Communicatie voorkomt trauma bevalling

Communicatie voorkomt trauma bevalling

Goede communicatie tijdens de bevalling kan trauma voorkomen.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het UMC Utrecht en het Radboudumc. Voor dit onderzoek zijn ruim tweeduizend vrouwen die eerder een traumatische bevalling hadden ondervraagd.

Tussen de één en drie procent van de vrouwen die een heel nare bevalling heeft gehad krijgt later last van een posttraumatisch stressstoornis (PTSS). Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat niet de nare bevalling op zich de oorzaak is van PTSS maar de manier waarop werd omgegaan met de barende. Slechte communicatie, onvoldoende steun of het gevoel dat de situatie niet veilig was, zorgen ervoor dat vrouwen een bevalling als traumatisch ervaren.

Claire Stramrood, onderzoeker en gynaecoloog in opleiding van het UMC geeft aan dat bijna de helft van alle deelneemsters van het onderzoek aangeeft dat ze vaak geen idee hadden waarom iets wel of niet gedaan werd. Artsen doen iets maar nemen niet de tijd om aan de barende uitleg te geven. In super spoed situaties is het natuurlijk niet altijd mogelijk om uitgebreid uitleg te geven over hetgeen moet gebeuren, maar dan nog kan een arts even aangeven dat het nu allemaal snel moet gebeuren maar dat hij/zij later uitleg zal geven. Volgens Stramrood kan een goede communicatie echt verschil maken in hoe een vrouw een nare bevalling beleeft.

Ook het gebrek aan controle is voor veel vrouwen een nare ervaring tijdens de bevalling. Een goed geboorteplan en dit ook doorspreken met je verloskundige of arts is hierbij heel belangrijk. Zorg dat jouw zorgverleners weten wat jij wilt in verschillende situaties en bespreek dit ook met de persoon die jou gaat ondersteunen tijdens je bevalling (bv je partner). Vraag je partner ook om in de gaten te houden dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met jullie wensen. Jij bent soms zo druk met jezelf dat het goed is dat een ander alert blijft en voor jullie belangen blijft opkomen.

Natuurlijk kan het bij gillende spoed zo zijn dat een arts iets doet zonder veel uitleg, maar dan is het nog altijd goed om na die tijd te vragen waarom dingen gegaan zijn zoals ze gegaan zijn. Ook het aanvragen van een nagesprek kan helpen om een nare bevalling te verwerken.

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.