Kennis gevolgen leefstijl onderschat

Kennis gevolgen leefstijl onderschat

Jonge Nederlanders tussen de 20 en 40 jaar overschatten hun kennisniveau over de invloed van hun leefstijl tijdens de zwangerschap op de gezondheid van moeder en kind. Dit blijkt uit een onderzoek van Zilveren Kruis Achmea onder 10.000 verzekerden tussen de 20 en 40 jaar. Leeftijd, geslacht en het al dan niet hebben van kinderen maakt hierbij geen verschil.
Vrijwel alle ondervraagden weten dat roken tijdens de zwangerschap niet goed is en dat dit het geboortegewicht van de baby beïnvloedt. Zo’n driekwart van de ondervraagden herkent echter niet dat roken ook de kans op een aangeboren afwijking en wiegendood verhoogt. Ook de relatie tussen alcoholconsumptie en een vroeggeboorte of miskraam wordt maar door ongeveer de helft van de ondervraagden herkend. Een hoog percentage hoogopgeleiden denkt bovendien dat er pas na het 35e levensjaar complicaties kunnen optreden. 

In vergelijking met het buitenland kampt Nederland met een relatief hoog geboortesterfte cijfer. Dit komt voor een belangrijk deel doordat Nederlandse vrouwen een relatief ongezonde leefstijl hebben gedurende de zwangerschap. Zilveren Kruis vindt het belangrijk dat het kennisniveau van aanstaande ouders wordt verhoogd. Een gezonde leefstijl verlaagt de kans op onvruchtbaarheid en de risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap en rond de bevalling.

Bron: medicalfacts

Voor meer informatie over gezonde leefstijl kijk op het onderwerp Voeding op deze site. Wij bieden ook persoonlijke begeleiding in een gezonde leefstijl. Verloskundige Sandra Vuik is ook leefstijlcoach. Meer informatie over persoonlijke begeleiding vind je ook bij Voeding

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.