Groepscontrole helpt!

Groepscontrole helpt!

Zwangere vrouwen die bij de verloskundige in groepen worden behandeld, komen de bevalling beter door dan aanstaande moeders die individuele zorg krijgen.

Zo vragen ze minder vaak om een ruggenprik en hebben ze minder weeënopwekkers nodig.

Tot die conclusie komt TNO na onderzoek naar de groepcontrole, Centering Pregnancy geheten. TNO volgde in dezelfde verloskundigepraktijken 597 vrouwen die groepscontrole kregen en 1610 vrouwen met individuele zorg.

De successen van Centering Pregnancy (groepscontrole):

  • Vrouwen die hun eerste kind krijgen en groepszorg krijgen, hebben opvallend minder vaak pijnmedicatie nodig dan vrouwen met individuele begeleiding: 38 procent tegen 48 procent. Ze vragen vooral minder vaak om een ruggenprik.
  • Ook gebruiken ze minder vaak medicijnen om de weeën te stimuleren: 38 tegen 46 procent.
  • Vrouwen met groepshulp beginnen vaker aan borstvoeding: 90 tegen 83 procent.
  • Vrouwen die al één of meerdere kinderen hebben en groepszorg krijgen, komen minder vaak bij de gynaecoloog terecht: 49 tegen 60 procent.
  • Zij bevallen minder vaak onder toezicht van een gynaecoloog (37 tegen 56 procent) en brengen hun kind vaker thuis ter wereld (33 tegen 24 procent).

"Het is absoluut geen klassikale les, maar meer een gesprek", zegt Marlies Rijnders, onderzoeker van TNO en verloskundige. "Er ontstaat ook echt een groepsgevoel. Fabels worden de wereld uit geholpen en de vrouwen hebben steun aan elkaar.  Dat werkt vaak beter. Als een zwangere uit eigen ervaring tips geeft aan een mede zwangere over hoe je het beste kunt stoppen met roken, dan blijven die beter hangen dan als de verloskundige dat doet."

Hoe alle successen van Centering Pregnancy te verklaren zijn, is nog niet bekend, zegt Rijnders. "Dat is de million dollar question. Mogelijk heeft het te maken met minder stress tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het waarschijnlijk zo dat als zwangeren elkaar meer helpen, ze wat makkelijker stoppen met roken, beter met hun gewicht bezig zijn en beter weten waar ze op moeten letten. Je ziet ook dat vrouwen vaker komen opdagen. Dus krijgen ze meer mee en kan de verloskundige meer ontdekken."

De onderzoeker wijst nog wel op een probleem: de groepsmethode is voor de verloskundigepraktijken duurder doordat zo'n groep door twee personen begeleid wordt. Een vergoeding voor die extra investering ontbreekt, zegt Rijnders. "Daarom aarzelen praktijken om het aan te bieden en is een enkele praktijk gestopt met Centering Pregnancy." Dat is zonde, zegt Rijnders, omdat de methode uiteindelijk wel zorgt voor een besparing: er zijn minder medische ingrepen en doorverwijzingen naar de gynaecoloog nodig.

bron: rtl nieuws

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.