Gif op groenten/fruit mogelijk gevaarlijk voor (ongeboren) baby

Gif op groenten/fruit mogelijk gevaarlijk voor (ongeboren) baby

Milieudefensie en Foodwatch hebben afgelopen maandag een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de hoeveelheid landbouwgif op groenten en fruit gevaar kan opleveren.

De organisaties onderzochten de wettelijke normen voor landbouwgif en bekeken in hoeverre deze normen gevaar kunnen opleveren. Uit dit onderzoek blijkt dat 9% van de normen onveilig zou zijn In enkele gevallen wordt de gezondheidsnorm zelfs meerdere malen overschreden. Zo werd er op een partij sinaasappels een hoeveelheid gif gevonden die de gezondheidsnorm voor baby’s met bijna 1000% overschrijdt. Toch valt dit wel binnen de wettelijke norm.
En dan gaat het nog maar om 1 stuk fruit. Dagelijks krijgen we natuurlijk veel soorten fruit en groenten binnen, die allemaal bespoten zijn (tenzij je biologische groenten koopt).
Vooral voor kwetsbare groepen, zoals het ongeboren kind en de baby, kunnen hierdoor hoeveelheden van verschillende soorten landbouwgif binnenkrijgen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

De gezondheidsnormen worden opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en periodiek bijgesteld om rekening te houden met veranderende eetpatronen. Het instituut adviseerde de overheid in 2010 onderzoek te doen naar het herzien van de wettelijk toegestane normen.

Een groot nadeel van de huidige methode is dat er na de schadelijkheid van één bestrijdingsmiddel wordt gekeken, terwijl we in praktijk heel veel verschillende gifstoffen binnenkrijgen. We eten per dag bijvoorbeeld 1 appel, 1 sinaasappel en een portie andijvie. Allemaal met hun eigen bestrijdingsmiddelen. Het effect van deze middelen op elkaar is onduidelijk.

Omdat  de wettelijke normen niet worden overschreden, treedt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet op. Dat de voedselwaakhond dat ook niet doet als er wel degelijk gezondheidsrisico’s zijn, vinden Milieudefensie en Foodwatch onaanvaardbaar.

De NVWA laat in een reactie weten dat de normen Europees worden vastgesteld. Het enige wat de dienst kan doen is handhaven op basis van de wettelijke normen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het ’theoretisch mogelijk’ dat voedingsmiddelen aan de wettelijke norm voldoen, terwijl wel sprake is van gezondheidsrisico. “Dat vinden wij een onwenselijke situatie”, aldus een woordvoerder. De normen worden op Europees niveau vastgesteld. Dit duurt lang…

Omdat bij het ongeboren kind en baby’s alle organen nog volop in ontwikkeling zijn is het mogelijk dat zij extra vatbaar zijn voor de schadelijke invloeden van landbouwgif.
Goed wassen van groenten en fruit verminderd de hoeveelheid gif, maar er blijft altijd wat achter. Groenten en fruit uit Nederland bevatten veel minder gif dan uit andere Europese landen. Groenten en fruit uit landen buiten Europa bevatten vaak het meeste gif. Let bij aankoop van je groenten/fruit dan ook op de herkomst en was het goed. Natuurlijk kun je ook kiezen voor biologisch geteelde groenten/fruit, daar wordt geen landbouwgif in gebruikt.

Ondanks de (mogelijke) risico’s van landbouwgif blijft natuurlijk wel staan dat je dagelijks minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit moet eten! Voedingsstoffen in groenten en fruit zijn heel belangrijk voor jezelf en ook voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Koop verstandig en was goed is dan ook het motto!!!!

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.