80-90% van de baby’s onveilig in auto

80-90% van de baby’s onveilig in auto

De overgrote meerderheid van de jonge kinderen wordt onveilig vervoerd in de auto.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van VeiligheidNL en Erasmus MC. Zij observeerden hoe (groot)ouders hun kinderen (van 0 tot 8 jaar) in de auto vervoerden. De resultaten zijn nog slechter dan bij het laatste onderzoek in 2013.

Wat gaat er mis?

  • Maar liefst 50% van de autostoeltjes zijn niet goed geïnstalleerd met als risico dat het kind bij een aanrijding met stoeltje en al door het raam vliegt.
  • In 60% van de gevallen wordt de gordel niet goed gebruikt; hij volgt niet de juiste route, zit gedraaid maar vooral zit de gordel vaak veel te los. Hierdoor schiet het kind bij een ongeval onder de gordel door uit het stoeltje.

De gordel moet écht strak aangetrokken worden, je mag er net je platte hand tussen kunnen doen. Let vooral bij dikke winterjassen op dat de gordel strak genoeg zit en niet net aangetrokken op de gewatteerde jas, dat is echt te los!

,,Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn,” waarschuwt chirurg Kramer die talloze slachtoffertjes behandelde met ernstig hoofd- en nekletsel, inwendige bloedingen en gebroken armpjes en beentjes. ,,Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders.”

Bijna alle ouders zijn ervan overtuigd dat ze hun kind veilig en op de juiste manier in de auto vervoeren...

In ons dossier babyuitzet lees je veel info over de keuze in autostoeltje en hoe je hem goed bevestigd.

Check ook ons you tube filmpje 'Autostoel plaatsen'

bron: ad - editieNL en VeiligheidNL

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.