Wat koop je wanneer – BabyUitzet

Wat koop je voor je babyuitzet?

Eerste trimester:

Start met een dagboek: de zwangerschap is zo’n bijzondere periode, leg zoveel mogelijk vast. Niet alleen leuk voor jezelf, maar zeker ook voor je kind als hij/zij straks volwassen is. Stel je toch eens voor dat jij nu zou kunnen lezen hoe jouw ouders hun zwangerschap hebben beleefd. Dat zou toch geweldig zijn. Doe dit dan ook voor je kind. Start er direct mee, je vergeet details zo snel dat het jammer is als je later pas begint. Zwangerschapsdagboeken zijn in veel winkels te koop.

Nieuwe broek: aan het eind van het eerste trimester gaan je broeken niet lekker meer zitten.
Niet omdat je buik al zo groot is, de baarmoeder heeft pas het formaat van een grapefruit en komt nog maar net boven je schaambot uit. Toch merk je dat je broeken niet lekker meer zitten.
Natuurlijk kun je een stukje kopen wat je tussen je knoop doet om de taille wijder te maken, maar dat zal vaak niet voldoende helpen om je broeken wel lekker te laten zitten. Want niet alleen je buik is wat dikker geworden, ook je bovenbenen, heupen en billen zetten wat aan. Je lichaam is zich aan het klaarmaken voor de borstvoeding straks en slaat op deze plekken wat extra vet op.
Voor je eigen comfort is het daarom lekker om zo eind eerste trimester je eerste zwangerschapsbroek te kopen. Wees niet bang, tegenwoordig is de zwangerschapsmode net zo modieus als ‘gewone’mode.

Zwangerschapsbeha: je borsten worden al heel snel gevoelig. Sommige vrouwen merken als eerste dat ze zwanger zijn doordat hun borsten pijnlijk worden. Een gewone beha kan hierdoor niet lekker meer zitten. Ook groeien je borsten al. Het wordt echt tijd voor een goede zwangerschapsbeha. Misschien koop je je beha’s normaal in een warenhuis, maar nu je zwanger bent is het echt heel belangrijk dat je goed advies krijgt. Zwangere borsten hebben iets anders nodig qua ondersteuning dan een gewone beha. Verder weten we ook dat heel veel vrouwen een beha dragen in de verkeerde maat. Juist in de zwangerschap is een goede maat en goede ondersteuning extra belangrijk. Laat je daarom goed adviseren, bij voorkeur in een speciaalzaak.
Sport je regelmatig? Koop dan zeker al vroeg een goede sportbeha voor zwangere.

Voedingskussen: een voedingskussen kopen aan het eind van het eerste trimester???
Ja, een voedingskussen is niet alleen te gebruiken tijdens het voeden. Sterker nog, veel vrouwen gebruiken het kussen in de zwangerschap intensiever dan na de  geboorte. Een voedingskussen is een soort slangkussen. Door de zwangerschap kunnen veel vrouwen geen fijne houding meer vinden in bed, niets ligt lekker. Een voedingskussen kan helpen. Je legt hem onder je buik, tussen je knieën door achter je rug, dit helpt veel vrouwen om comfortabeler te liggen. Maar natuurlijk kun je hem ook helemaal anders leggen, probeer gewoon een beetje uit.

 

Tweede trimester:                                                       

Babykamer: veel winkels hebben een  levertijd van soms wel 6 tot 8 weken voor grotere producten in je babyuitzet.
Het tweede trimester is dan ook de periode bij uitstek om op pad te gaan voor je babykamer. Niet alleen voor de levertijd, maar zeker ook omdat je in deze periode vaak de meeste energie hebt.  Lees eerst nog even door waar je allemaal op moet letten voor je de babykamer spulletjes gaat kopen.

Positiekleding: je buik begint echt te groeien, het is tijd om comfortabelere kleding te kopen die meegroeit met je buik. Nu hoef je echt niet een compleet nieuwe garderobe aan te schaffen. Met een paar basisstukken kom je een heel eind.

Zwangerschapslingerie: als je in het eerste trimester nog geen zwangerschapsbeha gekocht hebt, doe het dan nu echt! Je borsten hebben andere steun nodig dan buiten de zwangerschap. Koop een goede beha bij voorkeur bij een speciaalzaak. Veel vrouwen dragen een verkeerde maat, in je zwangerschap heb je echt een goed steunende beha nodig, dat wil zeggen de juiste maat en juiste vorm voor jouw borsten. Er zijn heel mooie zwangerschapsbeha’s te koop, het hoeft echt niet saai en suf te zijn.

Steunend ondergoed: heb je last van lage rugpijn, beginnende bekkenpijn, bandenpijn of harde buiken?
Een steunend meegroeibroekje helpt heel goed. Ook een buikband kan helpen voor bandenpijn, harde buiken  en lage rugpijn.

Schoenen: nieuwe schoenen in je babyuitzet?? JA…
Veel vrouwen denken dat hun voeten groter worden in de zwangerschap. Dat is feitelijk niet zo, maar doordat je zwaarder wordt, verandert de stand van je voeten wel. Je voeten platten wat af, de bolling onder je voet wordt minder,  waardoor het lijkt of ze groter worden.

Verder houd je vaak wat vocht vast en zwellen je voeten hierdoor als eerste op.
Een paar nieuwe schoenen is dus zeker geen overbodige luxe in je babyuitzet.
Draag je graag hoge hakken? Doe je lijf dit nu niet aan. Je lichaam moet al zoveel doorstaan, je rug heeft het zwaar te verduren, maak het niet nog erger door naaldhakken. Een klein hakje is geen probleem, maar de 10 cm moet even in de kast blijven. Koop schoenen met een klein hakje en een wat bredere leest, puntschoenen zijn misschien wat charmanter, maar je voeten zullen dankbaar zijn voor wat meer ruimte.

Voedingskussen: als je die in het eerste trimester nog niet gekocht hebt en je hebt moeite om een comfortabele slaaphouding te vinden, overweeg dan de aanschaf van een voedingskussen. Dit is een soort slang die je onder je buik legt, vervolgens tussen je knieën door en dan achter in je rug als steun legt. Veel vrouwen liggen met een voedingskussen (linken naar info voedingskussen) veel comfortabeler.

Babykamer opknappen: omdat je in het tweede trimester over het algemeen het meest fit bent is het tijd om aan de babykamer te beginnen. Veel vragen zijn er altijd over verven. Mag je als zwangere verven? JA, dat mag. Liefst met water gedragen verf en altijd goed ventileren, raam open dus.

Oriënteer je of start met een zwangerschapscursus. Het is bewezen dat vrouwen die goed voorbereid aan hun bevalling beginnen bevallen écht beter bevallen.

Onze online bevalcursussen:

Hypnobirthing door verloskundige Imke van Soest

Goed voorbereid bevallen door verloskundige Wietske van Luipen

Derde Trimester:

Autostoeltje: deze MOET je in huis hebben voor je bevalling. Je baby mag alleen in de auto vervoerd worden als ze in een deugdelijk autostoeltje bevestigt zit.

Kinderwagen : het is aan jullie of je deze in de zwangerschap wilt kopen of na de bevalling. Je hoeft hem niet perse in huis te hebben voor je gaat bevallen. Aan de andere kant wil je misschien niet net na de kraamdagen de winkel in om er alsnog één uit te zoeken.

Draagdoek: wil je je baby gaan dragen, dan kun je een draagdoek in de zwangerschap kopen. Lees eerst onze tips

Draagzak: een draagzak koop je bij voorkeur samen met je partner en je baby. Er zijn verschillende soorten en maten en de één past beter bij jullie situatie en baby dan de ander. Lees eerst onze tips 

Voedingsbeha: aan het eind van je zwangerschap kun je je eerste voedingsbeha gaan kopen. Koop er niet meer dan één. Na de bevalling veranderen je borsten nog heel erg en het is jammer als je beha dan niet lekker meer zit. Je hoeft niet perse een voedingsbeha in huis te hebben voor je gaat bevallen. In de kraamdagen lig je veel in bed en hoef je niet perse een beha te dragen, hoewel het soms wel fijn is als je een stevige beha hebt bij stuwing.

Voedingsshirts: als je borstvoeding gaat geven is het fijn om al een paar voedingsshirts in huis te hebben voor je gaat bevallen. Je wilt immers niet hoeven winkelen als je baby net geboren is.

Babyfoon: veel ouders vinden het prettig als ze hun baby kunnen horen/zien als de baby in haar eigen kamertje ligt en jullie beneden zitten. Daarom is het handig om een babyfoon van te voren in huis te hebben.

Heel handig een contactloze thermometer. Ideaal voor het opmeten van de temp van je baby en jezelf maar je kunt er bijvoorbeeld ook de temperatuur van het badwater mee meten.

Borstkolf en compressen: een kolf koop je meestal pas na de bevalling. Als je borstvoeding niet goed op gang komt en je al snel na de bevalling een kolf nodig hebt kun je hem vaak lenen bij het kraamcentrum. Compressen zijn wel heel handig om voor de bevalling in huis te hebben.

Babyuitzet en babykleertjes: kijk in onze uitzetlijst voor je babyuitzet wat je verder nog moet kopen.

 


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Gerelateerde artikelen

Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Bloedonderzoek in de zwangerschap Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind.

meer lezen ...
Koorts in de zwangerschap Koorts in de zwangerschap

Kan koorts in de zwangerschap kwaad?

meer lezen ...
Groeivertraging Groeivertraging

Wanneer is er sprake van groeivertraging en hoe wordt het ontdekt?

meer lezen ...
Gewichtstoename Gewichtstoename

Hoeveel jij mag aankomen bereken je met onze BMI calculator.

meer lezen ...
Kinderziekten en zwangerschap Kinderziekten in de zwangerschap

Welke kinderziekten zijn eigenlijk schadelijk in de zwangerschap?

meer lezen ...
Menstruatie achtige buikpijn Menstruatie-achtige buikpijn

Je hebt last van zeurende/stekende pijn in je onderbuik. Kan het kwaad?

meer lezen ...
Duizeligheid Duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid

Duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid komen regelmatig voor in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om het onder controle te krijgen.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...