Hypo allergene flesvoeding helpt niet

Hypo allergene flesvoeding helpt niet

Hypo allergene flesvoeding beschermt niet tegen allergieën.

Onderzoekers analyseerden de gegevens van 37 eerder gedane onderzoeken naar de bescherming van hypo allergene flesvoeding tegen het ontstaan van een allergie bij het kind.
Hieruit blijkt dat baby’s die dit soort voeding krijgen niet minder allergieën hebben dan baby’s die gewone flesvoeding krijgen.

Ouders die zelf allergisch zijn, of waarbij allergieën voorkomen in naaste familie, krijgen vaak het advies om hun baby hypo allergene voeding te geven als ze geen borstvoeding geven. Het idee achter dit advies is dat kinderen minder snel allergie ontwikkelen als ze vanaf het begin deze speciale voeding krijgen. De voeding is echter veel duurder dan gewone flesvoeding en naar nu blijkt helpt het dus niet om een allergie te voorkomen.

Bij de eerder genoemde analyse waren totaal meer dan 19.000 kinderen betrokken. Baby’s die gevoed worden met hypo allergene melkpoeder ontwikkelen niet minder allergieën dan kinderen die gewone melkpoeder op basis van koemelk of soja krijgen.

Het advies om je kind te voeden met dit soort flesvoeding blijkt dus niet zinvol. Ook hoeven moeders die borstvoeding geven geen allergene stoffen, zoals koemelk te mijden.

Heeft een baby een bewezen koemelkallergie dan kan een hypo allergene of koemelkvrije voeding wel zinvol zijn. Hierbij is de keuze voor koemelkvrije producten beter dan de hypo-allergene omdat ze kleinere eiwitfragmenten bevatten. Het is echter niet aangetoond dat ze echt beter zijn, maar ze zijn wel duurder. Deze soorten voeding zouden dan ook alleen geadviseerd moeten worden bij erge koemelkallergie of andere allergie gerelateerde voedingsproblemen.

bron: bmj

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.