Belang kinderwensspreekuur

Belang kinderwensspreekuur

Stellen met een kinderwens, zouden vóórdat ze zwanger zijn al moeten melden bij de verloskundige of arts, blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Door middel van een zo geheten pre-conceptioneel (voor de bevruchting) consult kunnen stellen zich niet alleen beter voorbereiden op de zwangerschap, maar wordt ook gekeken of er een verhoogd risico is op complicaties en/of afwijkingen.

Het UMC heeft onderzoek gedaan naar vrouwen en hun zwangerschappen, en concluderen dat de weken voor een zwangerschap juist heel belangrijk zijn. “Veel vrouwen maken pas een afspraak bij de verloskundige wanneer ze acht tot twaalf weken zwanger zijn”, vertelt Marjolein Poels van het UMC. “En dat terwijl de weken daarvoor juist heel erg belangrijk zijn. We zien bijvoorbeeld dat veel vrouwen in de periode voor een zwangerschap, de pre-conceptie periode, een erg ongezonde levensstijl hebben.”

“Je lichaam moet al voor de bevruchting in optimale vorm zijn”, gaat Poels verder. “Uit ons onderzoek is gebleken dat de periode voordat je überhaupt zwanger bent al invloed kan hebben op de zwangerschap en de gezondheid van de baby.”

“Je ziet bijvoorbeeld dat vrouwen die overgewicht hebben tijdens hun zwangerschap een hoger risico hebben op allerlei complicaties. Als je zwanger bent mag je niet meer afvallen, dus het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben wanneer je zwanger raakt. Dat moet dus voor de bevruchting al gebeuren.”

Tamara Zamani is verloskundige bij het Geboortecentrum in Amsterdam. Zij staat achter de uitkomsten van het onderzoek. “Dit onderwerp speelt al jaren in de verloskunde. Wij zouden vrouwen eigenlijk al willen spreken wanneer ze stoppen met de pil.”

Juist in de periode vóór de bevruchting is er veel gezondheidswinst te behalen. Het risico op allerlei complicaties kan worden verminderd als vrouwen beter voorbereid zwanger zouden worden. Daarnaast is bewezen dat uit een gezonde ei- en zaadcel een gezonder kind groeit. Een gezonde start al vóór de bevruchting draagt bij aan een gezonder kind voor de rest van zijn/haar leven….

Het kinderwens spreekuur wordt sinds januari 2017 vergoed vanuit de basiszorg, het kost je dus niets, maar kan je heel veel opleveren!

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.