Lotusbevalling wordt populairder

Lotusbevalling wordt populairder

Het doorknippen van de navelstreng vlak na de geboorte is wat we allemaal kennen, vaak wordt de partner gevraagd om de navelstreng door te knippen.

lotusbevallingVoor steeds meer stellen is het doorknippen van de navelstreng helemaal niet vanzelfsprekend, zij laten de moederkoek (placenta) net zolang aan de baby vastzitten tot deze er vanzelf afvalt.

De gedachten achter deze zogenaamde lotusbevalling is dat het doorknippen van de navelstreng traumatisch zou zijn voor de baby én dat er langer belangrijke voedingsstoffen uit de placenta naar de baby kunnen stromen.

Door de navelstreng kreeg de baby in de baarmoeder, via de placenta, zuurstof en voeding van zijn moeder.

Waar een aantal jaren geleden de navelstreng direct na de bevalling werd doorgeknipt, wachten we nu in ieder geval tot de navelstreng is uitgeklopt, dit duurt meestal een aantal minuten.

De vaten in de navelstreng kloppen na de geboorte nog enige tijd door en in die tijd stroomt er nog zuurstof en voedingsstoffen naar de baby. Ook krijgt de baby meer rode bloedlichaampjes als er gewacht wordt met afnavelen tot de navelstreng is uitgeklopt, dit kan helpen tegen bloedarmoede. Wetenschappers zeggen wel dat baby’s vaker geel worden als er langer gewacht wordt met afnavelen.

Bij lotusbevalling blijft placenta aan baby vastzitten.

Maar nu lijkt er een trend te ontstaan om helemaal niet af te navelen en te wachten tot de navelstreng met de placenta er na zo’n 5-7 dagen vanzelf afvallen. De placenta wordt dan wel behandeld om stinken te voorkomen en vaak wordt de placenta in doeken gewikkeld en zo naast de baby neergelegd.
In onder andere Amerika en Australië is de lotusbevalling al een aantal jaar populair.

Wetenschappers zijn geen medische voordelen van de lotusbevalling, wel van wachten met afnavelen tot de navelstreng is uitgeklopt.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.