Je baby wordt wat jij eet

Je baby wordt wat jij eet

Het gezegde; “Je bent wat je eet is” zeker van toepassing op de ontwikkeling van van je kind.
Steeds meer bewijzen worden gevonden dat jouw voeding in je zwangerschap belangrijk is in de programmering van de lange termijn gezondheid van je kind, op de ontwikkeling van de hersenen en de mentale mogelijkheden van je kind.
Bepaalde voedingsstoffen zijn erg belangrijk om deze processen zo goed mogelijk te laten verlopen. Niet alleen wat je eet in de zwangerschap, maar zelfs al voor je zwanger bent, heeft invloed op bovenstaande processen.

Er worden momenteel een aantal lange termijn studies gedaan die de effecten van voeding op de ontwikkeling en gezondheid van je kind onderzoeken. Uit al deze onderzoeken blijkt telkens weer dat een goede voeding, liefst al voor je zwanger wordt, van grote invloed is op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven. Niet alleen de lichamelijke gezondheid wordt in de baarmoeder voor een deel al geprogrammeerd, maar ook de geestelijke vermogens.

Het Nutrimenthe project heeft een lange termijn studie gedaan onder honderden Europeese gezinnen met jonge kinderen. De onderzoekers keken naar het effect van de B vitamines, foliumzuur, borstvoeding versus flesvoeding, ijzer, iodine en omega-3 vetzuren op de cognitieve-, emotionele- en gedragsontwikkeling van kinderen vanaf hun geboorte tot 9 jaar oud.

Het onderzoek heeft aangetoond dat foliumzuur, geadviseerd in de eerste 10 weken van de zwangerschap, het risico op gedragsproblemen vermindert. Vis, en dan niet alleen de omega 3 vetzuren maar ook de iodine die erin zit, hebben een positief effect op de lees capaciteit van kinderen op negen jarige leeftijd. En vis zorgt voor een betere ontwikkeling van de hersenen in zijn geheel.

Omdat de hersenen bij geboorte nog lang niet volgroeit en vol ontwikkeld zijn is het nodig om de kinderen vele jaren te volgen zo zegt onderzoeker Prof. Cristina Campoy; “tekorten in het vroege leven (zowel in de baarmoeder als na geboorte) hebben verregaande gevolgen voor de rest van het leven van het kind.”

Bovenstaand onderzoek is één van de vele onderzoeken die het belang van gezonde voeding, al vóór de zwangerschap, aantonen.

Waarom al vóór de zwangerschap? Om ervoor te zorgen dat de eicel die bevrucht wordt, en dus moet uitgroeien tot jouw kindje, zo gezond mogelijk is. Een goed huis wordt gebouwd op een goede fundering, zo ook met je kindje: een goede eicel is de start van een goede gezondheid voor je kind.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.