Keuze maken voor bevallingshouding zorgt voor meer controle

Keuze maken voor bevallingshouding zorgt voor meer controle

Een studie onder 1030 pas bevallen vrouwen laat zien dat zelf (of samen met verloskundige/partner) beslissen in welke houding je bevalt een gevoel van meer controle geeft tijdens de bevalling.

In 54 verloskundige praktijken door heel Nederland beantwoordden 1.030 vrouwen na een fysiologische zwangerschap en baring tijdens de kraamweek een vragenlijst.
Deze omvatte vragen naar sociaal-demografische gegevens, baringshoudingen, en andere gegevens over de baring. De vrouwen konden aangeven wie invloed had op de baringshouding (zelf; zelf samen met verloskundige en/of partner; verloskundige en/of partner).
Ook scoorden de vrouwen de ervaren pijn tijdens ontsluiting en uitdrijving (0 = geen pijn, 10 = ergste pijn ooit) en hun gevoelens tijdens de zwangerschap over de baring (0 = negatief, 10 = positief). Tot slot werd met de Labour Agency Scale gevoel van controle tijdens de uitdrijving gemeten.

De onderzoekers analyseerden vervolgens welke factoren bij de vrouwen het gevoel van controle tijdens de baring beïnvloedden.
In de groep rapporteerden de vrouwen wie invloed hadden op de baringshouding. De percentages voor deze groepen waren: zelf: 20,3%  zelf samen met verloskundige en/of partner: 68,1% , verloskundige en/of partner: 11,7%.
De factoren die het gevoel van controle tijdens de uitdrijving positief beïnvloedden: invloed hebben op baringshoudingen (zelf of samen), volgen van zwangerschapscursus, positieve gevoelens tijdens de zwangerschap over de baring, en minder pijn tijdens de uitdrijving.

De onderzoekers concludeerden dat vrouwen meer controle tijdens de uitdrijving voelden als ze invloed hadden op hun baringshoudingen.

Gevoel van controle is een belangrijke voorspeller voor tevredenheid over de bevalling.

Bron; Kennispoort verloskunde

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.