Extra echo bij 13 weken nodig?

Extra echo bij 13 weken nodig?

Onderzoek naar de uitkomsten van de SEO (structureel echoscopisch onderzoek), wijst uit dat veel van de zeer ernstige afwijkingen die nu worden ontdekt bij de '20 weken echo' al aan het einde van het eerste trimester van de zwangerschap op te sporen zouden zijn .

Voordeel van een vroege echo is dat er meer tijd is voor vervolgdiagnostiek en voor een beslissing over het al dan niet uitdragen van de zwangerschap. Nadeel is dat een extra echo leidt tot hogere kosten. Als er veel onterechte of onduidelijke bevindingen zijn, kan een vroege echo bovendien leiden tot meer ongerustheid in plaats van tot meer handelingsopties. Vooralsnog zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek veelbelovend, maar is toch onvoldoende duidelijk wat precies de opbrengst van de vroege echo is en hoe de voordelen zich verhouden tot de nadelen.

Daarom adviseert de Gezondheidsraad een landelijk wetenschappelijk onderzoek te doen naar de opname van een echo vanaf 12-14 weken zwangerschap.

Dat houdt in dat zwangere vrouwen kunnen kiezen voor een dergelijke vroege echo in het kader van een onderzoek waarbij gekeken wordt hoeveel aandoeningen kunnen worden opgespoord, hoeveel daarvan vals alarm blijken te zijn, hoe lang het duurt voor er duidelijkheid is voor de zwangere vrouw en hoe zwangere vrouwen een vroeg echoscopisch onderzoek ervaren.

Het huidige echoscopisch onderzoek in het tweede trimester (SEO) moet volgens de gezondheidsraad blijven bestaan, omdat aan het einde van het eerste trimester niet alle structurele afwijkingen al te zien zijn.

Minister Schippers van volksgezondheid moet zich nog buigen over dit advies van de gezondheidsraad. Het is dus zeker niet zo dat een zwangere op dit moment al aan haar verloskundige/arts kan vragen om deze extra echo.

Bron; KNOV

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.