Billendoekjes gevaarlijk voor je baby

De Franse consumentenorganisatie Que Choisir onderzocht billendoekjes voor baby’s.
In 32 van de 34 onderzochte producten vond de organisatie substanties die ongewenste effecten zouden kunnen hebben op de baby’s.  Ze kunnen het hormonaal systeem aantasten, zijn giftig voor de lever, veroorzaken contacteczeem en kunnen zelfs allergieën in de hand werken.

Billendoekjes worden veel gebruikt, bijna iedere ouder gebruikt ze. Bovendien gebruik je ze vaak, de billetjes worden wel zo’n 6 keer per dag schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat de tere babyhuid heel vaak in contact komt met de chemische stoffen die in de doekjes zitten.

De Franse versie van onze consumentenbond raad dan ook aan om de billendoekjes niet, of heel zelden, te gebruiken.

Ben je thuis, was de billen van je baby gewoon met warm water als je baby alleen geplast heeft en als de billen vol poep zitten, gebruik dan water en baby zeep. Als je onderweg bent gebruik je billendoekjes voor het gemak.

Zet een waskom warm water naast de plek waar je de baby verschoont en gebruik bv tissues of watten. Dep de tissue of het watje  in het water en knijp goed uit. Wrijf altijd van voor naar achter zodat je geen bacteriën vanaf de anus naar voren schuift. Na 1 x vegen pak je een schoon doekje of watje zodat je geen bacteriën van de ene plek naar de andere verplaatst en je  water schoon blijft. Je kunt ook hydrofiele washandjes gebruiken, maar let er dan wel goed op dat je niet met een stuk washand waar je net het ene deel mee schoongemaakt hebt weer een ander deel schoonmaakt, steeds een schoon stukje washand voor ieder stukje huid gebruiken ander veeg je bacteriën van de ene plek naar de andere.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen