Leefstijlbegeleiding verhoogt kans spontane zwangerschap bij overgewicht

Nederlands onderzoek laat zien dat leefstijlbegeleiding 6 maanden voor een vruchtbaarheidsbehandeling leidt tot meer spontane zwangerschappen.

In dit onderzoek werd gekeken of  leefstijlbegeleiding voorafgaand aan vruchtbaarheidsbehandeling bij vrouwen die niet spontaan zwanger raakten en overgewicht hadden, leidt tot meer vaginaal geboren gezonde eenlingen in vergelijking met het direct starten van de vruchtbaarheidsbehandeling.

Vrouwen, bij wie zwanger raken niet lukte, van 18-38 jaar met een BMI ≥ 29 kg/m² werden ingedeeld in een groep die gedurende 6 maanden voorafgaand aan de vruchtbaarheidsbehandelingen een leefstijlprogramma volgde, of een controlegroep waarin de vruchtbaarheidsbehandeling direct startte.

Men keek vooral of er (binnen 2 jaar na deelname) meer gezonde vaginale geboorten waren in één van de groepen. Daarnaast werd ook gekeken of er verschil was in spontaan zwanger worden, hoeveelheid vruchtbaarheidsbehandelingen en de hoeveelheid complicaties bij moeder en kind gedurende de zwangerschap.

In totaal werden de gegevens van 577 vrouwen vergeleken. In de groep die leefstijlbegeleiding kreeg (289 vrouwen)viel men gemiddeld 4,4 kilo af, in de controlegroep was dit 1,1 kilo.

In de leefstijlgroep kreeg 33% van de vrouwen, die de leefstijlbegeleiding afmaakten, een gezond geboren kind, in de controlegroep (die direct startte met vruchtbaarheidsbehandeling) was dit 35%.

Maar….in de leefstijlgroep raakte maar liefst 90% van de vrouwen die een gezond kind baarden, spontaan zwanger, zij hadden dus geen vruchtbaarheidsbehandeling meer nodig! Terwijl in de groep die geen leefstijlbegeleiding kreeg ‘slechts’ 45% spontaan zwanger raakte.

Met andere woorden; als je overgewicht hebt en niet zwanger raakt heb je iets meer kans op een zwangerschap als je direct start met vruchtbaarheidsbehandeling, maar als je de moeite neemt om eerst je leefstijl aan te passen en wat af te vallen dan is de kans dat je alsnog spontaan zwanger raakt, en jezelf de nare behandelingen bespaart, 33%. Start je direct met een vruchtbaarheidsbehandeling dan is de kans dat je zwanger raakt 35%.

bron: Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde

 

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen