Griepprik zwangere beschermt baby

Griepprik zwangere beschermt baby

Baby’s tot zes maanden lopen een minder groot risico op het krijgen van griep wanneer moeders tijdens de zwangerschap een griepvaccinatie krijgen.

Meer dan 245.000 medische gegevens van zwangere vrouwen en 249.000 medische gegevens van kinderen werden door onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Utah verzameld gedurende negen griepseizoenen tussen december 2005 en maart 2014.

Vervolgens werden gegevens van 23.383 vrouwen, goed voor zo’n 10 procent, die een vaccinatie hadden gekregen tijdens de zwangerschap vergeleken met 222.003 vrouwen waarbij dat niet het geval was. De resultaten publiceerden ze in Pediatrics.

Bij kinderen jonger dan zes maanden waarvan de moeder een griepprik had gekregen, werd voor 70 procent minder vaak griep gemeten. Ook werden deze kinderen 80 procent minder vaak opgenomen in het ziekenhuis vanwege griepgerelateerde redenen.

97 procent van de door het laboratorium vastgestelde griepgevallen kwamen voor bij baby’s waarvan de moeder niet geïmmuniseerd was.

“Baby’s kunnen niet gevaccineerd worden tijdens hun eerste zes maanden na de geboorte, zij zijn daarom afhankelijk van de bescherming van anderen gedurende die periode”, zegt hoofdonderzoeker Julie Shakib. “Wanneer zwangere vrouwen een griepvaccinatie krijgen, zitten daar voordelen aan voor hun kinderen.”

In Nederland leidt griep bij kinderen tot twee jaar tot zo’n 200 tot 300 ziekenhuisopnames per jaar en sterven er 2 tot 3 kinderen. Daarnaast zijn kinderen een bron van besmetting voor ouders en hun omgeving. En leveren zieke kinderen werkverzuim op van hun verzorgers.

Risico van griep voor pasgeborene

Zuigelingen hebben kans op een ernstiger beloop. Pasgeborenen zijn door moederlijke antistoffen (ook in de moedermelk) beschermd, tenzij het een variant van het influenzavirus betreft.

Wordt de griepprik in de zwangerschap vergoed?

Nee, de gezondheidsraad heeft in 2014 gezegd dat het niet zinvol is om gezonde zwangeren te vaccineren tegen de griep. Een gezonde zwangere heeft een iets verhoogd risico op complicaties, maar dit is volgens de raad niet voldoende om iedere zwangere te adviseren een griepprik te halen.
Wil je toch graag een griepprik, overleg dan met je huisarts. In het griep seizoen (december tot april) kun je waarschijnlijk we ingeënt worden op eigen kosten. Je hebt een recept nodig van je huisarts om het vaccin bij de apotheek te kopen (circa €17,00). Daarnaast betaal je de huisarts voor het zetten van de prik, vraag de assistente wat de kosten zijn.

Bronnen:

RIVM
Nu.n

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.