10 tips voor ontspannen vakantie met jonge kinderen

Ieder jaar lopen talloze ouders er weer tegen aan: vakantiestress terwijl de vakantie nog niet eens is begonnen.

Zonde, want ouders en ook hun kinderen genieten op die manier minder van de vaak spaarzame weken in het jaar dat ze echt samen zijn. Volgens Renske Tromp, pedagogisch adviseur bij Kinderopvang SKAR, is het belangrijk dat ouders maar ook de kinderen uitgerust op vakantie gaan.
Vanwege een tot nu toe kwakkelend begin van de zomer boekt Nederland massaal last minutes. Veel ouders zijn geneigd meteen de eerste de beste verlofdag in de auto of het vliegtuig te stappen. En dat kun je maar beter niet doen, stelt Tromp. Veel beter is het om jezelf en je gezin minimaal 2 dagen te geven om even bij te komen en de hectiek van alledag (met name het werk) achter je te laten.

Renske geeft 10 gouden tips voor een ontspannen start van de vakantie:

  • Begin vroeg met de voorbereidingen; minimaal een week van tevoren, zodat je de laatste dagen niet van winkel naar arts, naar consultatiebureau hoeft te rennen.
  • Kleine kinderen zijn gevoelig voor veranderingen; probeer daarom het inpakproces zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Maak een spel van het inpakken. Geef de kinderen een eigen inpaklijst en koffertje.
  • Verdeel de taken tussen jezelf en je partner; wanneer de een de boodschappen doet voor de reis, kan de ander mooi de laatste wasjes doen of met de stofzuiger door het huis. Zo heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheden en zit je niet boven op elkaars lip.
  • Voorkom dat het op de achterbank een chaos wordt van speelgoed; laat ieder kind een keuze maken uit een favoriet spel of knuffel.
  • Neem een selectie van favoriete Cd’s mee voor de kinderen; niets zo leuk en ontspannen als met z’n allen zingend onderweg naar de vakantiebestemming.
  • Ga de avond voor de grote reis op tijd naar bed; dit geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jou en je partner.
  • Neem in beperkte mate snoep en zoete dranken; dit om wagenziekte te voorkomen.
  • Schakel, als het even kan, de werktelefoon uit en laat de werklaptop thuis; vakantie betekent quality time voor jou en je gezin, laat werk daar niet tussen komen.
  • Stel een verrassingspakket samen voor de kinderen en haal hier elk uur van de reis wat uit; hierdoor houd je de kinderen bezig en kunnen ze beter inschatten hoe lang de reis nog duurt.
  • Wees creatief en bedenk zelf wat leuke activiteiten; auto`s te tellen met dezelfde kleur, woorden uit een categorie dieren waarbij het volgende woord moet beginnen met de eindletter van het voorgaande woord, of het meest bekende ‘Ik ga op reis en neem mee…..’

bron: LVB networks

Veel meer informatie, met name over op vakantie met een baby en waar je rekening mee moet houden, vind je op de site

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen