Meer dan 2 keer per week vis lijkt toch geen probleem in zwangerschap.

In Nederland, en de meeste ontwikkelde landen, geldt het advies om twee keer per week (en niet meer) vis te eten als je zwanger bent.

Waarom twee keer per week en niet vaker?
Vis bevat, naast heel veel gezonde stoffen, verontreinigingen die mogelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus zo wordt tot nu toe gedacht.
Maar vis bevat ook heel veel gezonde stoffen, waaronder omega 3 vetzuren, die een goede ontwikkeling van de hersenen stimuleren.
Als je niet meer dan twee keer per week vis zou eten dan zouden de goede vetzuren zoveel voordelen opleveren dat die de mogelijke schadelijkheid van de verontreiniging zouden overtreffen.

Nieuw onderzoek laat zien dat meer vis toch gezonder is.
Een langdurig onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Rochester in samenwerking met het ministerie van volksgezondheid van de Seychellen (eilandengroep in de Indische oceaan) laat zien dat de schadelijkheid van de verontreiniging mogelijk teniet wordt gedaan door de gezonde omega 3 vetzuren in vis.

Op de Seychellen eten mensen zo’n 10 keer meer vis dan wij in Europa. Voor dit onderzoek werden meer dan 1500 moeders en hun kinderen gevolgd.
Gedurende de zwangerschap werd bij de moeders gemeten hoeveel verontreinigende stoffen zij in hun lichaam hadden.
Toen de baby’s 20 maanden oud waren zijn ze uitgebreid getest op hun spraakvaardigheid, gedrag en motorische ontwikkeling.
Er werd gevonden dat de hoeveelheid verontreiniging in het lichaam van de moeders geen effect had op de ontwikkeling van de baby’s.

Eerder onderzoek, waarbij kinderen van de Seychellen gevold werden tot in hun 20ste jaar, liet ook al zien dat er geen verband was tussen vis consumptie bij de moeder en slechtere neurologische ontwikkeling bij hun kinderen.
Kinderen van moeders met een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren (eten dus veel vis) presteren beter op verschillende neurologische vlakken.

Omega 3 vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende werking, terwijl omega 6 vetzuren, die wij door ons dieet (vlees en boter) veel binnenkrijgen, juist ontstekingsbevorderend werken.

Verontreinigde stoffen veroorzaken schade door oxidatie en ontstekingen, de onderzoekers vermoeden nu dat de omega 3 vetzuren niet alleen de hersenontwikkeling van je baby bevorderen, maar door hun ontstekingsremmende werking ook de negatieve effecten van de verontreinigde stoffen teniet doen.
Deze veronderstelling wordt ondersteunt door het feit dat kinderen van moeders met veel omega 6 vetzuren slechter presteren in testen die hun motorische ontwikkeling onderzochten.

Meer onderzoek is nodig geven de onderzoekers aan.

Bron: Sciencedaily.
Klik hier om het  volledige artikel te  lezen (in Engels)

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen