Dikke vader ongezond voor kind

Dikke vader ongezond voor kind

Obesitas (overgewicht) bij vaders kan een risico vormen voor de gezondheid van hun nakomelingen. Dit komt naar voren in een studie in BMC Medicine die deze maand verscheen. Mogelijk zou het risico op ziektes als kanker bij kinderen verhoogd zijn.

Het ‘Duke’ onderzoeksteam wilde het verband tussen obese ouders en veranderingen in DNA onder nakomelingen bepalen. DNA-methylatie reguleert de activiteit van bepaalde genen. Verminderde DNA-methylering bij het IGF2-gen is geassocieerd met een verhoogd risico op bepaalde kankers, waaronder eierstokkanker.

Voor het verzamelen van gegevens over de gezondheid van pasgeborenen werden families die deelnamen aan de Newborn Epigenetics Studie gevolgd. De onderzoekers verzamelden informatie over de ouders met behulp van vragenlijsten en medische dossiers. Vervolgens werd het DNA uit de navelstrengen van 79 pasgeborenen onderzocht.

De DNA-methylatie op het IGF2-gen bij de nakomelingen van obese vaders was aanzienlijk lager dan bij kinderen van vaders die niet zwaarlijvig waren. Dit suggereert dat vaderlijke obesitas kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde kankers bij kinderen.

Bron; Voeding.nu

Noot van de redactie van Babyopkomst: dit is een kleinschalig onderzoek geweest. Slechts 79 kinderen zijn onderzocht. Er mogen dan ook geen conclusies aan worden verbonden. Voor het wetenschappelijk bewezen is dat het bovenstaande juist is, moet er meer onderzoek onder een grotere groep plaatsvinden. Toch wilden we jullie dit onderzoek niet onthouden, mogelijk zegt het toch iets over de gevolgen van zwaarlijvigheid bij papa… De gevolgen van zwaarlijvigheid van mama zijn al vaker onderzocht en hier vind je op de site meer informatie over. Nu zijn de papa’s eens aan de beurt.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.