CMV virus schadelijker dan gedacht

CMV virus schadelijker dan gedacht

Als een vrouw in de zwangerschap voor het eerst besmet wordt met het cytomegalovirus (CMV) zijn de risico’s voor het ongeboren kind groter dan gedacht, zo blijkt uit onderzoek van het LUMC i.s.m. het RIVM.

CMV komt vaak voor, meer dan de helft van de Nederlanders is besmet met het virus. Vaak merk je niet dat je besmet bent, het virus geeft meestal geen klachten.

Onderzoeker Marjolein Korndewal onderzocht het bloed op de hielprikkaartjes van 30.000 of de baby’s aangeboren CMV hadden. Met andere woorden, hoeveel baby’s zijn in de baarmoeder besmet met het virus doordat hun moeder tijdens de zwangerschap het virus heeft opgelopen?

Hieruit bleek dat 1 op de 200 baby’s aangeboren CMV heeft.

Dat betekent dat er per jaar 1000 kinderen geboren worden met aangeboren CMV. Een kwart van deze kinderen zal schade ondervinden van deze aangeboren infectie.

De afwijkingen die veroorzaakt kunnen worden door een aangeboren CMV infectie variëren sterk; van gehoorverlies en een ontwikkelingsachterstand op het gebied van leren, bewegen, spraak en taal tot geboren worden met een te klein hoofd en hersenafwijkingen.

Voorkom besmetting met CMV:

Het virus komt voor in speeksel en urine van jonge kinderen.
Zwangeren en vrouwen met een kinderwens zouden GEEN eten moeten delen met hun kind, de speen niet in hun mond moeten doen en ook de bekers en het bestek van kleine kinderen mijden.
Na het verschonen van een plasluier moeten vrouwen hun handen extra goed wassen (tenminste 30 seconden met zeep wassen).

Bron: LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.