Een kruik kopen

Zoveel keuze, waar let je op?

Een kruik is een onmisbaar onderdeel van je babyuitzet. Wij helpen je een kruik te kiezen die voor jou prettig werkt en zetten de voor- en nadelen van de verschillende soorten kruiken op een rij.

Een kruik kopen

Zoveel keuze, waar let je op?

Een kruik is een onmisbaar onderdeel van je babyuitzet. Wij helpen je een kruik te kiezen die voor jou prettig werkt en zetten de voor- en nadelen van de verschillende soorten kruiken op een rij.

Een kruik voor je baby, gebruik en veiligheid

Welke soort kruiken zijn handig en belangrijker nog, zijn alle soorten kruiken even veilig?

Het wordt a.s. ouders niet makkelijk gemaakt bij de aankoop van alle spullen voor de babyuitzet, ook voor kruiken zijn er weer keuzes te over .

Of je baby nu in de zomer of winter geboren wordt, je hebt altijd 2 kruiken nodig en 2 kruikenzakken.

Voor iedere kruik geldt dat je altijd een kruikenzak gebruikt.

Naast de kruikenzak is het verstandig om een hydrofiele luier om de luier te knopen als de luier bij je baby in bed moet blijven liggen.

Als je de hydrofiel luier dubbelvouwt in driehoek formaat en je wikkelt de kruik vanaf de smalle punt naar het langste  deel dan houd je 2 punten over waarmee je een dubbele knoop kunt maken zodat de kruik goed ingepakt zit. Door de knoop komt de kruik minder dicht bij je baby te liggen.

Om het bed voor te verwarmen leg je de kruik onder laken/deken. Zodra je baby in bed gaat haal je de kruik eruit.

Als het nodig is, omdat je baby zichzelf nog niet goed op temperatuur kan houden, leg je de kruik bovenop het dekentje op een handbreedte afstand van je baby en de knoop van de hydrofiele luier richting je baby, zo kan de kruik nooit naar je baby toe rollen.

Plaats de opening altijd van je baby af, mocht de kruik gaan lekken dan loopt de warme vloeistof niet naar je baby toe.

Overzicht onderwerpen

    Wist je dat de eerste stap voor een goed verlopende bevalling de keuze is waar je wilt bevallen? De plek waar jij je het prettigst en veiligst voelt is de beste keuze. Alleen, hoe kies je? Op gevoel of op grond van goede informatie?

    Verloskundige Sandra legt uit wat de voor- en nadelen zijn van iedere optie. Ook gaat zij dieper in op de keuzes die je hebt als er een medische ingreep wordt voorgesteld.

    Wat je nog meer leert? Wat er in welke fase van  je bevalling gebeurt en hoe jullie hier op in kunnen spelen.

    Ademhalings- en ontspanningstechnieken, houdingen om weeën op te vangen, pershoudingen en meer. Nieuwsgierig? Bekijk de complete cursus.

    Kruikenzak nodig of niet?

    Gebruik om elke kruik een kruikenzak!

    Moet de kruik in het bedje blijven liggen omdat jouw baby zichzelf nog niet goed warm kan houden, doe de kruik dan eerst in een kruikenzak en wikkel er daarna een hydrofiele luier om. Leg aan de zijkant van de kruik een dubbele knoop in de hydrofiele luier en plaats de kruik met de knoop richting je baby, zo kan de kruik nooit naar je baby toe rollen.

    Bijvoorkeur ligt de kruik bovenop de dekens.

    Kruiken Hema of Action net zo goed als duurdere?

    Goedkope heetwater kruiken zijn net zo goed als duurdere. Alle heetwaterkruiken die in Nederland te koop zijn moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen.

    Koop liever geen kruik bij bijvoorbeeld Aliexpress, deze kruiken komen uit landen waarvan we in Nederland niet kunnen controleren hoe goed de veiligheid is.

    Met andere woorden; er is niets op tegen om je kruik bij de Action of Hema te kopen als je voor een heetwaterkruik gaat.

    Ook pittenzakken, gelkruiken en elektrisch oplaadbare kruiken die in Nederland verkocht worden moeten aan strenge eisen voldoen.

    Bij elektrische kruiken zou het kunnen dat een duurdere langer warm blijft/sneller warm is of langer meegaat, maar daar konden wij geen goede gegevens over vinden. Waarschijnlijk vind je deze info wel op de verpakking.

    Warm water kruik of aluminium kruik:

    Kruik HeetwaterkruikZe zijn er in kunststof en metaal.
    Deze kruik blijft het langste warm, zeer geschikt als je baby ’s nachts nog een kruik nodig heeft. Als je baby zich nog niet op temperatuur kan houden is het soms nodig om halverwege de nacht het water een keer te verversen zodat de kruik weer echt warm is.

    Controleer de kruik voor ieder gebruik, let hierbij vooral op het rubbertje wat in de dop zit. Dit moet soepel aanvoelen en mag geen scheurtjes vertonen. De kruik is alleen waterdicht als het rubbertje nog goed is.

    Vullen van de kruik:

    Laat eerst de kraan even lopen zodat je heet water hebt. Doe de kraan dicht en zet de kruik in de gootsteen onder de kraan. Haal je handen weg, doe de kraan niet te hard open en vul de kruik tot aan de rand.

    Hoe minder lucht er in de kruik zit, hoe langer hij warm blijft.

    Pak een doek om de kruik mee uit de gootsteen te pakken en draai de dop er goed recht en stevig op. Controleer op lekken door de kruik eerst af te drogen en vervolgens over een droog aanrecht te rollen. Houd hem daarna nog even schuin op zijn kop om zeker te zijn dat hij niet lekt.
    Doe de kruikenzak en eventueel de hydrofiele luier eromheen.

    Gebruik alleen kokend water als je verloskundige dit adviseert, anders is gewoon heet water uit de kraan prima.

    Een kunststof heetwater kruik bewaar je leeg.
    Een metalen heetwater kruik gooi je na gebruik leeg en vul je vervolgens helemaal met kokend water, dop erop en zo wegzetten. Doordat de kruik is gevuld met water krijgt roest geen kans.

    Een metalen kruik met roestvorming mag je niet meer gebruiken.

    Elektrische kruik:

    Kruik Elektrisch Oplaadbare KruikJe stopt de stekker in het stopcontact en met ongeveer 10 minuten is je kruik warm.

    De kruik is aan de buitenkant niet zo heet dat je hem niet vast kunt pakken, je doet hem dan ook makkelijk in de kruikenzak. Hij wordt minder heet dat een heetwater kruik en koelt ook wat sneller af.

    Als je baby ’s nachts nog een kruik nodig heeft om zichzelf op temperatuur te houden moet je in ieder geval 1 x de kruik opnieuw op de lader zetten.

    Een veilige kruik met weinig kans op ongelukken; je kunt je niet branden met het vullen, hij kan niet lekken en je kunt hem gewoon vastpakken als hij heet is.

    Nadeel is wel dat het zo’n 10 minuten duurt voor hij warm is. Moet je de kruik ’s nachts opwarmen doe dit dan zodra je je baby uit bed haalt en gaat voeden, dan is hij warm tegen de tijd dat je klaar bent met voeden.

    Pittenzak

    PittenkruikEen zak gevuld met pitten of zaden. Je warmt hem op in de oven of op de verwarming.

    Omdat een magnetron niet gelijkmatig verwarmt krijg je hete en te koude pitten/zaden en bestaat het risico dat een deel te heet wordt. Zelf spontane ontbranding is gemeld.

    Schud de zak  halverwege en aan het einde van de opwarmtijd goed door elkaar om hete en minder hete zaden/pitten te mengen, pas op met verbranden aan delen die al wel heet zijn.

    Een pittenzak is NIET geschikt om je baby mee warm te houden, hij blijft niet lang genoeg warm.

    Maar belangrijker nog: het is voorgekomen dat kersenpitten spontaan ontvlammen! Dit is alleen voorgekomen bij kersenpitten, niet bij andere pittenzakken.

    Je kunt hem wel gebruiken om het bedje mee op te warmen, maar als je baby in bed gaat adviseren we om hem niet naast je baby laten liggen.

    Een pittenzak is wel fijn om bij jezelf pijntjes, als lage rugpijn en bandenpijn, te verminderen.

    Gelkruik en rubberen kruik

    Gelkruik:

    GelkruikJe verwarmt deze ‘kruik’ in de magnetron.

    Eigenlijk is deze kruik niet geschikt voor het warm houden van je baby, hij koelt veel te snel weer af.

    Daarnaast verwarmt een magnetron niet gelijkmatig waardoor je heel hete en veel te koude plekken krijgt. Door de gel in het zakje te kneden verdeel je de hitte gelijkmatiger, maar hierbij moet je wel opletten dat je jezelf niet verbrand.

    Je kunt hem wel gebruiken om het bedje mee voor te verwarmen zodat je baby in een warm nestje komt.

    Een gelkruik is wel heel fijn voor jezelf als je bijvoorbeeld last hebt van bandenpijn of lage rugpijn. Ook tijdens de weeën is hij fijn om de scherpe randjes van de pijn weg te nemen.
    Natuurlijk verpak je de gelzak altijd in een doek voordat je hem op je huid legt.

    Rubberen kruik:

    Rubberen KruikHier kunnen we heel kort over zijn, ze zijn niet geschikt om je baby mee warm te houden.

    Het gevaar op lekken is te groot.

    Je kunt hem wel gebruiken om het bedje mee op te warmen en voor jezelf bij lage rugpijn, bandenpijn en om de pijn van de weeën te verminderen.

    Meer lezen

    Voorkom verbranding baby
    Babykamer inrichten
    Veilig vervoer baby – BabyUitzet
    Slapen – BabyUitzet
    Bed opmaken – BabyUitzet
    Baby in bad, tummytub of babybad?

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    vergiftiging baby
    Voorkom vergiftiging

    De meeste vergiftigingen vinden thuis plaats, voorkomen is beter dan genezen.

    zet kast vast
    Meubelverankering

    Het verankeren van een kast of wandmeubel is zo gek nog niet.

    veneta
    Raamdecoratie – BabyUitzet

    Bij het inrichten van de babykamer, is het belangrijk dat je de juiste raamdecoratie kiest. Je wilt natuurlijk wel dat Lees meer

    babykamer kopen
    Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer

    Mooi is niet de enige eis bij de aanschaf van een babykamer. In deze video praktische tips waar op te Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten

    Bij het kopen van een autostoel komt best wat kijken. Er is zoveel keuze, niet alleen in merken maar ook Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Autostoeltje goed plaatsen

    Bijna 75% van de ouders maakt fouten in het plaatsen van de autostoel. Jij niet toch?