Draagzak of draagdoek

Alles over het dragen van je baby

Een baby voelt zich geborgen en fijn als hij gedragen wordt, maar is het ook wat voor jou? En wat kies je dan een draagdoek of een draagzak? Of spreekt de sling jou aan? Hoe zit het met de ergonomie van de diverse draagsystemen? De voor- en nadelen van dragen en de verschillende draagsystemen lees je in deze blog.

Draagzak of draagdoek

Alles over het dragen van je baby

Een baby voelt zich geborgen en fijn als hij gedragen wordt, maar is het ook wat voor jou? En wat kies je dan een draagdoek of een draagzak? Of spreekt de sling jou aan? Hoe zit het met de ergonomie van de diverse draagsystemen? De voor- en nadelen van dragen en de verschillende draagsystemen lees je in deze blog.

Voordelen van dragen baby

We nemen je even terug naar je biologielessen op de middelbare school. Je leerde dat de jongen van zoogdieren worden ingedeeld in drie groepen: De verstoppers, de vluchters en de dragers. De jongen van verstoppers vaak kaal en met gesloten ogen geboren en een worp bestaat vaak uit meerdere dieren die in een nest of hol verblijven. De vluchters zijn een kopie van de volwassenen, denk aan olifanten en paarden. Veulens zijn sterk en mobiel genoeg om te vluchten als dat nodig is zelfs in de kraamweek.

Tot slot de laatste groep. Dragers. Dragers zijn ook niet “klaar” als ze worden geboren, zoals de nesters, maar waar een nester in een worp meerdere jongen heeft, bestaat de worp van een drager meestal uit een jong. Voor de veiligheid en verzorging zijn dragers afhankelijk van hun moeder, ze moeten haar kunnen vastgrijpen, wil de moeder mobiel blijven.

Wij mensen zijn ook zoogdieren, wij behoren tot de dragers. Onze kinderen worden geboren met grijpreflexen en hun handpalmen en voetzolen staan na elkaar gericht om nog sneller vast te klampen. Biologisch gezien past de kinderwagen dus niet helemaal bij ons soort.
Inmiddels weten we uit vele onderzoeken dat dragen op verschillende manieren een bijdrage kan leveren aan een gezonde ontwikkeling van je baby:

  • Huid-huidcontact
    Als je je baby draagt is er meer huid-huidcontact dan als het in de wieg, cosleeper of in kinderwagen ligt.
    Met meer huid-huidcontact tussen ouder en kind, maken zij beiden meer oxytocine aan. Oxytocine is het gelukshormoon. Baby’s brengen in een draagdoek vrijwel direct de handen op de borst van de ouder en draaien hun wangen op de huid van de ouder. Door de bewegingen tijdens het dragen voelt het als masseren. Meer dragen, betekent meer huid-huidcontact en dat betekent in het hele lijf van zowel de dragende ouder als het kind meer gelukshormonen.
  • Sociale ontwikkeling
    Een baby die gedragen wordt, ziet de wereld vanuit een ander ooghoogte dan een baby die in de kinderwagen wordt vervoerd. Een kind in een draagdoek, ziet bijvoorbeeld een vrachtwagen aan de andere kant van de straat passeren en hoort een grommend geluid. Hij leert sneller geluiden aan gebeurtenissen te verbinden. Gedragen kinderen worden ook vaker door andere volwassenen aangesproken omdat ze eerder zichtbaar zijn dan in de kinderwagen. Van deze interactiemomenten leert een baby weer meer over verbale en non-verbale communicatie. Wil je zelf eens het verschil ervaren? Kijk dan dit filmpje
  • Belang van bewegen
    Overal ter wereld gaan moeders lopen met hun baby als die huilerig of onrustig is. En het helpt! De baby wordt rustiger, zijn hartslag daalt, de bewegingen nemen af. Maar ondertussen zit jij wel met je handen vol. Waarom niet lopen met je handen vrij? Dit is niet alleen voor jou fijn, maar van al dat gezamenlijk bewegen leert je kindje ook weer op gevoelsniveau. Wanneer jij welke beweging inzet op straat in het verkeer. Over balans houden als jij bukt. En zelfs “vaak kleine beetjes dragen” lijdt tot een betere groei van de zenuwen en sterkere spieren in de nek, romp en bovenbenen. Dragen draagt zo bij aan een snellere motorische ontwikkeling
  • Dragen en hechting
    Er word wel eens gezegd dat de eerste duizend dagen van een mensenleven, de basis leggen voor de rest van zijn of haar leven. Die eerste duizend dagen kunnen we zien als de fundering van een huis. Hoe sterker de fundering, hoe beter het huis een storm, aardbeving of aanrijding kan doorstaan.
    Breng je veel tijd door met je ouders, weten je ouders goed af te stemmen op jouw behoeften, krijg je goede voeding, krijg je voldoende slaap en heb je als kind niet-nauwelijks stress, dan wordt het een ijzersterke fundering. Lukt het je ouders -om wat voor reden- niet om je dit te bieden? Dan vallen er gaten in de fundering en dat maakt het huisje dat erop komt te staan (lees het leven dat volgt) wat gevoeliger, wiebeliger bij tegenslagen.
    Ouders die meer dragen, hebben meer oog voor hun kindje en stemmen doorgaans daarom beter af op het kind, want de kans op een goed gehecht kind vergroot.
  • Dragen omdat het praktisch of medisch wenselijk is
    Er is ook een grote groep ouders, die gaat dragen om medische redenen.
    Bijvoorbeeld kinderen met heupdysplasie, een grote groep van de kinderen met heupdysplasie kan in de draagdoek zitten in een houding waarvoor hij of zij anders een spreidbroek hadden moeten dragen. Er zijn ook ouders die uit voorzorg hun kindje meer gaan dragen om zo de kans op een spreidbroek te verkleinen. Er zijn ouders van te vroeg geboren kinderen, die hun kinderen toch nog graag een verlengde draagtijd willen geven.
    Er zijn ouders met grote honden, die liever de doek omslaan, dan de kinderwagen in elkaar zetten. Ouders die op drie hoog in een grote stad wonen en met de doek zo de deur uitstappen en voorkomen dat ze eerst een keer met kinderwagen en dan nog een keer met hun kind alle trappen afmoeten. Er zijn oma’s die in een rolstoel zitten en graag op hun kleinkind willen passen. Met een draagdoek in de stoel komen ze wel buiten, omdat met een rolstoel achter een kinderwagen aan gewoonweg minder aantrekkelijk is.
Overzicht onderwerpen

    Is een draagzak of draagdoek iets voor jou?

    Ook zonder kinderwagen kun je je kindje op verschillende manieren lopend vervoeren. Het voordeel van een draagzak of draagdoek is dat je je handen vrij hebt voor een peuter of een hondenriem. Dat je je kindje huid-huid contact kan bieden, maar daarbij niet stil hoeft te zitten. Of misschien wil je juist dragen omdat het voor jouw kindje goed is om gedragen te worden zoals bij een vermoeden van heupdysplasie of omdat je zoon of dochter te vroeg geboren is.

    Kikkerhouding

    Draagdoek Ergonomische Houding Voor Je BabyHet advies is om een kleine baby rechtop in de kikkerhouding te dragen.
    Dat betekent dat hij met zijn buik tegen jouw buik aan moet zitten. Dat de doek of het draagsysteem steunt van het nekje tot in de knieholtes en dat jij het hoofdje van je baby altijd moet kunnen kussen.

    De wat oudere baby of dreumes kan ook op andere manieren worden gedragen bijvoorbeeld op jouw heupen of op de rug, zijn nekje hoeft namelijk minder te worden ondersteund.

    Een baby moet altijd stevig tegen je aan worden geduwd en draaglast moet voor jou lijf evenredig verdeeld zijn. Als je zo draagt, zul je zien dat je baby ook altijd zijn kin van de borst heeft.

    Dragen met een draagdoek

    Er zijn vijf verschillende manieren om een baby goed ondersteund op je lijf te dragen, de mei tai, de ringsling en voorgevormde drager komen later aan de orde. De eerste twee groepen zijn de doeken, allebei direct vanaf geboorte te gebruiken zijn.

    Elastische draagdoek en geweven doeken

    Voordeel van een elastische doek is dat hij niet heel erg duur is en geheel is af te knopen voor je je baby erin doet.

    Nadeel van elastische doeken is dat doek is gemaakt van tricot dat kan erg warm zitten, zeker ook als je veel gaat lopen en daardoor zelf warmer wordt.

    Verder kan de elastaan in de doeken er ook voor zorgen dat een baby doorheeft dat hij kan bouncen in de doek, dit vinden jouw schouders meestal niet leuk. En de elastaan kan op den duur ook zijn elasticiteit verliezen. De levensduur van een tricot doek is daardoor korter dan die van een geweven doek.

    Voordeel geweven doeken is dat ze zijn geweven op een speciale manier, waardoor ze zich net zo mooi om jullie lichamen vormen als elastische doeken, maar zijn duurzamer, want ze kunnen hun elasticiteit niet verliezen. Ze zijn vaak gemaakt van katoen, maar soms ook van wol of linnen, dat zijn producten die je lichaamstemperatuur goed regelen en wat luchtiger zitten.
    Met een geweven doek kun je ook op je rug dragen of op je zij, waardoor de doek lang mee kan in gebruik.

    Nadeel van geweven doeken is dat je hem afknoopt als de baby er in zit, dat kan in het begin wat spannend aanvoelen. Daarnaast zijn de doeken vanwege hun weving gemiddeld iets duurder dan de elastische doeken.

    Draagconsulent

    Mocht je het verschil tussen de doeken eens willen voelen neem dan contact op met een gecertificeerd draagdoekconsulent.

    Voorgevormde draagzak

    Alle draagdoekconsulenten kunnen je leren knopen, maar veel hebben ook een ruim assortiment voorgevormde dragers (draagzakken) die je kunt bekijken en omdoen met speciale draagpoppen. Zo hoef je je kindje niet te belasten met in en uit de drager halen om te voelen hoe het zit.

    Veel ouders kiezen voor een voorgevormde drager omdat deze snel om te doen zijn met kliksystemen of klittenband.

    Let op: veel draagzakken zijn ergonomisch niet verantwoord.

    Je baby wordt in een draagzak in een bepaalde houding gedwongen. Wees dus erg kritisch als je een draagzak wilt aanschaffen:

    • Steunt hij de baby voldoende in zijn nekje?
    • Geeft hij mij geen pijn op de schouders?
    • Steunt hij de billen alleen of echt tot in de knieholtes?
    • Zijn de banden makkelijk verstelbaar, zodat we beiden kunnen dragen?

    Tussengroep

    Zie je het niet zitten om jezelf in 4.6 meter stof te wikkelen voor je kleintje en heb je het geld niet voor een superdeluxe voorgevormde drager?

    Dan zijn er nog twee soorten dragers die wel een spotlight kunnen gebruiken: de mei tai en de ringsling.

    De mei tai is een vierkante doek met aan elke hoek vier banden.

    Twee banden knoop je om je middel, neem de baby tegen je aan en sla de vierkante doek tegen de rug van je baby aan. Daardoor komen de twee andere banden op je schouder te liggen, je kunt ze kruisen op je rug en voor onder de baby zijn billen afknopen.

    Ringsling, een favoriet van ouders van een dreumessen.

    Een dreumes wordt vaak op de heupen gedragen, zodat hij mee kan kijken. De ringsling is een korte doek, waarmee je je baby in deze houding draagt. Je baby zit om je ene heup, met twee ringen nabij je schouder kun je de doek heel makkelijk passend trekken.

    Gebruikstips draagdoek en draagzak

    Veel dragen staat de motorische ontwikkeling van een baby niet in de weg een baby leert meekijken en voelt wanneer jij een beweging inzet of hoe je je lijf draait. Er zijn wel momenten dat je beter niet kunt dragen of dat je goed moet opletten

    • Draag je baby niet in een draagdoek of draagzak tijdens het koken, in de auto, op de fiets of tijdens het sporten.
    • Wees erop alert dat je omvang en evenwicht veranderen als je je kind draagt in een draagdoek of draagzak. Je zal niet de eerste ouder zijn die een deurpost raakt.
    • Zorg er altijd voor dat je kind genoeg frisse lucht krijgt. Draag om die reden je baby nooit onder een dichte jas, zijn hoofdje moet boven de jas uitkomen.
    • Wees alert op warmtestuwing. Draag je kindje niet bij koorts of kans op koorts. Wil je wel heel graag dragen, doe het dan met minder kleding dan normaal.
    • Controleer regelmatig de sluitingen van de voorgevormde drager op slijtage. Gebruik altijd een platte knoop om een doek af te knopen. Platte knopen worden door aantrekken altijd sterker.

    Wat als je baby niet wil slapen, geen ritme lijkt te hebben of veel huilt? Wanneer weet je of je baby honger heeft, moe is of wilt spelen? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je het beste kunt doen.

    Met deze online cursus leer jij alle signalen van jouw baby te herkennen en hier op in te spelen. Je leert niet alleen je baby kennen, je leert ook dat jij je niet altijd aan hoeft te passen.

    Voor een soepele overgang van de zwangerschap naar ouder zijn.

    Soorten draagdoek en draagzak

    Draagdoek ook wel wrap genoemd

    Zoals het woord al zegt, het gaat hier om een doek die je zelf om je lichaam knoopt.

    Een draagdoek of wrap is een groot stuk stof wat je om je bovenlichaam en beide schouders wikkelt. Ze zijn erg populair omdat ze makkelijk aan te passen zijn aan jouw wensen en de grootte van je baby. Bovendien is er veel keuze in kleuren en patronen. Er is altijd een wrap te vinden die bij jouw smaak past.

    De doek is gemaakt van stretch stof (lekker voor pasgeborenen omdat het zacht is) of geweven stof.

    Het juist ombinden van de wrap is wel even wennen, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt is het makkelijk te doen. Lees altijd goed de beschrijving en aanwijzingen van de fabrikant!

    Borstvoeden gaat makkelijk en discreet met je baby in de draagdoek.

    Een draagdoek is geschikt vanaf de geboorte tot in de peutertijd.

    In het begin draag je je baby met het gezicht naar jou toe. Als je baby zelf kan haar hoofdje rechtop kan houden en zelf kan zitten (meestal zo rond de 5-6 maanden) kun je je baby met haar gezicht van je af dragen. Maar let wel op hoe je baby reageert. Veel baby’s worden onrustig van alle indrukken die ze dan opdoen.

    Nog weer later kun je je baby op je rug dragen. Of je een draagdoek prettig vindt om je dreumes mee te dragen is erg persoonlijk. Met een zwaarder wordend kind vinden sommige ouders de draagzak comfortabeler.

    Een draagdoek kun je ook zo knopen dat hij over één schouder gaat en over je heup (als een sling), deze houding wordt afgeraden omdat je kindje hier te rond in ligt en de kin op de borst komt wat de ademhaling kan belemmeren.

    Draagzak

    Een draagzak bestaat uit 2 schouderbanden met vullingen  en een voorgevormd “stoeltje” waar je baby in zit.

    Zowel de schouderbanden als het ‘stoeltje’ zijn hebben zachte vulling. Verder zitten er sluitbanden ter hoogte van je schouderbladen en je onderrug/heupen.

    Een draagzak voor een pasgeborene moet ondersteuning bieden aan nek en hoofdje, vaak zit er een soort flap die je omhoog vast kunt zetten zolang je baby het hoofdje nog niet zelfstandig op kan houden.

    Jonge baby’s draag je altijd met hun gezicht naar jou toe. Pas als je baby zelfstandig kan zitten (zo rond 5-6 maanden) kun je, als je dat wilt de baby omdraaien en van je af laten kijken.

    Denk eraan dat dit wel verstorend op je baby kan werken. Doe dit in het begin dan ook niet als je in een drukke omgeving bent met je baby.

    Een draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar.

    In het begin draag je de baby op je buik, later kan dezelfde draagzak als rugdrager gebruikt worden.

    Bij sommige draagzakken is het nodig om voor een pasgeborene een verkleinstuk te kopen voor in het stoeltje.

    Borstvoeden gaat niet makkelijk met je baby in een draagzak, daarvoor is het materiaal te stug, je krijgt de baby in de draagzak niet in de juiste positie om te voeden.

    Buidel of sling

    Hierin draag je je kindje liggend in een soort buidel. Deze houding is niet goed voor de ontwikkeling van de heupjes en rug, je baby ligt veel te krom.

    Bovendien kan je kindje problemen krijgen met ademhalen. Doordat je baby zo gebogen ligt, ligt het met de kin op de borst, hierdoor kan de luchtpijn vernauwd raken en een jonge baby heeft niet de kracht om dit te corrigeren.

    Een buidel of sling is dan ook niet veilig voor je pasgeborene!

    Bovendien kan een de stof van een sling makkelijk over het hoofdje van de baby komen wat risico op verstikking veroorzaakt.

    Als je een sling wilt gebruiken, doe dit pas als je baby wat groter is en blijf continue opletten of je baby vrij kan ademen.

    Draagzak let op ergonomie

    Waarom ergonomisch dragen?

    Stel je je hebt negen maanden op zee rondgedobberd in een kleine rubber bootje. De spieren die je normaal gebruikt om te zitten en te lopen, zijn helemaal geslonken, de kracht is eruit. Je hebt immers in je bootje geen enkele work-out kunnen doen. Je komt eindelijk aan land. Iedereen wil alles van je weten. Op de persconferentie en krijg je de keuze: Wil je zitten op een kappers zadelkruk of op een eames kuipstoeltje?

    Je bent moe, je voelt je slap er zijn zoveel mensen om je heen, je brein heeft heel wat prikkels te verwerken. Voor welke kies je? Dikke kans dat je kiest voor het kuipstoeltje. Terwijl je eigenlijk een bed wil hebben, met heel veel kussens die je steunen, waarin je een beetje rechtop kan zitten en om je te laten omringen door familie en vrienden.

    Baby’s hebben zich gedurende de zwangerschap ook negen maanden alleen in water bevonden. Hun spieren, pezen en evenwichtsgevoel moeten ze nog (verder) ontwikkelen. Dit doen ze na geboorte in kleine stapjes; spelen met je handen, spelen met je voetjes en langzaam worden die spieren sterker en komen ze tot zelfstandig zitten. Voor die tijd vraagt het lichaam veel ondersteuning. Terug naar het voorbeeld een kuipstoeltje ondersteunt jou benen tot in je knieholtes, een kapperskruk niet. Een kuipstoeltje steunt jouw rug een kapperskruk niet. Dat verschil voelt de baby ook, als hij “goed” gedragen wordt.

    Eerder in dit artikel kon je al lezen over de basics van dragen en hoe je een kikkerhouding verkrijgt.
    Hier nog een mooi geheugensteuntje om goed te D.R.A.G.E.N:

    • Doek of drager aangespannenErgonomisch Dragen Van Je Baby In Draagdoek Of Draagzak
    • Rechtop en rug ondersteund
    • Ademwegen vrij, kin van de borst
    • Gespreide hurkzit
    • Een kind nooit los op de rug
    • Nabij genoeg om te kussen

     

    Wanneer je een pasgeboren baby oppakt, zieDraagdoek Gebruiken, Let Op De Juiste Houding Van Je Baby je dat hij zijn benen licht gespreid optrekt, de zogenaamde gespreide
    hurkzit. Dit is zijn natuurlijke houding, een overblijfsel van het opgerold in de buik zitten. Het ruggetje is daarbij ook altijd een half bolletje. Dit is omdat de mooie S bocht die onze “volwassen wervelkolom” heeft, zich nog bij een baby moet ontwikkelen.

    Je kunt je voorstellen dat als je een baby met zijn gezicht naar buiten draagt, dus met de rug tegen je buik, dat het draagsysteem de babyrug een beetje plat drukt en het halve bolletje effect tegen gaat. Draagdoekconsulten en kinderfysiotherapeuten raden het daarom af om met het gezicht naar buiten te dragen.

    Vroeger droeg met baby’s ook nog wel eens liggend, omdat men bang was om het wervelkolom teveel te beschadigen met een rechtop houding. Maar in een liggende houding zien we vooral dat de knieën tegen elkaar worden aangeduwd en de zogenaamde kikkerhouding (= licht gespreid) niet mogelijk is. Daarnaast neemt de kans op vallen toeneemt en de doek is in zo een houding niet stevig aan te trekken om de baby heen. En “last but not least” in een liggende houding, heeft de baby vaak de kin op de borst en is het omsloten door stof. De flow van frisse lucht neemt af en belemmerd het vrij ademhalen met soms fatale gevolgen.

    Kortom draag je baby het liefst rechtop tegen je aan, start met buik tegen buik als de baby klein is. Wordt hij te zwaar of wil hij meer zien, overweeg dan om te gaan dragen op de zijde en/of op de rug. De neksteun is dan veel minder nodig, wanneer een baby zelfstandig kan zitten.

    Als je baby klein is zie je dat een goede kikkerhouding ervoor zorgt dat de baby zijn knieën bijna op zijn navelhoogte heeft. Bij grotere kinderen is dit ook niet meer nodig. Zij kunnen de knieën ook evenwijdig aan hun billen hebben en sommige vinden de stof tot in de knieholtes ook niet meer lekker zitten. De stof onder de billen steunt dan 2/3 van het bovenbeen.

    Aankooptips draagdoek of draagzak

    Als je een draagdoek of draagzak wilt gaan kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, wij zetten ze op een rijtje

    Koop een draagzak NA de geboorte en neem je baby mee naar de winkel. Voor draagzakken geldt dat je hem het beste kunt passen met je baby erin. Een draagdoek wikkel je om je lijf en je baby en is in elke maat te zetten, die kun je dus ook zonder je baby kopen. Hij volgt jullie vorm perfect.

    • Buikdragers (draagdoeken en draagzakken) moeten voldoen aan de Europese norm NEN-EN 13209-2

    Draagdoek tips

    • Koop een draagdoek van een stof die ademend is.
    • De stof moet stevig zijn zodat het je baby goed ondersteunt, maar tegelijkertijd moet het ook zacht zijn voor comfort.
    • Een brede draagdoek zorgt voor meer draagcomfort omdat brede banden over je schouders en heup het gewicht van je baby beter verdelen.
    • Na enig oefenen moet je in staat zijn om de doek alleen, zonder hulp, om te wikkelen EN je baby er zonder hulp in te stoppen.
    • Let op de maten, draagdoeken zijn ingedeeld in maten. Een draagdoek in maat 6 (4,6 tot 4,7 meter lang) is geschikt voor de gemiddelde Nederlandse vrouw (tot maat 44/46). Maar ben je heel klein of groot dan heb je een andere maat nodig. Laat je hier goed over informeren.
    • Ga je samen met je partner de doek gebruiken, koop dan de grootste= langste maat. Een te lange doek sla je gewoon nog een keer om je middel, maar een te korte doek (voor je partner) is gevaarlijk omdat je de knopen dan niet goed kunt leggen.

    Draagzak tips

    • Voor een draagzak geldt dat de openingen groot genoeg moeten zijn om de beentjes vrij te laten wegen, maar niet zo groot dat je baby erdoorheen kan glippen
    • Een draagzak moet goede ondersteuning bieden voor rug en nek, maar het rugpand moet wel soepel en zacht zijn. De rug van de baby mag niet in een bepaalde positie gedwongen worden doordat het rugpand te stug is.
    • Let op dat de draagzak ergonomisch verantwoord is.
    • Sommige ouders geven de voorkeur aan een draagdoek of wrap voor een kleine baby en gaan over naar een draagzak voor een zwaarder wordende baby. Maar een draagzak is verstelbaar en groeit mee met je baby tot aan peutertijd. Soms moet je een speciaal verkleinstuk kopen voor pasgeborenen.
    • Brede banden over schouder en heupen, waar goede vullingen in zitten, zorgen voor meer comfort voor jou. Het gewicht van je baby wordt beter verdeeld over je schouders en rug als je brede banden hebt.
    • Gaan beide ouders de draagzak gebruiken, let er dan op dat hij makkelijk verstelbaar is. Is jullie bouw heel verschillend, let er dan op dat je een model koopt dat geschikt is voor zowel kleinere als grotere mensen of voor zowel smallere als meer corpulente mensen.
    • Let op dat de gaten waar de benen van je baby doorgaan dikke vullingen hebben en ruim genoeg zijn om de beentjes niet af te knellen. Maar ook weer niet zo los dat je baby erdoorheen kan slippen.
    • Je baby zal ook slapen in de draagzak, let erop dat de hoofdsteun ook vullingen heeft en dat de hoofdsteun zowel het hoofdje als de nek goed ondersteunt.
    • Hoe makkelijk is de draagzak in gebruik? Je moet hem bij voorkeur met 1 hand kunnen omdoen. Je moet hem aan en af kunnen doen zonder hulp van anderen, ook moet je je baby erin en eruit kunnen halen zonder hulp. Natuurlijk moet je even wennen, dus in de winkel zal dit niet gelijk goed gaan, maar let wel op dat je bijvoorbeeld makkelijk bij alle sluitingen kunt.
    • Is hij makkelijk schoon te maken? Baby’s spugen, kwijlen en morsen van alles. Het is dus belangrijk dat de draagzak in de wasmachine kan.

    Draagdoek goed gebruiken

    Wat is de juiste houding van je baby in de draagdoek of draagzak?

    Even wat informatie over de ontwikkeling van de heupjes; Baby’s  liggen in baarmoeder met gebogen heupjes en knieën.

    Het duurt een aantal maanden voordat de gewrichten aangepast zijn aan een gestrekte positie. Voor een goede ontwikkeling van de heup- en kniegewrichten is het belangrijk dat er niet teveel strekbeweging in de heupen en knieën gedwongen wordt. Als de kop van de heup teveel in gestrekte stand gedwongen wordt kan hij de kom van het gewricht beschadigen of uit de kom schieten en zo heupdysplasie of dislocatie veroorzaken.

    Bij volwassenen is de heup uit de kom erg pijnlijk, bij een baby niet omdat het nog zo flexibel is. Maar het is wel heel schadelijk voor een goede ontwikkeling van het gewricht.

    Draagdoek Ergonomische Houding Voor Je BabyDaarom is het heel belangrijk dat de baby met gebogen heupen, beentjes wat wijd en knieën ter hoogte van heupen, of iets hoger,  gebogen in de draagdoek/zak zit. Een gezonde heuppositie is beentjes iets wijd, heupen en knieën gebogen en dijen goed ondersteunt. De zogenaamde kikkerpositie. De bovenbeentjes worden tot de knieholtes ondersteund door de stof van de draagdoek of -zak.

    De rug van je baby is iets rond, dit is de natuurlijke houding vanuit de baarmoeder. Het duurt tussen de 1 en 2 jaar voor je baby de volwassen S vorming krijgt. Daarom moet je baby in de draagzak ook iets gebogen gedragen worden.

    Je baby kijkt naar jou, ook als hij al wat groter wordt. Met het gezicht van jou af wordt de rug in een te rechte positie gedwongen.
    Het hoofdje van je baby ligt zijwaarts zodat je baby vrij kan ademen. Het hoofdje wordt aan de achterkant ondersteunt door de doek of zak zolang je baby het hoofdje nog niet zelfstandig op kan houden.

    Babyuitzet; video hoe draag je een draagdoek of draagzak op de juiste manier

    Meer lezen

    Veilig vervoer baby – BabyUitzet
    Luiertassen
    Kinderwagen kopen
    Autostoeltje, veiligheid komt eerst – BabyUitzet
    Op pad met je baby
    Campingbedje

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    veneta
    Raamdecoratie – BabyUitzet

    Bij het inrichten van de babykamer, is het belangrijk dat je de juiste raamdecoratie kiest. Je wilt natuurlijk wel dat Lees meer

    babykamer kopen
    Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer

    Mooi is niet de enige eis bij de aanschaf van een babykamer. In deze video praktische tips waar op te Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten

    Bij het kopen van een autostoel komt best wat kijken. Er is zoveel keuze, niet alleen in merken maar ook Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Autostoeltje goed plaatsen

    Bijna 75% van de ouders maakt fouten in het plaatsen van de autostoel. Jij niet toch?

    Wat Kost Een Kind Baby Op Komst
    Wat kost een kind

    Een overzicht van alle kosten die het krijgen van een kind met zich meebrengen. Inclusief handige checklist én lijst Wat Lees meer

    Campingbedje
    Campingbedjes; gebruikstips

    Zo gebruik je een campingbedje veilig