Ben ik zwanger?

Hippe geboortekaartjes rectangle

Twijfel jij of je zwanger bent?

Alleen een zwangerschapstest geeft echt zekerheid. Toch zijn er een aantal symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap.

Heeft iedere vrouw zwangerschapssymptomen?

Nee, zeker niet. Iedere vrouw is anders, bovendien kan het per zwangerschap verschillen óf en welke zwangerschapssymptomen je hebt.

Daarnaast hebben veel vrouwen soortgelijke symptomen in de periode dat ze ongesteld moeten worden, hierdoor kan het signaal van een zwangerschap makkelijk over het hoofd worden gezien. Óf kun je denken dat je zwanger bent terwijl het de normale klachten zijn die je hebt als je ongesteld moet worden.
Vooral vrouwen die net gestopt zijn met de pil kunnen de normale klachten verwarren met zwangerschapssymptomen. Immers, als je de pil gebruikt heb je meestal geen klachten tijdens je cyclus. Doordat je stopt met de pil komt je normale cyclus, met bijbehorende klachten, weer op gang. Hierdoor kun je denken dat je zwanger bent omdat je deze klachten niet herkend van eerder.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kunnen een teken zijn dat je zwanger bent, maar alleen een positieve zwangerschapstest geeft zekerheid.

 Pijnlijke borsten zijn voor sommige vrouwen één van de eerste tekenen dat ze zwanger zouden kunnen zijn. Maar…veel vrouwen hebben sowieso pijnlijke borsten net voor ze ongesteld moeten worden.
Je borsten kunnen opgezwollen voelen, pijnlijk zijn en zelfs soms al wat lekken. Dit alles kan worden veroorzaakt doordat je hormonen direct na de bevruchting al snel veranderen en het niveau van het zwangerschapshormoon snel toeneemt.

Naast pijnlijk kan het ook zijn dat je opvalt dat je tepelhof (de donkere huid rondom de tepels zelf) donkerder wordt.

Direct na de bevruchting, die plaatsvindt in de eileiders, begint de bevruchte eicel aan haar reis naar de baarmoeder. Hier komt ze na ongeveer 6-12 dagen aan. Zodra de eicel is aangekomen in de baarmoeder begint ze zich in te nestelen in de baarmoederwand, dit kan bloedverlies geven. De zogenaamde innestelingsbloeding.

Omdat dit bloedverlies plaatsvindt rond de periode dat je normaal ongesteld moest worden kun je dit makkelijk verwarren met een menstruatie. Toch zijn er vaak wel verschillen, een innestelingsbloeding is vaak minder hevig en korter dan een normale menstruatie.

Ook krampen en buikpijn laag in de onderbuik komen veel voor in de vroege zwangerschap.


Vermoeidheid is vaak het eerste zwangerschapssymptoom. Veel vrouwen worden een week na de bevruchting al moe.
Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.

De enige remedie is veel rusten!

Bij de meeste zwangeren gaat het gelukkig over zo rond de 12-14 weken, nog even doorbijten dus. Oftewel, vroeg naar bed, je partner vragen om voor het eten te zorgen en gewoon hulp vragen aan ouders of goede vrienden.


Veel vrouwen krijgen weerstand tegen bepaalde luchtjes en bepaald eten in de eerste weken van de zwangerschap. Dit symptoom kan al optreden voordat je menstruatie uitblijft.

Dus heb je ineens geen zin meer in bepaald voedsel wat je eerder lekker vond, of vind je bepaalde luchtjes (vlees is een heel bekende) ineens ontzettend stinken? Zou het toch echt zo zijn??? Ben je zwanger???

Daarnaast krijgen sommige vrouwen ineens trek in de raarste dingen, augurken zijn een bekend fenomeen, maar het kan veel gekker. Wat denk je van de onweerstaanbare drang om cement te eten 🙂

In de zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te eten, ook worden bepaalde producten afgeraden om te eten.


Net na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,5 graden. Als er geen bevruchting plaatsvindt daalt de temperatuur net voor je ongesteld wordt weer naar je normale lichaamstemperatuur. Maar als je zwanger bent blijft je temperatuur hoger.

Daarom hebben zwangere vrouwen het vaak zo heet. Daarnaast hebben veel zwangeren last van opvliegers (net als vrouwen in de overgang) veroorzaakt door de hormonen.

 

Betrap je jezelf erop dat je wel heel onredelijk bent de laatste tijd?

Mood swings, oftewel het ene moment blij, het andere moment boos of verdrietig, zijn een bekend fenomeen in de vroege zwangerschap. Vaak treden deze wisselingen in je humeur al op voordat je menstruatie uitblijft.

Dus ken je het niet van jezelf dat je uitvalt om het minste of geringste? Het zou goed kunnen dat je zwanger bent.

Bij de meeste vrouwen gaan deze mood swings zo rond de 12 weken weer over. Helaas zijn er ook vrouwen die zich de hele zwangerschap niet happy en sommigen zelfs depressief voelen.


Misselijkheid is waarschijnlijk de meest bekende zwangerschapsklacht.

Maar het is vaak geen zwangerschapssymptoom. Meestal treedt misselijkheid namelijk pas op zo rond de zes weken zwangerschap en dan weet je vaak allang dat je zwanger bent.

Lees onze tips en tricks bij misselijkheid en wat als zo misselijk bent dat je de hele dag overgeeft?

Naast bovengenoemde zwangerschapssymptomen, waarvan je de meeste al kunt hebben voordat je overtijd bent, zijn er nog wel wat minder vaak voorkomende symptomen zoals:

  • vaak moeten plassen
  • hoofdpijn
  • lage rugpijn
  • opgeblazen gevoel

Heb je verschijnselen die zouden kunnen wijzen op een zwangerschap, een zwangerschapstest geeft zekerheid. Maar welke test gebruik je? Is het slim om een vroege test te doen bijvoorbeeld?

 

 

 

Enquete behoefte online cursus

Gerelateerde artikelen

Voeding in zwangerschap, wat heb je nodig? Wat heb je nodig?

Gezonde voeding is belangrijk voor ieder mens, maar als je zwanger bent (of wilt worden)heb je de verantwoordelijkheid voor twee.

read more ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

read more ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

read more ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do zwangerschap, eerste trimester

Er is veel te regelen als je zwanger bent. Wat regel je wanneer en waar moet je op letten? Onze to do zwangerschap vertelt je per week wat de belangrijke zaken zijn, in deze editie wordt het eerste trimester (eerste drie maanden) besproken. Voor to do zwangerschap tweede of derde trimester klik je op de […]

read more ...
Klachten eerste trimester zwangerschap Klachten eerste trimester zwangerschap

De eerste drie maanden zijn voor veel zwangeren zwaar. Misselijk of hele dagen overgeven. Hondsmoe. En waarom heb je zo’n pijn in je onderbuik? Sommige klachten eerste trimester zwangerschap kun je zelf veel aan doen om ze te voorkomen of verminderen. Lees hoe het komt en wat jij kunt doen.

read more ...
NIPT (niet invasieve prenatale test) NIPT (niet invasieve prenatale test)

Wat vertelt de NIPT je precies? En vooral ook; Wat niet?

read more ...
Sport in zwangerschap Sport

Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

read more ...
Dossier gezondheid Dossier gezondheid

Alles wat je wilt, en zou moeten, weten rondom gezond zwanger zijn

read more ...
Vitaminen en mineralen in de zwangerschap Welke vitaminen en mineralen in de zwangerschap

Heb je in de zwangerschap extra vitaminen nodig? En een supplement?

read more ...
Seks in de zwangerschap Seks in de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

read more ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Zwangerschapsbeha of voedingsbeha – BabyUitzet

Veel vrouwen vragen zich af of een speciale zwangerschapsbeha wel nodig is. Wij zouden het je zeker aanraden, bij je babyuitzet horen ook een aantal goede zwangerschapsbeha’s. Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten, ze worden steeds groter en meer gevoelig voor aanraking. Deze metamorfose is het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en, […]

read more ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

read more ...