IVF niet laatste redmiddel

IVF niet laatste redmiddel

Na het stoppen van een vruchtbaarheidsbehandeling, IVF of ICSI, hebben vrouwen 30% kans om binnen 6 jaar alsnog, spontaan, zwanger te worden.

Dat is de uitslag van een online enquête gehouden door gynaecologen in Engeland.
De onderzoekers plaatsten een enquête op een site over onvruchtbaarheid en vroegen vrouwen die ooit behandeld waren voor onvruchtbaarheid om deze vragenlijst in te vullen.

403 vrouwen vulden de vragenlijst in. Van de 96 vrouwen die niet zwanger werden door de vruchtbaarheidsbehandeling, werden er 34 alsnog spontaan zwanger. Van de 307 vrouwen die zwanger werden door de vruchtbaarheidsbehandeling, raakten er 84 na die tijd nog een keer zwanger en dit keer zonder vruchtbaarheidsbehandeling.

Hoofdonderzoeker Samuel Marcus; ” ongeacht de uitkomst van de IVF of ICSI behandeling, of de patiënt nu zwanger werd of niet, is er een kans van ongeveer 30% om zwanger te worden binnen een periode van 6 jaar nadat de vruchtbaarheidsbehandeling is gestopt.”

De onderzoekers erkennen dat het beeld van de enquête wellicht wat vertekend is omdat vrouwen die alsnog zwanger zijn geworden misschien eerder de enquête invullen dan vrouwen die nooit zwanger zijn geworden.

87% van de spontane zwangerschappen ontstond binnen 2 jaar na het stoppen met de vruchtbaarheidsbehandeling.

Stellen denken vaak dat vruchtbaarheidsbehandelingens als IVF hun laatste redmiddel is, maar dat blijkt dus niet zo te zijn, volgens de onderzoekers.

bron; sciencedaily

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.