter zodat je geen bacteriën vanaf de anus naar voren schuift. Na 1 x vegen pak je een schoon doekje of watje zodat je geen bacteriën verplaatst en je  water schoon blijft.
Je kunt ook hydrofiele washandjes gebruiken, maar let er dan wel goed op dat je niet met een stuk washand wat je al eerder gebruikt hebt het volgende stukje huid schoonmaakt, dan wrijf je bacteriën van de ene naar de ander plek.
Houd bij jongetjes altijd het piemeltje naar beneden gedrukt, een jongetje plast naar boven. Als je hem aan het verschonen bent en hij moet plassen, dan plast hij je in je gezicht. Vouw de oude luier dubbel en laat hem dubbelgevouwen onder de billen van je baby liggen terwijl je hem/haar verschoont. Mocht je baby poepen tijdens het verschonen dan vangt de opgevouwen luier dit op en heb je niet de hele doek waar je baby op ligt vuil. Let altijd goed op dat je alle plooien goed schoonmaakt en ook weer goed afdroogt.

Wat heb je nodig aan luiers?

Als je wegwerpluiers gaat gebruiken moet je toch ook stoffen luiers kopen, deze gebruik je namelijk om je baby mee af te drogen. Als je wegwerpluiers gaat gebruiken heb je het volgende nodig:

  • 18 hydrofiel luiers
  • Pak wegwerpluiers.

Als je wasbare luiers gaat gebruiken heb je het volgende nodig:

  • 18 hydrofiel luiers
  • 24 wasbare luiers.
  • Afhankelijk van het soort katoenen luiers je koopt heb je al dan niet  5 overbroekjes nodig. Er zijn wasbare luierbroekjes die je zonder overbroekje gebruikt, maar er zijn er ook waar je  wel een overbroekje bij moet kopen.
  • Pak inlegluiers (niet perse nodig, maar zorgt er wel voor dat je katoenen luier veel minder vies wordt, veel gebruiksgemak dus)

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Katoenen vs. wegwerpluiers Luiers – BabyUitzet

Luiers: Katoenen vs. wegwerpluiers Nadat je een wiegje of bedje hebt gekozen, je hebt georiënteerd op wandelwagens en een autostoeltje, komen de basisaankopen voor je babyuitzet aan de beurt. De gewone dagelijkse zaken die je nodig hebt om je baby te verzorgen. En als we het over dagelijks hebben, dan hebben we het al snel […]

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Onverwachte gevaren – BabyUitzet

Begin 2013 bracht de WHO (world health organisation) een rapport uit wat wijst op de gevaren van allerlei chemische stoffen waar wij dagelijks mee in aanraking komen. Deze chemische stoffen zouden  een hormoonverstorende – en kankerverwekkende werking kunnen hebben. Dat wil zeggen dat het mogelijk zorgt voor verminderde vruchtbaarheid, daarnaast zijn veel chemische stoffen waar […]

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Koorts in de zwangerschap Koorts in de zwangerschap

Kan koorts in de zwangerschap kwaad?

meer lezen ...