Baby’s maken uit huidcellen.

Baby’s maken uit huidcellen.

Uit huidcellen ei- en zaadcellen produceren het kan met in-vitrogametogenese (IVG).

Bij muizen kan het al, en wetenschappers hopen dit over een enkele tientallen jaren ook bij mensen te kunnen. Goed nieuws voor stellen die zelf geen eicellen of zaadcellen aanmaken. Maar is het ook goed nieuws voor de mensheid in zijn algemeenheid? De gezondheidsraad buigt zich nu al over deze toekomstige techniek en vraagt zich af of het wenselijk is dat we dit straks kunnen.

Wat is In-vitrometogenese?

Bij In-vitrogametogenese worden er cellen afgenomen uit het lichaam, bijvoorbeeld huidcellen. Aan deze cellen worden in het laboratorium allerlei stofjes toegevoegd zodat een stamcel. Stamcellen zijn onze oorspronkelijke cellen die zich kunnen ontwikkelen tot ieder soort weefsel.

Uit de stamcel zou vervolgens weer een eicel of een zaadcel kunnen worden geproduceerd. In het laboratorium wordt de gemaakte eicel bevrucht met een zaadcel of de gemaakte zaadcel wordt gebruikt om in het laboratorium een eicel te bevruchten en het daardoor ontstane embryo wordt geplaatst in de baarmoeder van de vrouw. Wellicht kan er straks op deze manier ook van een man een eicel worden gemaakt of van een vrouw een zaadcel.

In het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC zijn ze volop bezig met het ontwikkelen van deze nieuwe techniek.

Uitkomst voor stellen die nu geen kind kunnen krijgen door gebrek aan ei- of zaadcellen.

Als IVG ooit wordt ingevoerd in het reguliere medische aanbod kunnen opeens veel meer stellen een kind krijgen wat genetisch volledig van henzelf is. Denk hierbij aan 2 vrouwen die samen een kind willen. Nu kan dit alleen met behulp van een zaadcel van een ander dan de wensouders. Straks kunnen zij naast een eigen eicel ook een eigen zaadcel laten maken. Maar natuurlijk ook de vele stellen die ongewenst kinderloos zijn en voor wie nu niet voldoende aanbod is aan donor ei- of zaadcellen. Zij kunnen dan niet alleen een kind krijgen, maar zelfs een kind wat genetisch volledig van hen is, terwijl er nu een ei- of zaadcel van een derde gebruikt moet worden.

IVG heeft voor al deze stellen duidelijk veel voordelen, maar wat zijn de nadelen? Wat doet deze techniek op lange termijn met de gezondheid van het kind bijvoorbeeld? Allemaal zaken die nu nog niet duidelijk zijn.

De gezondheidsraad wil nu al graag een discussie starten of IVG een wenselijke techniek is.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.