Ernstig tekort vitamine D komt veel voor

Ernstig tekort vitamine D komt veel voor

Het Generation R onderzoek heeft wederom een belangrijk gezondheidsrisico aan het licht gebracht: ruim één derde van alle kinderen heeft een tekort aan vitamine D.

Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam, allemaal geboren tussen 2002 en 2006. Deze kinderen volgen ze al vanaf de vroege zwangerschap en blijven ze volgen tot hun jong volwassenheid. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere kind niet of minder.

Uit Generation R onderzoek is gebleken dat bijna één op de drie kinderen op 6 jarige leeftijd te weinig vitamine D in hun bloed heeft. Bij kinderen van niet-westerse afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft van de kinderen.

Een schrikbarend resultaat. Vitamine D is niet alleen belangrijk voor gezonde botten en een gezond gebit, maar ook belangrijk voor het afweersysteem.

Vitamine D zit onder meer in halvarine, margarine en vette vis.
Verder wordt het door ons lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Bij een getinte huid kan het lichaam minder makkelijk vitamine D aanmaken, vandaar dat het percentage vitamine D tekort bij kinderen van niet westerse afkomst nog hoger is.

Uit het onderzoek van Generation R blijkt dat meer dan de helft van de kinderen tot 7 jaar minder dan 1 uur per dag buiten spelen, hierdoor kan het lichaam niet voldoende vitamine D aanmaken.

Het advies van de gezondheidsraad is dat zwangere vrouwen én kinderen tot 4 jaar  dagelijks 10 mg vitamine D extra moeten (een supplement) nemen.
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat minder dan de helft van de zwangere en baby’s een vitamine D supplement gebruikt.
Als jouw kind minder dan 1 uur per dag buiten is, is het misschien verstandig om vitamine D ook ná het vierde levensjaar te blijven geven.

Eerder onderzoek heeft verder al aangetoond dat vitamine D gebrek in de zwangerschap zorgt voor minder spierkracht bij de baby , een verhoogd risico op complicaties als pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes en een laag geboortegewicht van de baby.

Bron: Erasmus MC

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.