Gebruik geen aspirine in tweede helft zwangerschap

Gebruik geen aspirine in tweede helft zwangerschap

Aspirine (acetylsalicylzuur) – en andere NSAID’s (diclofenac, ibuprofen, naproxen) – mogen in de tweede helft van de zwangerschap niet gebruikt worden in de dosering die gebruikelijk is bij pijn of koorts.

Er is een verhoogde kans op complicaties, zoals verminderde weeënactiviteit en versterkt bloedverlies tijdens de bevalling. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen in de tweede zwangerschapshelft kunnen ook foetale nierfunctiestoornissen, verminderde hoeveelheid vruchtwater en verhoogde bloeddruk in de longslagader optreden. Ook kan er sprake zijn van vroegtijdige sluiting van de ductus arteriosus (het bloedvat dat de longslagader verbindt met de aorta).

Paracetamol is gedurende de hele zwangerschap het middel van eerste keus bij pijn, griep en koorts. In de tweede helft van de zwangerschap mogen géén NSAID’s worden gebruikt in de dosering die gebruikelijk is bij deze klachten*.

Uitzondering: lage dosering aspirine

Sommige zwangere vrouwen gebruiken preventief een lage dosis aspirine of ascal (30-100 mg/dag). Bijvoorbeeld bij een hoog risico op pre-eclampsie (combinatie van zwangerschapshypertensie en eiwitverlies via de urine). Ook bij preventie van arteriële trombose kan een lage dosis acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Bij behandeling met deze lage dosering zijn geen nadelige effecten gezien op moeder, foetus of de pasgeborene.

bron: Lareb

* Onderzoekers van de Universiteit van Bristol vonden een verband tussen het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap en een hoger risico op gedragsproblemen bij het kind. Aan het onderzoek deden 8000 zwangere vrouwen mee. De helft slikte de pijnstiller paracetamol. De andere helft nam deze pijnstiller niet. Bij de kinderen van moeders die paracetamol hadden gebruikt, werd op zevenjarige leeftijd 1,3 keer zo vaak hyperactiviteit vastgesteld.
Tijdens het derde trimester van een zwangerschap is het risico van het gebruik van paracetamol volgens de onderzoekers het grootst. Vanaf welke hoeveelheid het middel tegen koorts en pijn schadelijk is, is nog niet bekend. Ook stellen de auteurs vast dat paracetamol ondanks deze conclusie alsnog veiliger voor het kind is dan bijvoorbeeld ibuprofen of zwaardere pijnstillers.

Het is nog wat te vroeg om echt conclusies aan bovenstaand onderzoek over paracetamol te verbinden. Meer onderzoek is nodig. Voor alle zekerheid is het advies: gebruik alleen paracetamol als het echt niet anders kan, gebruik bij voorkeur geen medicatie bij matige pijn. Koorts moet altijd getemperd worden omdat koorts in de zwangerschap weeën kan opwekken, gebruik bij koorts daarom zeker paracetamol volgens de geadviseerde hoeveelheden.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.