Marihuana gebruik verhoogt risico op vroeggeboorte fors

Marihuana gebruik verhoogt risico op vroeggeboorte fors

Internationale onderzoek onder leiding van de Universiteit van Adelaide toont voor de eerste keer een directe link tussen voortdurende marihuanagebruik tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte aan.

De studie evalueerde gegevens uit meer dan 5500 zwangeren uit Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, die aan de studie deelnamen.

Van die vrouwen gaf 5,6% aan marihuana te hebben gebruikt, vóór of tijdens de zwangerschap.

Een onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Adelaide Robinson Research Institute onderzochten verschillende risicofactoren zoals roken, leeftijd, obesitas en socio-economische status en hun relatie tot ernstige zwangerschapscomplicaties. De resultaten tonen aan dat ook als alle andere belangrijke risicofactoren zijn verwerkt, gebruik van de marihuana langer dan 20 weken zwangerschap is geassocieerd tot een vijf keer hoger risico op vroeggeboorte!
“Onze resultaten suggereren dat meer dan 6% van de vroeggeboorten had kunnen worden voorkomen als vrouwen geen marihuana tijdens de zwangerschap, ongeacht andere risicofactoren, gebruiken hadden,” zegt hoofdauteur Professor Claire Roberts van onderzoeksinstituut van de Universiteit-Robinson.

“In het Australische deelnemende center, dat een groter aantal zwangere marihuanagebruikers zou bijna 12% van pre term geboorten kunnen worden voorkomen”.

“Dit is de eerste keer dat bleef marihuanagebruik tijdens de zwangerschap onafhankelijk is gekoppeld aan vroeggeboorte. Op basis van onze bevindingen, beschouwen wij marihuana als een groot gezondheidsrisico voor zwangere vrouwen en hun baby’s.”

De studie vond dat:

• onder de 236 vroeggeboorten in de groep vrouwen die doorgingen marihuana te gebruiken bij 20 weken zwangerschap was een aanzienlijk kortere dracht (iets minder dan 30 weken gemiddeld) in vergelijking met degenen die geen marihuana gebruikten (meer dan 34 weken gemiddeld);
• Het aandeel van de zeer vroege vroeggeboorten was ook hoger, met 36% bij marihuanagebruikers minder dan 28 weken zwangerschap en 64% minder dan 32 weken, in vergelijking met niet-gebruikers: 5% bij 28 weken zwangerschap en 16% op 32 weken;
• Het Australische deelnemende centrum had het hoogste percentage van vrouwen die marihuana gebruiken vóór of tijdens de zwangerschap (12%), gevolgd door Nieuw-Zeeland (5%), Ierland (4%) en het Verenigd Koninkrijk (4%).

Professor Roberts zegt dat deze resultaten gevolgen heeft voor zwangere vrouwen over de hele wereld.

“We weten dat sommige vrouwen marihuana gebruiken om misselijkheid tijdens de zwangerschap te verminderen, ook al is er geen bewijs om dat het hiertegen werkt. Onze studie was niet in staat om te bepalen of er sprake is van een ‘veilige’ tijd vóór 20 weken zwangerschap om marihuana te gebruiken. Daarom raden we totale onthouding van marihuana tijdens de zwangerschap,”zegt ze.

Bron: sciencedaily

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.