Alcohol verhoogt risico vroeggeboorte

Alcohol verhoogt risico vroeggeboorte

Dat alcohol niet goed is tijdens de zwangerschap weten we natuurlijk allang, echter wie aan het begin van haar zwangerschap drie glazen alcohol per week nuttigt, loopt een dubbel risico op een vroeggeboorte.

Onderzoekers van de Universiteit van Leeds ontdekten in een studie dat totale onthouding de enige manier is voor een gezonde groei van de foetus.

Ook het drinken in de maand vóór de conceptie kan de grootte van de baby beïnvloeden. Drinken is echter het gevaarlijkst tijdens de eerste drie maanden van dezwangerschap. Ongeveer 13 procent van de baby's werd met ondergewicht geboren nadat hun moeders het alcohollimiet had overschreden.  

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid adviseert vrouwen om alcohol in de eerste drie maanden van de zwangerschap in elk geval te vermijden. Nu weet je vaak pas dat je zwanger bent bij een week of 4-5 zwangerschap. Het enige juiste advies kan dan ook zijn om niet te drinken als je probeert zwanger te worden. 

Veel stellen vinden dit lastig omdat de omgeving dan zou kunnen raden dat ze bezig zijn om zwanger te worden. Als je niet wilt dat je omgeving dit weet verzin dan een smoes. Een leugentje om bestwil is altijd beter dan een te vroeg geboren baby…

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.