Minder ADHD bij gebruik vit D in zwangerschap

Minder ADHD bij gebruik vit D in zwangerschap

Kinderen van moeders die in de zwangerschap extra vitamine D namen hebben op 2 1/2 jarige leeftijd minder symptomen van ADHD.

zwanger_vitamineIn Denemarken loopt de Odense studie, een onderzoek wat 2500 vrouwen vanaf de prille zwangerschap én hun kinderen tot de leeftijd van 18 jaar volgt.

Voor deze studie werd na de geboorte het navelstrengbloed onderzocht op de hoeveelheid vitamine D. Op het moment dat de kinderen  2 1/2 jaar oud waren werd de moeders gevraagd om de Child Behavior Checklist (CBCL) in te vullen. De CBCL is een erkende invullijst om de eerste signalen van gedragsproblemen zoals ADHD te herkennen.

De onderzoekers waren verbaasd dat er zo’n duidelijk beeld uit kwam: Kinderen van vrouwen die in de zwangerschap een vitamine D supplement namen, vertoonden veel minder tekenen van ADHD dan kinderen van vrouwen die geen extra vitamine D in de zwangerschap namen.
Wat de reden is dat vitamine D beschermend zou werken tegen ADHD wordt met deze studie niet duidelijk, hier is meer onderzoek voor nodig. Wel is uit eerdere onderzoeken gebleken dat vitamine D een belangrijke rol speelt in de vroege ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap.

bron: sciencedaily

Uit het Generation R onderzoek van het Erasmus MC is gebleken dat onder Nederlandse kinderen ruim 1/3 een ernstig tekort heeft aan vitamine D. Bij kinderen van niet-westerse afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft van de kinderen.

Ook is uit eerder onderzoek gebleken dat een tekort aan vitamine D in de zwangerschap een verhoogt risico geeft op complicaties in de zwangerschap en een minder goede spier- en bot ontwikkeling bij de baby.

Het advies aan zwangere is om dagelijks 10mg vitamine D extra te nemen.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.