75% rookt weer na zwangerschap

75% rookt weer na zwangerschap

Ruim 75% van de vrouwen die stopten met roken tijdens de zwangerschap begint er na de bevalling weer mee.

Onderzocht is of het verschil maakt om vrouwen te begeleiden om te voorkomen dat ze weer gaan roken na de geboorte van hun kind.

Vrouwen kregen 2 verschillende begeleidingsmethoden aangeboden in de eerste 6 maanden na de bevalling. Bij de eerste methode werden ze vooral begeleid in factoren, stress, gevoelstoestand en gewicht, die het opnieuw starten met roken kunnen uitlokken. Bij de tweede methode kregen de vrouwen net zoveel ondersteuning, deze ondersteuning was niet gericht op uitlokkende factoren maar een algemene begeleiding om het roken niet te hervatten.

Zwangere vrouwen die recent zijn gestopt met roken en die de intentie hebben om blijvend te stoppen (n=300) werden in het derde trimester van de zwangerschap in het onderzoek ingedeeld en gelijk verdeeld over beide behandelmethoden. De behandeling startte direct na de bevalling.

Van de totale onderzoeksgroep was 12 weken na de geboorte 38% nog gestopt met roken, na 24 weken 33,7% en na een jaar 24%. Dit werd gecontroleerd met testen. Er was geen verschil tussen beide begeleidingsmethoden. Zelf gerapporteerde depressieve klachten en ervaren stress verminderden over de tijd en waren niet verschillend tussen de methodes.

Wel liet dit onderzoek zien dat vrouwen met meer depressieve klachten en meer ervaren stress een grotere kans hadden terug te vallen in hun oude rookgedrag.

bron: kennispoort verloskunde

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.