BPA vermindert slagingskans IVF fors

Bisfenol A (BPA) is een industriële chemische stof die wordt gebruikt in een verscheidenheid van consumentenproducten, zoals plastic verpakkingen, flessen water, de binnenbekleding van blikken en drankpakken en thermisch papier van kassabonnen.

Blootstelling aan BPA ( wat voor bijna voor iedereen geldt) blijkt de slagingskans van IVF fors te verlagen.

Dagelijks komen we allemaal in aanraking met BPA.

Het is al langer bekend dat BPA gevolgen heeft voor de gezondheid van mens en dier, nu zijn er sterke aanwijzigen dat blootstelling aan BPA leiden tot verminderde kwaliteit van de embryo’s tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen.

Fred vom Saal, endocrinoloog aan de universiteit van Missouri en onderzoeker heeft de gevolgen van BPA onderzocht op het reproductieve systeem voor meer dan 20 jaar.

Nu heeft een nieuwe studie bevestigd dat de BPA een lineaire toename van het sterftecijfer van embryo’s verzoorzaakt én de oorzaak is voor de afname van het slagen van implantatie, zwangerschap en geboorte bij stellen die bezig zijn met in vitro fertilisatie (IVF).
Vom Saal zegt dat dit wederom een bewijs is dat BPA gebruik dient te worden stopgezet.

“De studie, gepubliceerd door Jorge Chavarro aan Harvard University, bevestigt mijn lab onderzoeken naar de effecten van BPA en een aantal eerdere onderzoeken die de schadelijkheid op de menselijke vruchtbaarheid én gezondheid bevestigen”, aldus vom Saal. “Dr. Chavarro en zijn team bestudeerde de effecten van BPA op embryo’s in vrouwen bezig met in vitro bevruchting. In de wetenschap, wanneer er meerdere, aanvaardt onafhankelijke bevestigingen en de wetenschappelijke gemeenschap de bevindingen, dus dit is een wezenlijk keerpunt in de studie van BPA en IVF.”

BPA is één van de meest gebruikte hormoonverstorende chemische stoffen in de industrie, jaarlijks wordt meer dan 7,7 miljoen ton van het chemische stof geproduceerd volgens de huidige schattingen.

Van BPA is bewezen dat het veranderingen teweeg brengt in de mechanismen die de productie van  oestrogeen en andere hormonen aansturen, deze hormonen zijn nodig voor succesvolle IVF. Vom Saal:  “Eerdere studies hebben aangetoond dat BPA zowel de zaadcellen als de eicellen schaadt; deze resultaten zijn aangetoond in zowel dieren als mensen. De bevindingen door Chavarro en collega’s blijkt dat de waarschijnlijkheid van een overlevend embryo daalt van meer dan 50 procent tot minder dan 20 procent als het niveau van BPA stijgt”.

“Er wordt nu al bijna twintig jaar onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van BPA op de voortplanting én de ontwikkeling van de geslachtsorganen bij de foetus. De negatieve effecten van BPA worden nu eindelijk erkend door de autoriteiten. Dagelijkse blootstelling aan BPA (wat op bijna iedereen van toepassing is) is inmiddels voldoende bewezen schadelijk voor de voortplanting en het wordt hoog tijd dat overheden het gebruik van deze chemische stof gaan reguleren of verbieden”, zo zegt Vom Saal.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen